Jump to content

Kuća u nizu- fasada


miela

Preporučene objave

Kuća u nizu stara 45 godina. Izvođač je u cijelom naselju napravio loše fasade. Dio zida naše kuće graniči sa susjedovom terasom. Lijepo molim odgovor na pitanje

.Susjedu če majstori obložiti kuću stiroporom i staviti fasadu .Mora li on po zakonu dozvoliti da mi obnovimo svoju fasadu sa njegove terase jer mi nemamo drugi način da priđemo tom zidu.Kako je to regulirano zakonom?

Majstor je voljan to raditi, ali  čeka dozvolu susjeda koji kaže da to ne dozvoljava. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislite na 3 cm s unutarnje strane zida? Takovo što vam ni jedan propis ne brani.

No ako ste slučajno mislili na vanjsku ovojnicu, takova preporuka mi baš i nije poznata jer se ona, kada govorimo o energetskoj učinkovitosti, vrši Tehničkim propisom o racionalnoj uporabi energije i toplinskoj zaštiti u zgradama uz proračun raznih faktora i koeficijenata, te tri cm nisam vidio ni u jednoj preporuci bez obzira na posdručje. Npr, kod nas je preporuka 12 cm, a ako koristite sredstva iz natječaja EnU i obveza.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iskreno, s građevinske strane, 3 cm EPS bez falca vam dođe nekako kao da zaljepite karton...

Doduše postoji XPS s falcom za coklove i slično, no kako vam u svakom slučaju treba uporaba tuđe nekretnine za radove i dozvola vlasnika iste, G-man vas je uputio u odredbe Zakona o vlasništvu i čl.107, a kada dozvole nema možete postupiti kao u predzadnjem odgovoru u ovoj temi

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • Spitfire je promijenio naziv u Kuća u nizu- fasada
prije 15 sati , miela je napisao:

Oprostite Spitfire nisam sigurna dali sam dobro shvatila. Jedini pristup tom zidu je terasa susjeda , znači čl. 107

Da, no

prije 15 sati , miela je napisao:

To je susjedov "zračni prostor :-)))

ukoliko ste sigurni da je to tako ostaje opcija iz teme ili postaviti izolaciju iznutra.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 7 sati , miela je napisao:

Poštovani, da sam u nešto sigurna nebi ovdje postavljala pitanje i molila odgovor. Kod zračnog prostora sam stavila i smailiča , te tražila objašnjenje kolika se debljina  izolacije po zakonu smije staviti . 

 

:-)

Sve je to meni jasno, samo ako vi u nešto niste sigurni, ja sam još manje te vam ne mogu drugačije ni odgovoriti.

Nekako sam se nadao da je i kod vas slučaj dok je još netko iz urbanizma o nečemu razmišljao pa se između prislonjenih građevina stavljao nekakav izolator (tada popularna staklena vuna) pa bi se dobilo nekakovog prostora između građevina tj, od međe kada bi vrijedile odredbe čl.107. Dakle vi od međe do zida imate prostora za postaviti fasadu na svoju građevinu te bi tada, kako vam susjed ne dozvoljava izvođenje radova sa svoje nekretnine, to protivljenje zamjenila odluka suda sa načinom i rokovima izvođenja radova.  

 No, ako je međa točno na dodiru kuća te nema nikakovog prostora između ne bi mogli staviti ni 1 cm bez dozvole susjeda. Kao što piše u navedenoj temi međa je zamišljena linija do koje se proteže vlasništvo i susjed bilo kakovo zadiranje u svoje vlasništvo može zabraniti. Nažalost ne postoji ni jedna zakonska odredba kojom bi susjed morao dozvoliti postavljanje fasade preko međe na nekretnini u svojemu vlasništvu. Eventualno bi se to moglo rješiti, kako se u temi navodi, osnivanjem kućne služnosti, no ona se može osnovati na temelju pravnog posla, ne i odlukom suda ili temeljem zakona. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U privatnom razgovoru sa sudskim vještakom geodezije posavjetovani smo koji je način da ostvarimo svoje pravo. Tu se radi o stotinjak kuća i zbog inata susjeda u cijelom naselju bi propale fasade , pa je to regulirano zakonom.

Mora izači  građevinski inspektior na teren i omogučiti nam zaštitu naše nekretnine od propadanja --koje je več počelo.

Javit ču se na temu kad dobijem neko zakonsko rješenje .  

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija