Jump to content

Sporazumni otkaz


mm1888

Preporučene objave

Evo, ovo je taj slučaj:

"Potrebno je obratiti pozornost na korištenje osobnog odbitka radnika jer prema mišljenju MF “… ako je bivši radnik izjavio da neće zasnovati novi radni odnos u mjesecu raskida radnog odnosa ili slijedeći mjesec, bivši poslodavac mogao bi koristiti osobni odbitak, temeljem dane izjave radnika, ali najkasnije do zadnjeg dana u mjesecu za prethodi mjesec (nastankom obveze dostave obračuna radniku o dospjelom, a neisplaćenom primitku).” Za detaljnije vidjeti ovo mišljenje MF (link na mišljenje).

U istom se mišljenju podsjeća da radnik ne može biti oštećen iz razloga što će svoja zakonska prava ostvariti u posebnom postupku godišnjeg obračuna poreza na dohodak, kojega Porezna uprava provodi, po službenoj dužnosti, za sve porezne obveznike poreza na dohodak od nesamostalnog rada i drugog dohotka. Žao nam je što se zakonodavac (država) ne može naplatiti u posebnom postupku godišnjeg obračuna poreza na dohodak već je radnik taj koji treba čekati i do godine dana za dio svoje zarađene plaće.

Kao određenje u ovom mišljenju moglo je stajati, ali nije tako, da radnik može izjaviti da neće koristiti svoj osobni odbitak u mjesecu raskida radnog odnosa ili slijedeći mjesec kod novog poslodavca ako zasnuje novi radni odnos u mjesecu raskida radnog odnosa ili slijedeći mjesec. Tako bi bivši poslodavac mogao pri obračunu i isplati koristiti osobni odbitak pri isplati cijele zadnje plaće temeljem dane izjave radnika, a radnik bi mogao primiti svoju plaću u cijelosti."

Dakle, ako Vam isplate manji neto iznos, povrat do punog iznosa ćete dobiti kroz povrat poreza.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija