Jump to content

Ispuštanje vode iz bazena


MKIstra

Preporučene objave

Poštovani,

da li je i kako zakonski regulirano ispuštanje vode iz bazena u okoliš?

Naime, susjed ima apartman sa bazenom. Dolaskom jeseni, određenu količinu vode (više kubika) ispušta na cesto. Nagib ceste vodi do naše oranice i sva ta voda završi na njoj. Koko na toj oranici uzgajamo razno povrće, žitarice i ostalo ovisno o plodoredu, a voda iz bazene je tretirana klorom i raznim kemikalijama protiv algi, bakterija itd., možemo reći da nas tim postupkom on truje. Probali smo mu nekoliko puta reći da ne ispušta vodu na cestu jer nam završi na oranici, ali on se oglušuje na naše molbe i kaže da on ispušta vodu na javnu povrišnu i da ne može nam pomoć.

Šta možemo uraditi po tom pitanju?

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nažalost, osim općenitosti u Zakonu o vodama i Pravilnika o sanitarno-tehničkim i higijenskim uvjetima bazenskih kupališta te o zdravstvenoj ispravnosti bazenskih voda, koji se ne odnosi na privatne bazene koji nisu za javnu upotrebu, nekih posebnih propisa po tome pitanju nema. Posebno nema za privatne bazene.

No, koliko mi je poznato nakon "buma" gradnje privatnih bazena u Istri neke JLS su donijele propise po tome pitanju pa bi vam valjalo provjeriti ima li vaša JLS takovo što. 

Citiraj

da ne može nam pomoć

Može prema odredbama čl.110 Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovorima. Nažalost i mislio sam da mi nećete moći previše pomoći.

Moram reagirati jednom opaskom na ovaj naš zakon.  Ako sam ovim tekstom prešo granicu neka ga  Moderator slobodno briše.

Ja kao mali poljoprivrednik, hobista, moram voditi evidenciju o utrošku pesticida, zbrinjavati ambalažu tih istih pesticida - što je i u redu.

Moram voditi evidenciju o gnojidbi i svake 4 godine dati zemlju na analizu da se utvrdi količina nitrata, a na predavanju u savjetodavnoj službi su nam rekli da koliko god mi gnojili zemlju nema šanse da pređemo dozvoljenu granicu nitrata, što znači da je taj zakon donio netko kome je bitno da puni proračun, a u ekologiju i nije toliko upućen.

Ako imate i jednu kozu, magarca, svinju itd. morate imati nepropusan spremnik za spremanje njihovog izmeta i urina i to držati tu 6 mjeseci. Ne daj bože da ta životinja izvrši nuždu negdje po njivi - zagadila bi zemlju. Mada su te izlučevine prirodne i izbacujemo ih (ljudi i životinje) iz svog tijela od kad je života na  Zemlji.

Sa druge strane, voda koja je tretirana sa raznim kemikalijama i otrovima (klor je otrov) može se bez problema ispuštati u zemlju.

Truitičke zajednice, turističke agencije, čak i agencija za plaćanje u poljoprivredi potiču izgradnju bazena jer kod nas gost se mora osjećati ugodno i zadovoljno, ali kako onda nisu regulirali kuda sa tom vodom.

Što bi trebalo napraviti, „pritisnuti“, zavti ... da se globalno na nivou države nešto pomakne u vidu zakona. Ova silna apartmanizacija, a svaki apartman mora imati bazen, dovest će do ekoloških zagađivanja tih područja. Da se razumjemo, nemam ništa protiv iznajmljivača apartmana, niti protiv mog susjeda koji ima apartman (dolazi do napetosti samo prilikom tog pražnjenja bazena) doduše prema potrebi si i pomažemo itd. Pa i ja bih gradio apartmane da imam za to mogućnosti, jer ipak još uvjek se od toga može dobro zaraditi, ali smeta mi ta nebriga o tim bazenskim, tretiranim vodama.

Institucije, probudite se!

uređeno: od Spitfire
Korekcija teksta
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mogu se složit s večinom napisanoga jer da, trenutno za navedenu problematiku ne postoji točno određeno zakonsko rješenje, odnosno lex specialis za samo to područje. Vjerovatno ga neće ni biti jer zakon kao takav ne može biti savršen i pokriti baš sve aspekte. No, u svjetlu da postoji Zakon o komunalnom gospodarstvu, Zakon o vodama i Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima kao lex genaralis iz kojih JLS mogu ili jesu već donijele svoje propise kroz Odluke po tome pitanju s ovim,

prije 13 sati , MKIstra je napisao:

Nažalost i mislio sam da mi nećete moći previše pomoći.

se baš i ne mogu složiti jer u okviru trenutnih zakonskih odredbi odgovori i više nego pomažu. Pitanje je samo želite li ih iskoristiti, kroz dio o kom.gospodarstvi i redarstvu a posebno kroz navedene odredbe Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima.

Dodouše, iz napisanoga ispada (bez uvrede) da bi vam više odgovaralo da to netko riješi umjesto vas da se ne bi zamjerili susjedu, no takav čarobni štapić trenutno ne postoji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma ne, nisam milsio da mi niste pomogli, možda sam se krivo izrazio.

Savjeti su stvarno OK i pokušat ću saznati nešto više u lokalnoj samoupravi.

A ovo što ste rekli za čarobni štapić - možda da, mislio sam da postoji neki propis u zakonu za kojeg nisam čuo, a na kojeg ću se moći pozvati da uvjerim susjeda da to više ne čini na taj način.

Hvala i sve 5!

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 2 sati , MKIstra je napisao:

Ma ne, nisam milsio da mi niste pomogli, možda sam se krivo izrazio.

Poštujem obrazloženje, no kako je ovo ipak neverbalna komunikacija prema napisanome se dobija dojam. Vjerovatno bi izgovoreno sasvim drugačije zvučalo :-)

prije 2 sati , MKIstra je napisao:

A ovo što ste rekli za čarobni štapić - možda da, mislio sam da postoji neki propis u zakonu za kojeg nisam čuo, a na kojeg ću se moći pozvati da uvjerim susjeda da to više ne čini na taj način.

Probajte pročitati čl.110 Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, možda pomogne u uvjeravanju.   

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija