Jump to content
23A

Nasljeđena imovina

Preporučene objave

Dobar dan,

Unaprijed se izvinjavam sto ce ovo biti dugo i komplikovano.

Primila sam nedavno poziv za ostavinsku raspravu koja se već odrzala proslog mjeseca. Ja odavno zivim u inostranstvu i nemam veze sa ostalim nasljednicima, tako da me niko nije ni obavijestio o smrti. Poziv mi je upucen na adresu na kojoj vise ne zivim, u drugoj drzavi, i dok je pismo otislo na krivu adresu pa preusmjereno, rasprava je već prosla.

Ostavinska rasprava je iza sestre moje bake po ocu. Ona nije imala djece i bila je srednja od tri sestre. Najmladja sestra je još ziva; moja baka (najstarija sestra) vise nije. Moja baka je imala samo jedno dijete, mog oca, koji takođe vise nije ziv.

Ostaviteljica je bila u poodmaklom stadiju Alzheimerove bolesti kad sam ja zadnji put cula o njoj. Moj otac je bio njen legalni skrbnik i brinuo se o njoj, kao i o njenim poslovima. On je zivio izvan Hrvatske, i kad joj je postao skrbnik preselio je tetku k sebi. Povremeno su zajedno putovali u Zagreb da podignu tetkinu mirovinu. Otac je umro 2014, i ja nemam informacije sta je bilo s njegovom tetkom poslije toga. Ja sam iz prvog ocevog braka, dvije polusestre iz drugog. Nakon oceve sahrane ja sam ukratko pricala sa polusestrama, s kojima vise nemam kontakta, o tome sta ce biti s tetkom. Sve tri zivimo u inostranstvu i ni jedna od nas nije bila spremna da preuzme tu obavezu na sebe. Najmladja oceva tetka takođe nije zeljela da se toga prihvati, i nije vise ostao niko.

Ja sam predlozila da tetku vratimo u Zagreb, da je preuzme socijalna skrb i stavi u dom. Medjutim majka mojih polusestara (godinama razvedena od naseg oca, i u zadnja dva mjeseca njegovog zivota ponovo udata za njega, iz interesa) koja je decenijama reflektirala na tetkino nasljedstvo je vjerovatno zakljucila da ce u tom slucaju drzava preuzeti tetkinu imovinu i da ce ona tu ostati kratkih rukava. Iz nezvanicnih izvora sam saznala da ju je drzala izvan Hrvatske do smrti, da bi sprijecila situaciju u kojoj bi drzava preuzela tetku i njenu imovinu. Još uvijek mi je misterija gdje je tetka provela zadnje 3–4 godine svog zivota, i ko je bio legalno nadlezan za nju poslije smrti mog oca. Da li je ovo sto je ona uradila bilo protivzakonito, i može li ona odgovarati za to? Nije mogla naslijediti skrbnistvo, je li tako?

Ovo su bile pozadinske informacije, a ja sad imam nekoliko pitanja u vezi ostavinske rasprave. Poslala sam e–mail notaru koji me pismeno obavijestio o rocistu i pitala ga sve sto me interesuje, ali nisam dobila odgovor. Mozda neko ovde zna i zeli da mi pomogne. Unaprijed se zahvaljujem.

1. U pozivu pise da ako se ne odazovem na rociste ili ne posaljem ovjerenu izjavu da time automatski prihvatam nasljedstvo. Da li je to automatsko prihvatanje neopozivo ili bi se moglo promijeniti, s obzirom da da se ostavinska rasprava odrzala prije nego sto sam ja obavijestena o njoj, i o automatskoj odluci.

2. Da mi ovaj poziv za rociste nekim slucajem nije proslijedjen sa stare adrese, i da me notar nikad nije pronasao, sta bi se u tom slucaju desilo? Da li bih ja automatski postala nasljednik i jednim dijelom suvlasnik nekretnine koja je pripadala ocevoj tetki, ili bi se zaboravilo da postojim i nasljedstvo bi se razdijelilo na manje dijelova?

3. Ko je pokrenuo postupak, drzava ili neko od nasljednika? Kako su me pronasli? Gotovo sam sigurna da bi me majka mojih polusestara htjela sakriti i izuzeti iz nasljedstva, da je ikako mogla. Ne bi joj bilo prvi put. Zato me i interesuje ko je imao informaciju da ja postojim, i dao makar i staru adresu.

4. S obzirom da ja ne zivim u Hrvatskoj, sta ova ostavinska rasprava i proces nasljedjivanja podrazumijeva za mene? Da li moram naci advokata ili nekoga koga bih morala opunomociti da me zastupa? Ne znam nikog u Hrvatskoj koga bih mogla zamoliti da me zastupa, i ne znam kako bih unajmila advokata ovako izdaleka, na nevidjeno. Imate li neku ideju kako se to inače rjesava?

5. Kakve bih troskove ja imala vezane za ovu ostavinsku raspravu u slucaju da prihvatim nasljedstvo, i u slucaju da ga ne prihvatim? U prvoj opciji pretpostavljam da bi bili troskovi notara i troskovi mog advokata ili opunomocenika. Da li bi bilo još nesto? Koliko to otprilike kosta (sirok dijapazon je ok, do najvise moguce cifre)? Da li bih snosila troskove u slucaju da ne prihvatim nasljedstvo?

6. Kako da saznam da li je ostaviteljica imala dugove? Do smrti mog oca mislim da nije, i da je imala barem jednu nekretninu, ali ako je žena mog oca svojevoljno i bez legalne osnove preuzela skrbnistvo nad njegovom tetkom u zadnjih nekoliko godina njenog zivota, da li je moguce da je tokom tog vremena napravila dugove na tetkino ime?

7. Ako bih prihvatila nasljedstvo, da li bi ti dugovi postali djelimicno moji dugovi? Je li moguce da dugovi budu veci nego nasljedstvo?

8. Može li se znati sta smo ustvari naslijedili prije nego sto kazemo da li prihvatamo ili ne prihvatamo? Nije fer da se kockamo na nevidjeno.

9. Muz ostaviteljice koji je umro prije 30–tak godina je za zivota kupio sebi grobnicu na Mirogoju u kojoj je sahranjen. Ostaviteljica nije sahranjena s njim. Koliko sam obavijestena iz nezvanicnih izvora, žena mog oca je planirala da i njega odatle iskopa i prebaci negdje drugdje, a da tu grobnicu proda. Molim vas kazite mi da je sa legalne strane ovo nemoguce i da joj nece poci za rukom!

Ljudi bliski meni me savjetuju da se nasljedstva odreknem da bih imala sto manje glavobolje vezane za ženu mog oca, koja je godinama manipulisala mog oca i radila sve protiv mene. Moja jedina motivacija da prihvatim nasljedstvo bi bila da budem djelimicno suvlasnik nekretnine i da joj obstruiram prodaju i dolazak do novca. Sigurna sam da ostaviteljica, a ni moja pokojna baka ne bi zeljele da dio nasljedstva stigne u njene ruke. Ako prihvatim svoj dio nasljedstva, koji je najbolji put da rastezem stvari tako da niko (ukljucujuci i mene) ne dođe ni do cega sto duze?

Hvala vam mnogo na citanju (ko je dosao do kraja) i zahvaljujem se na odgovorima.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 5 sati , 23A je napisao:

Primila sam nedavno poziv za ostavinsku raspravu koja se već odrzala proslog mjeseca.

Prije svega trebate vidjeti ishod ostavinskog postupka,odnosno jeste li rješenjem o nasljeđivanju utvrđeni kao jedna od nasljednica,ako jeste,onda se više nemate potrebe zamarati oko "prihvatanja nasljedstva",obzirom da se pozitivna nasljednička izjava predmnjeva

 

prije 5 sati , 23A je napisao:

Moja jedina motivacija da prihvatim nasljedstvo bi bila da budem djelimicno suvlasnik nekretnine i da joj obstruiram prodaju i dolazak do novca. 

To nebi trajalo dugo,obzirom da svaki od suvlasnika može zahtijevati razvrgnuče sudskim putem,ili pak svoj suvlasnički dio otuđiti trećoj osobi,a što mu ostali suvlasnici nemogu osporiti.

Glede upita da ostalim suvlasnicima kao i vama osobno "kočite"korištenje imovine je pravno neutemeljeno,obzirom da svim suvlasnicima pripadaju vlasnička prava,pa samim tim i suposjed.

prije 5 sati , 23A je napisao:

koji je najbolji put da rastezem stvari tako da niko (ukljucujuci i mene) ne dođe ni do cega sto duze?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ako ste dobili poziv za ostavinsku raspravu (postupak) onda zasigurno jeste jedan od pravnih nasljednika...

Ako niste bili prisutni ostavinskoj raspravi, a zakonski ste nasljednik, što po OZ-u i jeste, tretira se da prihvaćate pripadajuće nasljedstvo...

U ostavinskoj raspravi (postupku) se dijeli sve što je do smrti glasilo na pokojnika, tj. za što je u ZK bio upisan kao vlasnik ili suvlasnik i pokretnine koje su glasili na njega, naravno, i njegovi dugovi...

Ostavinski postupak se pokreće službenim putem, odmah po smrti pokojnika, a može ga pokrenuti i jedan od zainteresiranih stvarnih i pravnih nasljednika...

Ako je grobnica, koju navodite, predmet naslijeđa, tada svi nasljednici, osim onih koji se odreknu nasljedstva u korist drugog nasljednika ili svih ostalih, bila predmet ostavinskog postupka, onda ste i Vi suvlasnica iste, dakle, ne može je prodati, može prodati samo svoj suvlasnički dio...

Prihvaćajući pravo nasljedstva, prihvaćate i dugove pokojnika do visine vrijednosti naslijeđene imovine, ne mogu biti veći od naslijeđenog dijela...

Troškove postupka snose svi nasljednici koji su se prihvatili nasljednici, osim nasljednika koji su se odrekli nasljedstva u korist nekog od drugih nasljednika ili u korist svih nasljednika...

Mislim da je to to, na ostalo Vam je odgovoriio poštovani Matrix..

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
, 23A je napisao:

Ko je pokrenuo postupak, drzava ili neko od nasljednika? Kako su me pronasli? Gotovo sam sigurna da bi me majka mojih polusestara htjela sakriti i izuzeti iz nasljedstva, da je ikako mogla. Ne bi joj bilo prvi put. Zato me i interesuje ko je imao informaciju da ja postojim, i dao makar i staru adresu.

Vidi odredbe čl.192 i 193 Zakona o nasljeđivanju

 

, 23A je napisao:

Može li se znati sta smo ustvari naslijedili prije nego sto kazemo da li prihvatamo ili ne prihvatamo?

 

, 23A je napisao:

 

 

 

IMG_20181013_002304_695.jpg

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Hvala vam najljepsa na odgovorima. Znaci posto je ostavinska rasprava prosla, u ovom trenutku se zna sta spada u ostavinsku masu, i ima li dugova. To jest, zna javni biljeznik i nasljednici koji su dosli na rociste. Ja ne znam.

Da li je moguce traziti od javnog biljeznika zapisnik sa ostavinske rasprave, posto ja nisam ni znala da se odrzava u momentu kad se odrzavala, i stoga nisam mogla da prisustvujem?

Takodjer, s obzirom da nisam nigdje potpisala da sam poziv primila (a svakako mi je stigao nakon rasprave), da li ja mogu da se naknadno odreknem nasljedstva, ili sam postala automatski nasljednik s obzirom da se nisam odazvala? Sta ako odlucim da se odreknem; da li je to jos uvijek moguce, ili sam zakasnila?

I stvarno, sta bi bilo da ja ovaj poziv nisam nikad primila, jer sam se odselila sa adrese na koju mi je poslat? Da li bi me trazili i dalje, ili bi me prekrizili i razdijelili imovinu na manje dijelova?

S obzirom da nisam u Hrvatskoj, da li moram naci nekoga da me zastupa?

Hvala vam puno na odgovorima.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 11 sati , 23A je napisao:

u ovom trenutku se zna sta spada u ostavinsku masu, i ima li dugova

U ostavinskom postupku ne utvrđuju se dugovi ostavitelja,na što upućuju odredbe čl.174 ZN

 

prije 11 sati , 23A je napisao:

Da li je moguce traziti od javnog biljeznika zapisnik sa ostavinske rasprave,

Vi bi trebali dobiti rješenje o nasljeđivanju

 

prije 11 sati , 23A je napisao:

da li ja mogu da se naknadno odreknem nasljedstva, ili sam postala automatski nasljednik s obzirom da se nisam odazvala? Sta ako odlucim da se odreknem; da li je to jos uvijek moguce, ili sam zakasnila?

Što se tiče odricanja,završena stvar,izuzev ako rješenje nije pravomočno "prigovor na rješenje",u suprotnom probati sa zahtjevom za ponavljanje postupka po odredbama ZPP.

 

prije 11 sati , 23A je napisao:

sta bi bilo da ja ovaj poziv nisam nikad primila, jer sam se odselila sa adrese na koju mi je poslat? Da li bi me trazili i dalje, ili bi me prekrizili i razdijelili imovinu na manje dijelova?

Institut nasljeđivanja je predvidio takvu mogućnost,glede čega nasljednik koji je izostavljen iz postupka može u rokovima predviđenim zakonom svoja prava ostvariti u parnici(tužba)

 

prije 11 sati , 23A je napisao:

obzirom da nisam u Hrvatskoj, da li moram naci nekoga da me zastupa

Ovo je isključivo vaša dispozicija

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Hvala vam puno! Znaci sad mi je gotovo, nema vise nazad, s obzirom da sam propustila da se odreknem nasljedstva prije ostavinske rasprave (sto bi mi izgleda bilo najpametnije). A i dalje ne znam stanje dugovanja.

Interesuje me jos, ako mozda znate, da li je treca osoba mogla napraviti dugove na ime ostaviteljice, ako je ova proglasena pravno nesposobnom 2012, a 2014 joj je umro zakonski skrbnik (necak). Od 2014 do 2018 ja ne znam ni gdje je ona bila ni ko ju je pazio. Niko mi nije javio ni da je umrla. Moze li sad neko da predoci racune i da tvrdi da je ostaviteljica "potrosila" sumu novca koja premasuje vrijednost ostavine?

Ovo je pretpostavka, jer nakon smrti zakonskog skrbnika niko vise nije mogao podici ostaviteljicinu penziju, a morala je od necega zivjeti.

Zahvaljujem vam se na odgovorima.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Imam jos nekoliko pitanja, i bila bih vam vrlo zahvalna ako bi neko bio ljubazan da mi na njih odgovori.

Nazvala sam ured javnog biljeznika i rekli su mi da se ostavinska rasprava nije odrzala, jer na nju nije niko dosao. Sta bude ako se niko ne pojavi ni na drugu ni trecu raspravu?

Pronasla sam odvjetnika koji bi me zastupao na ostavinskog raspravi. Njegova tarifa bi bila oko 150-200 dolara samo da se pojavi u moje ime na ostavinskoj raspravi i savjetuje me poslije nje sta da uradim i u moje ime proslijedi odgovor javnom biljezniku. Ako se prihvatim nasljedstva, onda bi ga dijelili odvjetnik i ja u omjeru 50:50. Ljudi s kojima sam kasnije pricala su mi rekli da se odvjetnik placa ili po rocistu/poslu, ili nista unaprijed pa procentualno kad se nasljedstvo dobije, ali nikada oboje. Moze li mi neko reci kako se takve usluge obicno naplacuju?

Hvala vam puno!

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
, 23A je napisao:

Imam jos nekoliko pitanja, i bila bih vam vrlo zahvalna ako bi neko bio ljubazan da mi na njih odgovori.

Nazvala sam ured javnog biljeznika i rekli su mi da se ostavinska rasprava nije odrzala, jer na nju nije niko dosao. Sta bude ako se niko ne pojavi ni na drugu ni trecu raspravu?

Pronasla sam odvjetnika koji bi me zastupao na ostavinskog raspravi. Njegova tarifa bi bila oko 150-200 dolara samo da se pojavi u moje ime na ostavinskoj raspravi i savjetuje me poslije nje sta da uradim i u moje ime proslijedi odgovor javnom biljezniku. Ako se prihvatim nasljedstva, onda bi ga dijelili odvjetnik i ja u omjeru 50:50. Ljudi s kojima sam kasnije pricala su mi rekli da se odvjetnik placa ili po rocistu/poslu, ili nista unaprijed pa procentualno kad se nasljedstvo dobije, ali nikada oboje. Moze li mi neko reci kako se takve usluge obicno naplacuju?

Hvala vam puno!

 

Ako bude uredna dostava, ročište se može održati u odsutnosti, po mom mišljenju, s obzirom da se prihvat nasljedstva predmnijeva.

Što se tiče odvjetnika, ljudi su u pravu, ili jedno ili drugo, ne oboje. Doduše, troškove plaćate odmah, a nagradu ovisno o uspjehu u sporu. Je li ovih 150-200 USD naknada troškova odvjetniku (za putovanje, za izbivanje iz pisarnice?)

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Hvala vam. Tih $150-200 je da se pojavi na rocistu kod javnog biljeznika. I odvjetnik i javni biljeznik imaju kancelarije u Zagrebu, 10 minuta pjeske jedan od drugog, tako da ne znam kakvi bi to troskovi putovanja bili.

U svakom slucaju ja sam odlucila da ga ne unajmim nego da se nasljedstva i svih mogucih dugova odreknem. Previse je komplikovano i vjerovatno bi bila skuplja pita neg' tepsija.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Pozdrav, molim za pravnu pomoc, naime, prije mnogo godina izvrsena je usmena razmjena nekretnine, nikada nije provedeno u zk i katastru od strane moje pokojne bake. Jedan od suvlasnika je potpisao izjavu da se odrice te zemlje u moju korist kao nasljedniku obzirom na razmjenu. Druga dva suvlasnika ne zele, sto mi je ciniti? Poslati sudu zahtjev za naknadno pronadenu imovinu poslije smrti bake i podnesti tuzbu nakon toga za povrat nekretnine obzirom da se isto nalazi u posjedu desete osobe? U katastru se u posjedovnom listu vodi baka kao posjednik, hvala unaprijed

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

If you have an account Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.
×
×
  • Napravi novi...