Jump to content

Nasljeđivanje imovine


GMiki

Preporučene objave

Moja biološka majka ( s kojom nisam živjela) je umrla prošle godine u 11. mjesecu. Prethodno, 2011.g. je darovnim ugovorom ostavila stan svome mužu. On je u 5. mjesecu ove godine sklopio ugovor o dozivotnom uzdravanju sa Crkvom i na taj načun izuzeo stan iz ostavine.  Da li imam pravo zatražiti nužni dio?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U konkretnom slučaju se provodi ostavinski postupak iza umrle majke (a ne njenog supruga) koja je za života besplatno raspolagala imovinom,na način da je konkretnu imovinu darovala suprugu,pa činjenica da je suprug istu imovinu otuđio ugovorom o doživotnom uzdržavanju neumanjuje činjenicu da je on bio darovan od strane ostaviteljice,slijedom čega bi se isti dar imao ubrojati za izračun povrijeđenog nužnog dijela,a kako je dar otuđen pravnim poslom to je jasno da se nasljedniku povrijeđenom u svom pravu na nužni dio nemože dodijeliti dio konkretne nekretnine,več protuvrijednost osnovom odredaba čl.70 st.5 ZN

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 5 sati , GMiki je napisao:

javni biljeznik mi je rekao da  se stan izuzima iz ostavine zbog postojanja ugovora o dozivotnom uzdrzavanju a da druge imovine nema.

Sukladno odredbama čl.215 Zakona o nasljeđivanju,ostavinski postupak se neće provoditi,dok vi svoja prava možete tražiti putem suda.

Javni bilježnik se bespotrebno poziva na ugovor o dož.uzdržavanju,obzirom da umrla nije raspolagala takvim vidom ugovora već darovanjem,o čemu je više rečeno u prošlom odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija