Jump to content

Postavljanje skele na povrsinu u gradskom najmu


Dukest

Preporučene objave

Pozdrav svima, molim pomoć u vezi problema koji mi predstoji da znam sa pravne strane na koji način mu pristupiti.

Vlasnik sam nekretnine na zadnjem, 4. katu u centru grada koja je derutna i u potpunosti neupotrebljiva za život. Sad planiram to obnoviti ali obnova je moguća jedino na način da se taj cijeli kat sruši (propao krov, nitko tu ne živi već 20 godina) i sagradi novi umjesto njega. Imam sve projekte koji su napravljeni u ovlaštenom arhitektonskom uredu, dozvolu konzervatora koji su potvrdili taj projekt, te i firma izvođača ima licencu za obavljanje radova na objektima za koje je potrebna dozvola konzervatora. S moje strane je sve legalno.

Naravno da je za radove takvog obujma neophodno postaviti skelu, međutim u prizemlju je u najmu jedan kafić koji gradu plaća nekakvu najamninu za petnaestak kvadrata štekata gdje bi trebala doći skela, i naravno da se bune i ne dozvoljavaju postavljanje skele. 

Na drugim temama sam vidio da se predlaže upoznavanje sa člankom 107 (Uporaba tuđe nekretnine radi izvođenja radova) koji sam pročitao, ali ovdje je situacija malo drugačija.

Budući da se očito nećemo složiti o tome tko je u pravu (radove sam svima najavio budući da bi trebali početi kroz nekih mjesec dana) zanima me tko je tu pravno jači i što bi mi savjetovali? Stavak 3 članka 107 kaže da bih ja trebao platiti njemu nekakvu naknadu, ali jeli to nekakva izgubljena dobit ili da ja plaćam gradu najam umjesto njega dok se izvode radovi? Jesam li mu ja uopće dužan nadoknaditi izgubljenu dobit u tom slučaju?

Tko tu ima pravo: ja postavit skelu na površinu koju je on iznajmio od grada za štekat jer drugačija obnova jednostavno nije moguća, ili on koji mi brani postavljanje skele budući da će mu to naškodit poslovanju? Na koji način ostvarit to svoje pravo ako ga imam?

Hvala puno na odgovorima

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav, hvala na odgovoru.

Uspio sam dobiti nekoga iz grada iz sektora komunale i javnih površina, i po njihovim riječima izvođač radova prilikom otvaranja gradilišta predaje zahtjev za skelom. Ukoliko je situacija čista u smislu da su osigurane sve dozvole od konzervatora, ako firma ima ovlaštenje za takve radove i ne postoji neki drugi način rješavanja problema, onda oni iz grada daju nalog tom najmoprimcu da se skloni do završetka radova. Također kažu da ja nisam dužan ništa po tom pitanju njih obeštetit nego da to onda grad rješava sa njima. 

 

Sad tražimo sa izvođačem način kako širinom skele zaobići taj kafić (manje svađe), a ako to ne bude tehnički moguće izvesti morat ćemo ići na ovu zakonsku varijantu (više svađe :/ )

U svakom slučaju hvala.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija