Jump to content
309

Tužba za lažno prijavljivanje obiteljskog nasilja

Preporučene objave

Molim pomoć!

Od strane supruga sam dobivala prijatnju da  se citiram" dobro pazim kako prelazim cestu,da gledam svaki auto ,da kada izađem iz škole u kojoj se to događalo neka dobro gledam" to je izjavio u školi kada sam došla po svoj novčanik koji je starija kći uzela sa sobom da bi  ja otišla kod svoje mame. U trenutku kada sam ostala sama došao je do mene i rekao mi je ono što sam navela u citatu.Sljedeći dan sam otišla u nadležni  Centar za socijalnu skrb za pokrenem rastavu braka,dok sam čekala pojavio se on, uplašila sam se i nazvala policiju da se bojim za svoj život i da tražim da me se zaštiti. Pozvana sam u PP isto i on. Uzeli su izjavu i prema mojoj izjavi podnijeli prekršajnu prijavu protiv supruga za obiteljsko nasilje.Zadržan je do poziva (isti dan) suca.Kod suca smo saslušani on i ja. On se sa svime što sam rekla slaže osim onog dijela iz citata. Snimke ne postoje i kao nedostatak dokaza on je istog dana pušten. Slijedeći dan mi je rekao da če me tužiti za lažno prijavljivanje. Molim savjet

Nezaposlena

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Kakvu presudu je sudac donio? Ako ga je osudio za obiteljsko nasilje, onda se ne radi o lažnom prijavljivanju, očigledno. No i ne udovoljava uvjetima za kazneno djelo lažnog prijavljivanja, jer se djelo zove (čl. 304. KZ) lažno prijavljivanje kaznenog djela, a Vi ste prijavili prekršajno djelo, ne kazneno. Davanje lažnog iskaza također ne bi mogao dokazati, jer je njegova riječ protiv Vaše, tako da mislim da ništa od te njegove prijetnje... No što kaže drot, može Vas prijaviti, no pitanje je kako će to proći i neće li mu njegova prijava biti odbačena, tako da se zaista nema smisla zamarati.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Kako su Vam i poštovani prethodnici naprijed naveli, tu nema elemanata KD lažnog prijavljivanja (čl. 304. KZ), jer Vi njega niste prijavili za kazneno dijelo, već za prekršaj, i to ste zatražili intervenciju policije, koja ga je, zajedno sa optužnim prijedlogom, privela prekršajnom sucu, ali ga je isti oslobodio radi toga što nema dovoljno dokaza, a ne zato što isti nije počinio taj prekršaj, tako da, po meni, nema osnove niti za prijavu poradi KD davanje lažnog iskaza (čl. 305. KZ), jer Vi ste zatražili zaštitu policije, što je pravo svake ugrožene osobe, pa kud bi to prošlo kad bi se kazneno prijavljivalo sve koji zatraže intervenciju policije poradi osobne zaštite od zlostavljača, tj. počinitelja prekršaja zlostavljanja u obitelji, onda bi takav prekršaj bio bespredmetno definiran kao prekršaj, tako da mu, po meni, nebi ni ta prijava prošla, a ako i bi, kako Vam je naprijed navedela poštovana Ruby, bila bi riječ protiv riječi...

Zato, kao što Vam to sugerira i poštovani drot13, a i poštovana Ruby, nemojte se sa time zamarati, barem za sada, već živite normalno dalje svoj život i uvijek zatražite zaštitu svojih prava zagarantirana Vam Ustavom i Zakonima....

Sretno...!

Uređeno od Željac047

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Poštovani ,već od vašeg prvog posta sam mirnija i nisam zabrinuta za sebe nego me sada čeka velika borba za djeca da pripadnu meni na skrb kao zakonskom zastupniku. 

Još jednom , veliko hvala svima

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

A vi ako se bojite i ako je nasilan i ako je dosada prijetio (posljednjih nekoliko mjeseci), slobodno iznesite neki detalj, pa ga možete i kazneno prijaviti po čl 139 st 2 u svezi sa 4, prijetnja bliskoj osobi. Ne trebaju dokazi, ne trebaju snimke, bilo bi dobro kad bi neko posvjedočio, ali cijeni se prije svega temeljit, životan i na relevantnim činjenicama zasnovan iskaz, odnosno iskrenost žrtve (ako nema svjedoka, a ako i ima)

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Da, možete i to s obzirom da se prijetnje koje je izrekao mogu protumačiti da će napasti na Vaš život i tijelo i teško Vas ozlijediti..." dobro pazim kako prelazim cestu,da gledam svaki auto ,da kada izađem iz škole u kojoj se to događalo neka dobro gledam", koje KD se progoni po prijedlogu (predviđena zatvorska kazna do tri godine), jedino ako bi uspio dokazati da Vas je s time htio samo zastrašiti onda bi spadalo pod KD iz čl. 139. st. 1. koje se progoni po privatnoj tužbi, no, mišljenja sam da za sada nebi trebali "ići tako daleko", osim ako bi se to ponavljalo...

Vi se sada smirite (kao što i jeste) i usredotočite na postupak dodjele skrbništva za dijete, dobronamjerni savjet, kažem, jedino u slučaju ako bi se njegove prijetnje ponavljale...

Sretno još jednom..!

Uređeno od Željac047

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Prije 3 minuta, atomic95 je napisao:

Poštovani Željac, st 2 u svezi sa st 4 bi išlo ex ofo, jer se radi o supruzi.

Znam poštovan atomic95 (st. 4. - član uže obitelji), zato sam i napisao da se slažem s Vama, no, iznio sam svoje mišljenje što se tiče situacije pokretačice teme, dakle, osobno sam mišljenja da se nebi, za sada, bazirao na KD, osim ako se isto nebi dalje ponavljalo, jer se s time samo odugovlači adekvatno rješavanje donošenja odluke o roditeljskoj skrbi, a i dokazi koje navodite....sve ovisi kako bi ODO i sud to prihvatili - većinom prihvaćaju, ali...., a što ako bi prijava bila, nedaj bože, odbačena, tada bi se stekli uvjeti za prijavu koje se pokretačice teme upravo i pribojava..

Kažem, slažem se sa Vama, ali bi se za sada, ipak, bazirao na rješavanju skrbništva nad djetetom (osobno mišljenje), jer u nekim slučajevima nije dobro "komplicirati" i ići "previše naširoko"...

Hvala poštovani atomic95 na sugestiji i ispravku...

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Poštovani!

Evo javljam vam da sam dobila pravomoćnu presudu u kojoj se suprug oslobađa od prekršaja iz čl.10 st.1 toč.3 kažnjivo po čl.22 st.1 Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji jer nije dokazano da je počinio djelo za koje ga se tereti.

Optužni prijedlog je bio od PP.

Koje su moje sljedeće opcije pošto sam mišljenja da će ići sa tužbom za lažno prijavljivanje?

Da li da ignoriram ili da angažiram odvjetnika?

Hvala i svako dobro!

 

Lp

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Poštovana samo da sam sebe nadopunim pošto nisam imao previše vremena kad sam pisao prethodni post, dakle, odgovoreno Vam je u prethodnim postovima da Vaš suprug, protiv Vas, nema osnove za pokretanje postupka za KD lažnog prijavljivanja (čl. 304. KZ), jer Vi njega niste prijavili za vršenje kaznenog dijela, već za prekršaj, a KD lažnog prijavljivanja se odnosi na lažno prijavljivanje kaznenog dijela..

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Hvala!

Noćas smo opet završili na policiji,jer je on pozvao policiju da dijete želi ozlijediti sestru i baku. Otišla sam do njih da sa njom porazgovaram i da ju jednostavno maknem iz takve sredine koja he negativna za  nju. Nije mi dozvolio već je na policiji izjavio da sam ga ja došla provocirati. U hodniku mi je opet prijetio da će me ozlijediti i moju mamu i da ćemo završiti u kolicima.prijavila sam to policiji. Pozvan je i sa kćeri koja je izjavila da želi biti samnom. Dežurna soc.radnica je razgovarala  sa svima nama i ovu noć dijete ostaje sa ocem a danas imamo u Czss razgovor. Puno ružnih stvari je govorio da sam veliki kockar da cijeli život trošim na klađenja i da za to ima svjedoke koji će to potvrditi. Ja se svojim životom garantiram da nikada nisam kročila u kockarnicu niti preko interneta kockala jer novaca za to nisam imala.

Slijedi psihološko vještačenje oboje .

Zanima me da li se to radi u mjestu prebivališta u bolnici ili se ide u psihijatrijsku bolnicu Vrapče?

Hvala i pozdrav!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

O Bože dragi što ta dječica proživljavaju pokraj takvih roditelja.

Najprije psihološka obrada oboje kod psihologa u CZSS, a ako bude potrebito dodatno vještačenje, sud će odrediti gdje će biti provedeno..

Pa što se nikako nebi mogli dogovoriti radi dobrobiti Vaše zajedničke djece, a i Vas samih, prvenstveno radi te dječice koja najviše trpe radi tog Vašeg međusobnog prijavljivanja, jer to nije nikakvo riješenje i ne vod ničemu i nikamo?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Psiholaška obrada na poliklinici je završila i sad se čeka odluku. Pokušali smo sporazumno a uvjet je da ja idem u podstanar sa djetetom koje je vlasnik stana i da se briše moje pravo doživotnog uživanja na taj stan a njegovo ostaje. Ja sam predložila da prvo idemo riješiti skrbništvo za djecu a tek onda imovina. To on nije htio i tu je nastao problem

Sporazum ćemo pokušati riješiti opet na centru za dobrobit djece. Jer jadna djeca najviše pate toga sam  svjesna

Pozdrav

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Zbog svega naprijed navedenog, mišljenja sam, već smo o tome i raspravljali tu na forumu, da je Obiteljski zakon nedorečen, dosta kompliciran i da baš i nije uvijek (u određenim segmentima) usmjeren na dobrobit djece, jer postupci predugo traju, a "koplja se lome" preko nejakih dječjih leđa, no takav je kakav je, svi ga moramo poštivati i pridržavati ga se sve dok zakonodavac to ne uvidi i ne donese bolji.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Hvala puno!

Mislim da smo našli rješenje, zajednička skrb s time da djeca ostaju u stanu samnom a suprug kako kaže da će se maknuti ako  se ja budem normalno ponašala.Ostaje i njegova majka i tako da i o njoj vodim brigu. Za djecu će dati 1000 kn a ostale troškove ja pokrivam od plaće koja mi ostaje kad se oduzme iznos ovrhe oko 2500 kn. Za mamu ne misli dati ništa a ima mirovinu od 1500 kn kojom ona ne raspolaže jer joj je sin uzeo karticu tekućeg računa.

Nabrojio je kaj moram svaki mjesec kupiti i taj iznos je oko 3500 kn, s time da se ne kupuje odjeća niti obuća.

Sad vi meni recite kako preživjeti?

Ali  i to ću nekako glavno da se djeca ne odvajaju i da su sretna i zadovoljna a ostalo ako ima sloge i dogovora sve se da riješiti.

 

Pozdrav i svako dobro želim svima na forumu!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Baš mi je drago, e vidite zašto sam rekao da je Obiteljski zakon nedorečen, vidite kako se to moglo riješiti i prije i bez tolikog prijavljivanja i svega ostalog što ste navodili, a Obiteljski zakon "tolerira", a sve na uštrb, a ne dobrobit, djece...

Znam da Vam neće biti lako preživjeti, svjestan sam toga, ali i za to će se naći neko rješenje, bitno da je osiguran miran život i, koliko-toliko, bezbrižno odrastanje djece...

Što se tiče njegove majke, neka ga prijavi za otuđenje kartice tekućeg računa, ode do banke i blokira račun.

Sretno Vama i Vašoj djeci...!

Uređeno od Željac047

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Poštovani,

Javljam vam da sam kazneno prijavljena za lažno prijavljivanje obiteljskog nasilja od strane supruga. Dobila sam poziv od ODO_a da dam iskaz. Odazvala sam se pozivu i potvrdila sve navode koje sam izrekla na policiji. Nadam se da će kazna biti odbačena?! 

Pozdrav

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

If you have an account Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.
×
×
  • Napravi novi...