Jump to content

Razvod posjed i stečevina


MileT

Preporučene objave

Zdravo svima!

Od siječnja pregovaram sa suprugom o sporazumnom razvodu. Od početka sam predlagao ravnomjeran odnos prema djeci te nudio stan i auto zauzvrat. U proljeće sam iznajmio stan i od tada živim odvojeno. Ostavio sam mnoge osobne stvari u zajedničkom stanu kao i ključ od stana. Sve do prošlog tjedna sam imao nesmetan pristup u stan, garažu i šupu s biciklima. Tada je supruga promijenila ključ od stana.

Sredinom godine smo dogovorili odnose prema našoj djeci u kojemu su djeca mjesečno šest dana više kod supruge, odnosno 12 noćenja kod mene, 18 kod supruge. Supruga je prihvatila prodaju stana i darovanje mojeg auta njoj. Potpisali smo darovni ugovor za auto sa mene na nju. Potpisali smo zajedno plan skrbi o djeci i predali u Centar. Sastavio prijedlog sporazumnog razvoda sa dogovorenim točkama, potpisao i dao supruzi. Također smo oglasili prodaju stana putem agencije i kupci su se počeli javljati. Prije predaje sporazumnog zahtjeva, supruga me upitala bih li joj darovao stan u zamjenu za jedan dan više s djecom. Pri tome mi je nacrtala mjesečni plan, koji sam sačuvao. Ponudio sam korištenje stana do punoljetnosti djece i ponovio kako sam spreman darovati stan za ravnomjeran odnos sa djecom. Supruga se uvrijedila i predala brakorazvodnu tužbu.

Preko ljeta su djeca bila ravnomjerno svaki tjedan kod nje pa kod mene i nismo imali problema. Početkom škole smo se sporječkali o rasporedu boravka djece i trenutno smo u postupku vještačenja u Centru. Oboje smo predali zahtjeve za privremenom mjerom. Djeca su sada s nama po rasporedu koji su sami predložili. Mlađe dijete je izrazilo želju biti ravnomjerno kod oba, svaki tjedan naizmjence. Starije dijete je izrazilo želju držati se prvog dogovora o noćenjima 12:18. Financijski aktivno sudjelujem u njihovim potrebama za vrijeme boravka kod mene (odjeća, obuća, lijekovi, sportske aktivnosti, bonovi za mobitel, džeparac, izleti...).

Stan je u zemljišnim knjigama upisan na nas oboje. Upisana je i banka za kredit koji od travnja otplaćujem sam, ostalo je još dvije godine otplate. Zapravo ga otplaćujem sam od početka godine, kada je supruga otvorila samostalni račun. Do tada smo koristili zajednički račun. Supruga uredno plaća režije koje većinom glase na moje ime. Odbila je unijeti brisovno očitovanje grada za otplaćeni otkup stana. Također je odbila upisati rješenja o legalizaciji dorađenog potkrovlja i legalizaciji garaže. O svemu postoji trag komunikacije e-poštom.

Nedavno mi je ponudila za otkup mog dijela stana vrijednost koja je niža od tržišne vrijednosti. Obzirom na prethodne naporne pregovore, radije bih stan prodao ili ga podijelio odnosno etažirao na dva pa prodao svoj dio. Čini mi se kako je etažiranje izvodivo, jer je stan prethodno nastao spajanjem dva stana i ostala su dva ulaza.

Ujedno i razmatram u slučaju pokretanja postupka bračne stečevine pokušati dokazati koliko sam više sredstava i truda uložio u stan u prethodnim godinama. Moja primanja su bila gotovo dvostruko veća od supruginih. Radio sam dodatne legalne poslove o čemu postoje brojni ugovori o djelu, plaćeni računi, promet obrta koji sam nekoliko godina vodio uz redovni posao. Pri tome sam godinama plaćao kućnu pomoćnicu kako bi se supruga mogla više posvetiti djeci. A opet paradoksalno, s djecom sam radio puno, često više od supruge, što je jedan od motiva našeg razlaza. Dvojim, ima li smisla dokazivati koliko sam više uložio u stan?

Bojim se kako sam pregovore iscrpio, ali vrijedi pitati: Mogu li možda još kako mirnim putem ponovno stupiti u posjed zajedničkog stana i koristiti dio stana?

Trebam li ipak pokrenuti tužbu za podjelu bračne stečevine?

Ukoliko pokrenem tužbu, trebam li tražiti sudjelovanje u otplati kredita kao stečevinu?

Imam li osnove tražiti udio naknade za najam stana, jer samostalno koristi zajednički stan?

Mogu li zatražiti poništenje darovanja auta, jer mi se čini kako je od mene iznuđen prijevarom?

Može li supruga tražiti udio u novom autu koji sam kupio nakon što sam odselio u proljeće?

Mogu li od supruge tražiti povrat uloženih sredstava za otplaćivanje njene polovice kredita od dana prestanka zajedničkog života kao stjecanje bez osnove?

Jesam li dužan supruzi plaćati uzdržavanje od dana prestanka zajedničkog života i može li ga naknadno potraživati?

Unaprijed hvala na svakom savjetu!

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bračna stečevina je podijeljena, ako ja dobro razumiijem: u polovicu vlasništva u zemljišnu knjigu ste upisani Vi, a u polovicu supruga. Vi eventualno, ako obveznopravni zahtjev nije zastario, možete suvlasnika utužiti da Vam vrati u financijskom iznosu dio ulaganja koji otpada na njezin dio, odnosno možete tražiti razvrgnuće suvlasničke zajednice u izvanparničnom postupku, bilo geometrijskom diobom, što kažete da je moguće, bilo prodajom na dražbi u sudskom postupku i podjelom kupovnine, odnosno međusobnom isplatom.

Za ovaj period možete tražiti polovicu najamnine, polovicu kredita (a ona polovicu režija), možete opozvati darovanje iz razloga predviđenih ZOO (načelno zbog osiromašenja darovatelja ili grube nezahvalnosti), supruga ne može tražiti udio u onome što ste stekli nakon prestanka bračne zajednice (ne braka!) jer to nije bračna stečevina...

A što se tiče uzdržavanja, ono se tužbom načelno traži od podnošenja tužbe, odnosno otkad roditelj više ne živi s djetetom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Veliko hvala na odgovoru, Ruby!

Vjerujem kako ću ubrzo zatražiti razvrgnuće suvlasničke zajednice geometrijskom diobom. Ukoliko ne uspije, naredni korak bi bio prodaja na dražbi.

Za darovani automobil dvojim zbog složenosti narednih koraka. Naime, ako pošaljem opoziv ovjeren kod bilježnika, supruga ga može sporiti. Papire je prepisala na sebe i vjerojatno bi slijedio novi spor da uopće dođem natrag u posjed automobila.

Povratak u posjed stana je ostao bez odgovora. A možda je odgovor između redaka. Slutim kako držite da miran povratak u posjed jednostavno više moguć i zato me upućujete na razvrgnuće. U nekoliko odgovora na ovom forumu sam čitao kako se može tražiti povrat u posjed, zvati majstora za pokvarenu bravu, zatražiti djecu nove ključeve, ali mi je sve ostalo nedovoljno konkretno za povući poteze.

Zahvalan sam za svaki dodatni savjet!

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, MileT je napisao:

Mogu li od supruge tražiti povrat uloženih sredstava za otplaćivanje njene polovice kredita od dana prestanka zajedničkog života kao stjecanje bez osnove?

„Novčana sredstva koje jedan bračni drug dobije kao kredit i otplaćuje ga, ne predstavlja njegovu vlastitu imovinu, a nakon razvoda braka dug tog bračnog druga s osnova kredita koji je utrošen za povećanje zajedničke imovine ili za druge zajedničke potrebe predstavlja dug koji tereti oba bivša bračna druga.“

Odluka Županijskog suda u Varaždinu,br. Gž.3608/13-3, od 17. srpnja 2013.

U vašem konkretnom slučaju je bitno da se kredit utvrdi bračnom stečevinom,no treba imati u vidu da banku takva deklarativna odluka suda neće obvezati,što će reči da je banci nositelj kredita i dalje dužnik za cijeli iznos,a tek po otplati kredita ste ovlašteni od bivše supruge zahtijevati isplatu po osnovu otplaćenog kredita koji pada na njen teret (1/2) za period od prestanka bračne zajednice pa do zatvaranja kredita.

 

, MileT je napisao:

Mogu li možda još kako mirnim putem ponovno stupiti u posjed zajedničkog stana i koristiti dio stana?

Mirnim putem teško

 

, MileT je napisao:

Sve do prošlog tjedna sam imao nesmetan pristup u stan, garažu i šupu s biciklima. Tada je supruga promijenila ključ od stana.

Obilježja smetanja posjeda.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala, Neo! :-)

prije 12 sati , Matrix je napisao:

U vašem konkretnom slučaju je bitno da se kredit utvrdi bračnom stečevinom,no treba imati u vidu da banku takva deklarativna odluka suda neće obvezati,što će reči da je banci nositelj kredita i dalje dužnik za cijeli iznos,a tek po otplati kredita ste ovlašteni od bivše supruge zahtijevati isplatu po osnovu otplaćenog kredita koji pada na njen teret (1/2) za period od prestanka bračne zajednice pa do zatvaranja kredita.

U dogovoru s odvjetnikom poslati ćemo dopis supruzi s prijedlogom otkupa za pola vrijednosti stana s i pola vrijednosti preostalog kredita od trenutka prestanka bračne zajednice.

prije 12 sati , Matrix je napisao:

Mirnim putem teško

Da, vrlo teško. Trenutno nema prave komunikacije među nama. Većina mojih prijedloga ili pitanja su bačena u bunar, bez odgovora. Čak ni o zdravlju djece ne možemo komunicirati iako imamo teško bolesno mlađe dijete. Stoga sam predložio odvjetniku i on se složio, zatražiti prvo vraćanje pristupa posjedu, u istom dopisu s prijedlogom otkupa. U slučaju odbijanja bi podnijeli sudskim putem zahtjev za vraćanje u posjed.

prije 12 sati , Matrix je napisao:

Obilježja smetanja posjeda.

Malo dvosmislen odgovor, ali pretpostavljam kako mislite na promjenu brave, a ne na moje postupke.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I maločas dobijem drugačije tumačenje od odvjetnika:

Citiraj

 

> Vi niste smetani u posljednjem mirnom posjedu nekretnine.

> U posljednjem mirnom posjedu nekretnine je Vaša supruga.

> S obzirom na navedeno ne postoji zakonsko uporište da Vi podnesete tužbu

> zbog smetanja posjeda.

 

Iskreno, to je prilično zbunjujuće.
Zar se za mirnog posjednika tumači samo osoba koja stalno spava na istoj adresi?
Zar moram spavati u garaži da bih dokazao da je mirno posjedujem?
Redovno sam sve donedavno koristio svoju kuću što mogu djeca posvjedočiti, dolazio spremati im stvari za školu, uzeti poneku svoju odjeću, ostaviti drugu. Odlagao svoje stvari u ormarima. Moje stvari su i dalje još na istom mjestu. I sada zbilja dvojim, zašto se za mene tumači da ja nisam bio u mirnom posjedu, a supruga jest. Možda nisam bio u većini vremena tamo, ali to je moj izbor.

Zahvalan sam za svaki komentar.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 2 sati , MileT je napisao:

Vi niste smetani u posljednjem mirnom posjedu nekretnine

Netočno,mirni posjed prestane istekom roka u kojem je osoba od koje je posjed oduzet mogla zatražiti posjedovnu zaštitu.

 

prije 2 sati , MileT je napisao:

U posljednjem mirnom posjedu nekretnine je Vaša supruga.

U posljednjem mirnom SUPOSJEDU.

 

prije 2 sati , MileT je napisao:

 

 

 

prije 2 sati , MileT je napisao:

S obzirom na navedeno ne postoji zakonsko uporište da Vi podnesete tužbu

 

> zbog smetanja posjeda.

Citirano nema podlogu u Zakonu o vlasništvu i dr.stvarnim pravima

IMG_20181005_153050_629.jpg

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...
, Ruby_Danderfluff je napisao:

Da, promjena brave je smetanje posjeda, samo morate posjedovnu zaštitu tražiti (tužbu za smetanje posjeda) u roku od 30 dana od čina smetanja.

Gledajući drugu temu pronašao sam komentar:
 

Citiraj

a djeca vam nisu fer, trebaju vam dati kljuc


Je li prihvatljivo ako mi kćer od 14 godina da ključ da uđem u kuću i nastavim ju koristiti do konačnog razvrgnuća suvlasništva?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija