Jump to content

u vezi autorskog prava


anonimno

Preporučene objave

lijep pozdrav...

lijepo bih vas molio ako mi mozete ikako pomoci sto se tice krađe autorskog prava. Naime, bavim se fotografijom i vec sam prilicno "zaglibio" u nju te kao i mnogi fotografi, saljem fotke na foto natjecaje i posjedujem online galerije i vlastitu stranicu. No na svim mjestima pise da je to moje djelo i da je zabranjeno koristenje bez moje dozvole i ima onaj copyright znak i sve... Moja fotografija osvanula je na naslovnici jedne knjige koju sam slucajno nasao... u knjizi ne pise da je to moja fotografija vec pise da je nakladnik dizajnirao knjigu. procitao sam citav zakon o autorskom i srodnim pravima i sve izgleda ide u moju korist, ali neznam sto dalje, da tuzim? pricao sam s urednikom i rekao je da bi mogli dogovoriti da na iducih par knjiga stavi moju fotku s potpisom i to je to... al moram reci da mi to nije nimalo zadovoljavajuce... koliko se to isplati tuziti i imate li kakvu drugu ideju jer nisam financijski sposoban da u ovom trenutku podizem tuzbe... bilo kakav savjet bi mi dobro dosao... unaprijed hvala, fotograf :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...

Osnova za tužbu, čini se, da imate. Pitanje je što njome želite postići. Da li vas zanima naknada materijalne štete ili moralno zadovoljenje što je vaša fotografija bez vašeg dopuštenja upotrebljena za dotičnu naslovnicu. Materijalna šteta bi vam uz uvjet pozitivnog okončanja sudskog postupka bila dodjeljena u srazmjeru s tržišnim uspjehom knjige (udjela u umnošku cijene knjige i broja prodanih primjeraka).

 

U svakom slučaju, trebat će vam odvjetnik i njegov savjet. Na vama je da procjenite da li je potencijal koji postupkom možete ostvariti kroz naknadu štete dovoljno zadovoljavajući da se upuštate u to, kao i potencijalni rizik vezan uz plaćanje troškova postupka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Imam slično iskustvo, s tim da je moja fotografija objavljena u dnevnoj novini. Predlažem tužbu, a nadležan je za rješavanje Trgovački sud. Odštetu valja tražiti kako za imovinska tako i za moralna autorska prava. Tužbu možeš sastaviti sam, a za ročište si nađi odvjetnika. Stvari ne hodaju brzo, ali ipak idu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Ne vidim zbog čega obrazovan i pismen čovjek ne bi mogao sam sastaviti tužbu čak i bolje od odvjetnika, jer bolje poznaje svoj slučaj, a svakako jeftinije. Uobičajeno odvjetnici ne snose rizik postupaka, pa ih ionako nije previše briga, a neobično je malo i specijaliziranih za zaštitu autorskih prava.

je napisao:

biston je napisao:

Tužbu možeš sastaviti sam, a za ročište si nađi odvjetnika. Stvari ne hodaju brzo, ali ipak idu.

 

To majstore. Svaki odvjetnik ce uzivati zastupati te na rocistu po tuzbi koju sam sastavis. A da ga zjeb**s i odes i na rociste sam. Gusti su gusti..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija