Jump to content

Naslijeđeno suvlasništvo na nekretnini


malerica

Preporučene objave

Nakon smrti majke ostavinskom raspravom naslijedila sam polovicu kuće na moru. Kuća nije etažirana, a građena je prije `68 tako da nije niti prolazila postupak legalizacije. Satoji se od prizemlja i kata jednake kvadrature. Upisane smo kao vlasnice svaka po jedne polovice nekretnine. 

Tek na ostavinskoj raspravi doznala sam da je majka navodno za života (iako je tada bila već nesposobna, nesvjesna i smještena u starački dom) potpisala darovni ugovor sa mojom sestrom te joj u cijelosti darovala stan u kojem je živjela, dok spomenutu kuću dijelimo popola. 

Htjela bih proveti etažiranje te započeti radove preuređenja na svojoj polovici kuće, međutim sestra se ne slaže s mojom željom da si uzmem gornji kat a ona donji. Ona baš želi gornji kat. 

Smatram da imam moralno pravo odabira kod podjele kuće obzirom da je sestra "bolje prošla" tj dobila više kod ostavinske, ali ne znam kako i odakle početi rješavati ovu situaciju? Smijem li početi s radovima bez obzira na sestru

Molim savjet i unaprijed zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kuća se sastoji od dva stana, u jednom odavno živi jedna sestra, u drugom majka, a druge dvije sestre svaka ima svoju kuću. Sve tri sestre su u super odnosu. Majka je umrla bez oporuke. Odlučile su tu kuću sa dva stana prodati i podijeliti novac na tri iako to znači za jednu sestru da gubi stan gdje živi već 30 godina i gdje je odgojila djecu. I to sve uz dobar odnos, a vaša priča je da ste u sukobu tako da teško da ćete tu uspjeti šta legalno napraviti da ste čisti i mirni. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, malerica je napisao:

Htjela bih proveti etažiranje

Za etažiranje je potreban međuvlasnički ugovor, tj. suglasnost suvlasnika oko istoga da bi se moglo provesti kroz ZK. Kako navodite da takove suglasnosti ne bi bilo ne vidim svrhe upuštanja u to prije dogovora. U biti bi imali nepotrebno plaćanje izrade etažnog elaborata.

Što se tiče preuređenja, nažalost bi i tu trebali suglasnost sestre, posebno ako bi se radilo o većim građevinskim radovima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija