Jump to content

Opasnost od starog stabla za stambene objekte


mtroselj

Preporučene objave

 Nad mojom kućom i susjedovom, raste stara smreka i nadvisuje ih za gotovo čitavu visinu. Pod jačim vjetrovima postoji ugroza da se staro drvo prelomi i teško deblo padne na stambene objekte, ali i životno ugrozi stanare spomenutih stambenih objekata.
                Drvo raste u blizini ograde u vočnjaku parcele koja se zajedno sa kućom na nalazi na adresi susjedne paralelne ulice. Prema Izvodima iz zemljišne knjige u rubrici Vlastovnica za parcelu piše ime vlasnika, ali u rubrici Teretovnica stoji: Zaprimljeno 23.03.2018.g. pod brojem Z-6287/2018 ZABILJEŽBA, OVRHA, Temeljem Rješenja o ovrsi Općinskog suda u Novom Zagrebu, Stalne službe u Samoboru, posl. broj Ovr-510/18 od 19. ožujka 2018. godine zabilježuje se ovrha utvrđenjem vrijednosti navedene nekretnine, njihovom prodajom i namirenjem ovrhovoditelja Raiffeisenbank Lebnitz eGen, Bahnhofstrasse 2, 8430 leibnitz, Austrija, OIB:03952684789. 
                Zanima me koje su kompetencije komunalne inspekcijske službe u preventivi, a tko od subjekata upisanih na zemljišnoj knjizi snosi odgovornst u slučaju udesa. Prema rješenju o ovrsi logično bi bilo da Raiffeisenbank sjedanjem na nekretninu preuzima i odgovornost za štetu nastalu padom drveta što raste na nekretnini na koju je sjela ovrhom. Ovršeni sam nije zainteresiran da sanira opasnost uklanjanjem stabla. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 5 minuta, mtroselj je napisao:

logično bi bilo da Raiffeisenbank sjedanjem na nekretninu preuzima i odgovornost za štetu nastalu padom drveta što raste na nekretnini na koju je sjela ovrhom.

Pogrešno mišljenje,ovo iz razloga što zabilježba ovrhe nedaje ovrhovoditelju vlasnička prava,pa samim tim ni obveze koje proizilaze iz vlasništva.

 

Prije 8 minuta, mtroselj je napisao:

tko od subjekata upisanih na zemljišnoj knjizi snosi odgovornst u slučaju udesa

Svi upisani vlasnici,odnosno suvlasnici.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovrhovoditelj provodi ovršni postupak radi namirenja svoje tražbine te isti nije vlasnik i ne odgovora za štetu od tuđe stvari.

Ako sam vlasnik nije voljan ukloniti stablo koje je po opisanom opasna stvar te od koje prijeti opasnost nastanka štete, ostalim vlasnicima ili suvlasnicima preostaje zahtjevati od nadlaženog suda primjenom odredbi ZOO iz glave o izvanugovornoj odgovornosti, zatražiti da se ukloni opasnost štete i to od nadležnog suda koji će na zahtjev zainteresirane osobe narediti da se poduzmu odgovarajuće mjere za spriječavanje nastanka štete ili da se ukloni izvor opasnosti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija