Jump to content

Opomena / Upozorenje


GoogleGuy

Preporučene objave

Dobar dan,

je li jos na snazi: https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2008_02_25_844.html

Naime, policajac mi je prosli tjedan napisao kaznu iako sam zadnji put kaznjen prije 2 i pol godine i to za drugi tip prekrsaja. Ovaj puta rijec je o mobitelu tijekom voznje.

U pravilniku pise "može" ... da li je u tome caka, njegova dobra volja?!

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nevjerojatno. Nisam se jos ovome do sada nacudio jer prvi put cujem, ali eto, valjda je netko pametan i logican pisao ove propise gdje netko moze provoditi svoju volju/samovolju onako kako mu se prohtije. Da ne govorim da mi je covjek (policajac) izrekao 3 lazi u 5 minuta... ali ajde, to je njemu na savjest.

Ne zelim platiti kaznu za koju postoji druga mjera koja mi se MOZE izreci.

Saljem danas prigovor i idem na sud sa istim tim zahtjevom da mi se izda mjera povoljnija za mene obzirom da nisam kaznjavan vise od 2 godine. Jebiga, ako prodje prodje.

p.s.
Svjestan sam da mi je bilo jednostavnije dati 250 kn i zaboraviti na to... ali eto.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imaš pravo, bolje bi bilo da nema mogućnosti upozorenja i da se samo udaraju kazne, ali što ćeš, tako je kako je...

Sud ti može dati opomenu umjesto novčane kazne, ali tu isto ovisiš o volji/samovolji sutkinje/suca, jer nemaju nikakvu obavezu tako napraviti...

I riskiraš troškove postupka...

Koji papir si dobio od policajca, obavijest ili prekršajni nalog?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisam to rekao i nema potrebe da izvlacis moje izjave van konteksta... u svakom slucaju radilo se o kaznama ili o oprostima bitno je da su propisi razumljivi i shvatljivi i da se njima ne moze manipulirati na ovakve nacine. Ja sam danas izmanipuliran i izrecene su mi lazi od dva policijska sluzbenika (jedan na cesti, jedan u postaji i to je glavni razlog zasto sam sada frustriran). 

Od policajca sam dobio OPN.

Zalim se Sudu putem PP. Da li PP moze sama rijesiti slucaj? (koliko se sjecam jednom prije 10-ak godina na isti nacin sam se zalio, i policija uopce nije proslijedila zalbu sudu, nego je sama donijela odluku [oslobodila me])

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Onda mi moraš napisati što se točno dogodilo da si izmanipuliran (i kako to da si završio u postaji), jer je tu propis jasan - upozorenje se može izreći i nisi ničime zakinut ako nije izrečeno, nego se išlo na kaznu.

Da, postaje ponekad znaju odmah ukinuti prekršajni nalog (ili ga povući ili izdati upozorenje), ali češće to ide na sud, pa sud donosi konačnu odluku.

Ako se žališ na način da priznaješ prekršaj, sud u pravilu umanjuje kaznu (najviše može umanjiti za 2/3, tj. na 1/3). Plaćaš i trošak postupka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Priznao sam gresku, naravno... nisam od onih koji fantaziraju, izvlace se na tesko imovno stanje, studentski status, bolest... priznao i trazim da mi se dodijeli mjera koja se zakonski moze dati. Mozda trazim previse, ali eto, vidjeti cemo.

Sto se danas dogodilo... stvar je smijesna, ali istinita.

Imao sam kvar na autu ujutro prije posla... i trazim majstora koji radi od 7h da mi to sredi. U autu imam hands-free, ali sam rukom u imeniku telefona trazio kontakt da nazovem (nedvojbeno sam napravio prekrsaj trazeci kontakt). Jedan policajac me na lokaciji A vidio da koristim mobitel, a na lokaciji B mi je drugi napisao kaznu.

Ovaj s lokacije B mi je rekao da mu je na lokaciji A šef i da me zato ne moze pustiti, a ja znam da mu to nije sef i to je cisto izvlacenje i smjeskanje meni u facu, iako zna da ima pravnu mogucnost pustiti me. Kada sam pitao zasto mi nije izrekao opomenu nije rekao ono sto je trebao i mogao kao covjek i savjestan sluzbenik (moze reci da je njegova dobra volja, sto i je), nego je rekao da su mu tako rekli iz stanice i da se mogu ici njima zaliti.

Kada sam otisao u stanicu, tamo je policajac rekao da mi nisu mogli izreci opomenu jer sam kaznjen prije 2 godine (dakle totalna glupost) i da vise ne vazi ono pravilo sto se tice opomene i 12 mjesec. I ovaj policajac je mogao reci da je to bila njihova procjena i to je to - rekao bi HVALA LIJEPA, BOK...

Po ovom sto mi se danas dogodilo meni se cini da oni uopce ne poznaju propise po kojima rade i zato se zalim nadleznom sudu u nadi da ce mi izreci opomenu za koju postoje pravne osnove.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 18 sati , GoogleGuy je napisao:

 

Ja se i dalje nadam da ce PU sama rijesiti stvar (povuci nalog tj. izreci opomenu) :tikvan:

Trebaju još ispisat 2-3 papira za oportunitet,ako im se bude dalo.Ako je A samo "snimao" tko vozi i javljao B da zaustavi onda su imali "akciju" možda samo za pojas pa ako uleti i kakav mob još bolje.

Znaju propise a da se ne objašnjavaju s tobom zašto kazna a ne opomena malo su preokrenili propise.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija