Jump to content

Kupoprodajni ugovor za pokojnog muza potpisala zena bez rjesenja onasljedivanju?


anonimno

Preporučene objave

Dobar dan,

 

molim mali savjet,

 

moj je otac '71g kupio kucu od 4 brata, od dana kupnje do potpisivanja ugovora umro je jedan od njih i za njega je potpisala zena, sto je i ovjereno kod javnog biljeznika, ALI u trenutku potpisivanja zena nije imala rjesenjne o nasljedivanju, pa se ta cetvrtina nije ni prenjela na mog oca nego samo 3/4 sa 3 brata. '84g. je u gruntovnici kao vlasnica 1/4 tog terena (sada vec kuce) upisana doticna supruga, i njezina djeca (sin i kci). Da je otac vlasnik 3/4 a gospoda 1/4 saznali smo tek ove godine kada smo htjeli etazirati kucu, iz papira na gruntovnici. Gospoda i sin su umrli,pa ih je nasljedila kcerka koja se sjeca da je njzin otac tu zemlju prodao i ne osporava tu cinjenicu i spremna je napisati izjavu da se odrice bilo kakvih prava na nju, no trenutno pokrecemo postupak o naknadno pronadenoj imovini za tu cesticu za njezinom majkom i bratom ciji je ona jedini nasljednik.

 

Ono sto mene zanima jest nakon sto se taj dio zemljista prepise na tu gospodu kako cemo to upisati na mog oca, a da ne radimo kupoprodajni ugovor na kojeg se placa porez obzirom da je isti vec napravljen '71g.i potpisan i placen porez na sve. U gruntovnici priznaju da su pogrijesili kada su dozvolili da se na kupoprodajni potpise supruga pokojnika, a bez rjesenja o nasljedivanju, no da li ce oni sada prihvatiti izjavu i na temelju iste upisati i tu cetvrtinu na mog oca?? ( znam da se kod upisa vlasnistva plovila ne prihvaca izjava, pa ne znam da li se prihvaca kod zemljista)?

 

Da li netko zna koliko traje postupak naknadno pronadene imovine na opcinskom sudu u Zagrebu, u RIjeci traje 2- 3 mjeseca, a u Zg??

 

 

Hvala unaprijed na konstruktivnim preijedlozima

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Nedavno sam rješavao naknadno pronađenu imovinu u Zagrebu, bilo je gotovo za manje od 2 mjeseca kod javnog bilježnika (iako nije kod njega trebalo završiti, ali to sad već nije važno).

 

Što se tiče navedenog potpisa, nasljednikom se postaje u trenutku smrti ostavitelja, na ostavinskoj raspravi se to samo službeno verificira. Dakle mislim (neka me neki pravnik ispravi ako griješim) da je gospođa svojim potpisom zapravo bila ovlaštena prodati ali samo svoj nasljedni dio (pretpostavljam 4/24, a 2/24 ne).

 

Kako da to provedete, ne znam, ali mislim da bi morao postojati način da kćerka kao nasljednik sve te predmetne imovine samo prizna valjanost ugovora. S obzirom na protek vremena, možda biste se mogli pozvati i na dosjelost.

 

U svakom slučaju, mislim da bi vam jeftiniji bio odvjetnički savjet nego plaćanje poreza-

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija