Jump to content

Odricanje od nasljedstva u korist djece


anonimno

Preporučene objave

Majka je nedavno umrla, i sada slijedi ostavinska rasprava u kojoj će se dijeliti imovina. Ja kao jedino dijete imam vjerojatno pravo na četvrtinu kuće, otac ima pravo na svoju polovicu i još polovicu maminog dijela.

Ako se ne odreknem tog dijela u korist oca, hoću li ga morati dijeliti sa suprugom s kojim sam u lošim odnosima i moguć je razvod braka? On nije uložio ništa u gradnju kuće, i mislim da nije fer da naslijedi dio.

 

Postoji i druga solucija, da se odreknem svojeg nasljeđa, ali ne i u ime djece nego samo svoje. Da li bi tada moja djeca obavezno naslijedila moj dio kada umre i moj otac, u slučaju da se on ponovno oženi?

 

Zahvaljujem na odgovoru!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

puno pitanja. da probamo redom.

 

ako se vi odreknete svog dijela, odricete se i u ime svoje djece. ako se odreknete nasljedstva, sve pripada vasem ocu. kada on umre primjenjuju se ista pravila zakonskog ili oporucnog nasljedjivanja ukoliko eventualno ostavi oporuku kao i kod vase majke.

 

ako se otac u medjuvremenu ozeni, zena ce zajedno s vama nasljedjivati svu njegovu imovinu. ako se ne ozeni onda nasljedjujete sami. ako umrete prije oca, vasa djeca stupaju na vase mjesto kao vasi nasljednici po nacelu reprezentacije (sve ostaje isto kao gore opisano - ozenio se ili ne - samo sto se vas dio dijeli na svu vasu djecu ako ne ostavite oporucno drugacije). otac moze oporucno sve ostaviti nekom trecem a vama niste (eventualno imate nuzni dio)

 

svoj dio mozete nekome ustupiti.

 

ako se prihvatite nasljedstva, u slucaju rastave braka on ostaje vasa vlastita imovina i ne ulazi u podjelu bracne stecevine. u slucaju da se prihvatite nasljedstva i umrete prije sadasnjeg supruga, tu imovinu ce nasljedjivati on i djeca na jednake dijelove.

 

moj savijet je da prihvatite nasljedstvo i oporucno ga ostavite djeci ili ugovorom darujte djeci. time ih ni u kojem slucaju necete dovesti u situaciju da ostanu bez te imovine. ako se rastanete od muza prije vase smrti on nije vas nasljednik (osim ako ga ne navedete u oporuci).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija