Jump to content

Novi prijedlog o izmjenama i dopunama zakona o Hrvatskom drzavljanstvu


Preporučene objave

Dobar dan,

jucer sam citao da se pod ovim linkom https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/MainScreen?entityId=9171 moze vidjeti novi prijedlog o izmjenama i dopunama o zakonu o hrvatskom drzavljanstu i da je na javnom savjetovanju 11 dana. Ja se sada pitam koliko ce trebati vrijemena dok se zakon u ovom slucaju mjenja i kakva ce tu sada biti dalja procedura o izmjenama i dopunama, tj. hoce li ovo sada ici u sabor, ili ce se jos jednom mjenjati nesto i kada ce sabor da odluci hoce li preuzeti ove promjene zakona ili ne itd.

Hvala unaprijed

Link to post
Podijeli na drugim stranicama
 • odgovori 311
 • Created
 • Zadnji odgovor

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Nisi taj link (zakon) mogao prije pročitat jer je to objavljeno nakon izglasavanja zakona. Postoje članci 5,11 i 16 za dobivanje državljanstva (za stvari koje ovdje pitate).

Prvo pratiš ovdje https://vlada.gov.hr/sjednice/9 pa nakon toga ovdje http://www.sabor.hr/sjednica-sabora

Pročitaj čl.5 (ovaj link je jedini mjerodavan) https://www.zakon.hr/z/446/Zakon-o-hrvatskom-državljanstvu Dijete je osoba do 18 godina a ne svaki sin/kćer bez obzira na godine.

Posted Images

Prije 20 minuta, Drugar1 je napisao:

Dobar dan,

Dobro jutro :zubo:

Prije 21 minuta, Drugar1 je napisao:

Ja se sada pitam koliko ce trebati vrijemena dok se zakon u ovom slucaju mjenja i kakva ce tu sada biti dalja procedura o izmjenama i dopunama, tj. hoce li ovo sada ici u sabor, ili ce se jos jednom mjenjati nesto i kada ce sabor da odluci hoce li preuzeti ove promjene zakona ili ne itd.

Kako je tek na javnom savjetovanju, daljnji potupak bi bio pokretanjem postupka podnošenjem prijedloga zakona predsjedniku Sabora, pa razmatranje u radnim tijelim, pa prvo čitanje, pa priprema konačnog prijedloga zakona, pa drugo čitanje, pa ako još bude milijon amandmana...  

Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Prije 2 minuta, Spitfire je napisao:

Dobro jutro :zubo:

Kako je tek na javnom savjetovanju, daljnji potupak bi bio pokretanjem postupka podnošenjem prijedloga zakona predsjedniku Sabora, pa razmatranje u radnim tijelim, pa prvo čitanje, pa priprema konačnog prijedloga zakona, pa drugo čitanje, pa ako još bude milijon amandmana...  

Hvala na brzom odgovoru. Moze se li od prilike reci koliko bi to u naj kracem slucaju trajalo?

Link to post
Podijeli na drugim stranicama
 • 3 months later...
prije 1 sat , sivko je napisao:

Prvo čitanje u saboru je prošao a ostaje drugo čitanje.U sljedećih max 6 mjeseci moraju ga donijet tj.da bude i u drugom čitanju.

Znaci nece uskoro.Hvala vam najlepse na odgovoru.Dali ce te vi objaviti kada stupi taj zakon.Srdacan pozdrav

Uređeno od siflisivana@gmail.com
Link to post
Podijeli na drugim stranicama
 • 2 weeks later...
 • 1 month later...
 • 4 weeks later...
 • 4 weeks later...
 • 3 weeks later...
prije 2 sati , sivko je napisao:

Zakon je izglasan.Stupit će na snagu 8 dana od objave u narodnim novinama (ovoga mjeseca)

A koje su amandmane prihvacene?

U prijedlogu je pisalo da ce stupiti na snagu 1.10.2019. Malo sam zbunjen jer na sajtu sabora ne pise da je izglasan, nego samo da je rasprava zakljucena. 

https://www.sabor.hr/hr/sjednice/dnevni-red

Link to post
Podijeli na drugim stranicama
 • 2 months later...
, sivko je napisao:

Ako ga nema na dnevnom redu nema ni glasanja.

Pošalji mail u tajništvo,možda oni znaju što se događa.

https://www.sabor.hr/konacni-prijedlog-zakona-o-izmjenama-i-dopunama-zakona-o-hrvatskom-drzavljanstvu-drugo-citanje-pz?t=110173&tid=207932

Ovdje samo pise da je rasprava zakljucena Ali ne pise nista o glasanju dok je Jutarnji u proslost vec naglasio glasanje pod linkom koji sljedi.

https://www.google.com/amp/s/www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/zakon-o-drzavljanstvu-u-petak-u-saboru-sdp-i-manjinci-svoj-glas-uvjetuju-usvajanjem-amandmana-kojima-ce-se-ispraviti-20-ak-godina-stara-nepravda/9104624/amp

Mozda ja nesto nisam dobro vidio ili razumio ali jel‘ bilo glasanja a skriven je ili su ga zastupnici jednostavno  izostavili?

 

Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 4 sati , Andurill je napisao:

Koliko vidim onaj predlog koji je trebao glasiti da osobe za cije je roditelje nepobitno utvrdjeno da su Hrvati ne moraju dokazivati licno izjasnjavanje nije prosao u konacni nacrt .

Znaci mi iz mladjih generacija koje niko nije pitao za nacionalnost moracemo i dalje se muciti dokazujuci da smo Hrvati :( 

Ovo je samo prijedlog o amandmanu, tako da ce se tvoj slucaj vjerovatno rjesiti

Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Upravo tako, prijedlog zakona je isti, ovo su dopune, prijedlozi amandmana, uvažili su neke promjene, kako sam ja shvatila, nisam u toj struci. Ipak polako napredujemo, izgleda da ćemo dočekati da napokon izglasaju taj novi zakon, tako da Andurill, ne brini, samo strpljivo čekaj.

Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Zdravo svima, oprostite ako se ponavljam, i ukoliko je bilo slicnih pitanja. 

Dakle, moj slucaj je sledeci: Deda, baba po ocu i otac su mi hrvatski drzaljani (deda i baba po rodjenju, otac se rodio u Beogradu 1967 godine, upisan je u knjigu drzavljana Hrvatske u rodnom mestu svoga oca, poseduje uverenje o drzavljanstvu od 1983.godine). Ja sam rodjena 1991 u Beogradu, nisu me do 18te godine upisali u knjigu drzavljana Hrvatske, nismo ni znali da je potrebno. 

Takodje, moj muz je drzavljanin Hrvatske po rodjenju (poseduje sve dokumente i osobnu iskaznicu).

Da li imam uslove za drzavljanstvo? Zelela bih da podnesem zahtev.  

Hvala unapred na odgovoru. 

Pozdrav.

Link to post
Podijeli na drugim stranicama

https://mup.gov.hr/vijesti/na-181-sjednici-vlade-prihvaceni-su-amandmani-na-konacni-prijedlog-zakona-o-izmjenama-i-dopunama-zakona-o-hrvatskom-drzavljanstvu/285776

Citiraj

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović obrazložio je izmjene i pojasnio da predlaže da se u izmijenjenom obliku prihvatiti amandman Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske te na taj način omogućiti u predloženom roku stjecanje hrvatskog državljanstva podrijetlom i onim osobama rođenima nakon stupanja na snagu Zakona o hrvatskom državljanstvu, starijima od 21 godine, čiji je jedan od roditelja bio hrvatski državljanin u trenutku njihova rođenja, a propustio ih je prijaviti do njihove punoljetnosti radi upisa u evidenciju državljana Republike Hrvatske. Rok od dvije godine je primjeren jer će se zainteresirane stranke moći informirati o navedenoj mogućnosti stjecanja hrvatskog državljanstva putem mrežne stranice Ministarstva unutarnjih poslova.  

Da li ovo znači da će konačno svi pripadnici Hrvatskog naroda stariji od 21 godinu, čiji je jedan od roditelja prilikom njihova rođenja bio Hrvatski državljanin, imati priliku da u periodu od 2 godine od usvajanja izmjene zakona da sami podnesu zahtjev za stjecanje hrvatskog državljanstva ili to samo vrijedi za osobe starije od 21 godinu koje su rodile nakon donošenja zakona o Hrvatskom državljanstvu 1991. godine ili pak samo za one koji će se roditi nakon usvajanja izmjene zakona ?

Uređeno od toxxic
Link to post
Podijeli na drugim stranicama
 • 2 weeks later...
Prije 6 minuta, Andurill je napisao:

Mozda ce nekome ove izmene pomoci,ali nama koji ceo zivot nemamo sansu se nacionalno izjasniti a zeleli bi HR drzavljanstvo bas i ne pomaze :( 

Pročitajte detaljno zakon, meni će biti od pomoći novi članak 13. koji regulira da djeca mogu dobiti državljanstvo ako je jedan roditelj prirođenjem stekao temeljem članka 16. Dakle, ako ja steknem, a još uvijek čekam odluku, moja će djeca moći tada bez problema dobiti. 

Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 6 sati , petarZ je napisao:

Pozdrav svima, i odmah se unapred zahvaljujem na odgovorima.

 pitanje da li je amadman koji se odnosi na to da ukoliko je za jednog od roditelja nesporno utvrdjena pripadnost hrvatskom narodu usvojen ?

 

hvala

 

Piše oba roditelja.

Prije 12 minuta, Drugar1 je napisao:

Gdje se konacni tekst moze vidjeti?

Kad se usvoji i objavi u narodnim novinama konačni tekst će se vidjeti https://www.zakon.hr/search.htm?k=33

Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 3 sati , Andurill je napisao:

Prema konacnom tekstu sa sajta Sabora rekao bih da nije .

https://www.sabor.hr/sites/default/files/uploads/sabor/2019-10-17/092502/Pregled Amandmana na P.Z. br. 554.pdf

 

pitam zbog ovih amandmana koji su objavljeni 17.10.2019 na sajtu .

pitanje je samo da li je prihvacen amandman kluba zastupnika SDP-a br. 6.

 

pozdrav svima

 

Link to post
Podijeli na drugim stranicama
 • 3 weeks later...

Podrijetlom stječe hrvatsko državljanstvo i osoba starija od 21. godine života, rođena u inozemstvu čiji je jedan roditelj u trenutku njezina rođenja hrvatski državljanin, ako u roku od dvije godine od dana stupanja na snagu ovoga Zakona podnese zahtjev za upis u evidenciju hrvatskih državljana, a Ministarstvo unutarnjih poslova prethodno utvrdi da ne postoje zapreke iz članka 8. stavka 1. točke 5. ovoga Zakona.

Da postavim pitanje,...ako sam ja  rođena u inozemstvu,tacnije u Austriji i zivjela sam tamo do svoje 10te godine,majka mi je Hrvatica sa hrvatskim državljanstvom cijeli zivot,živi u Austriji vec 50 godina,iselila iz rodnog Zagreba i trajno zivi u inostranstvu,ja sad zivim u Bosni,starija sam od 21 godinu,tacnije imam 48,da li to znaci da po novom zakonu .,po ovom gore iskopiranom iz novog zakona o Drzavljanstvu,cu imati pravo na hrvatsko drzavljanstvo,hvala unapred...

Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Sivko,hvala vam na odgovoru,jako ste me obradovali,ako je doista tako,moj sin ima 19 godina,da li ce on imati pravo,makar kao potomak iseljenika,ako se moja majka uopste tretira kao iseljenik,već 50 godina zivi u Austriji,ne znam točno šta se po ovom zakonu podrazumijeva pod pojmom iseljenika,ali sam pročitala da imaju pravo potomci iseljenika do trećeg koljena,hvala vam puno na odgovoru...

Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Molim Vas da mi odgovorite na ovo pitanje. Rođena sam na Kosovu 1980 godine gde i zivim. Majka mi je Hrvatica sa hrvatskim državljanstvom, živi na Kosovu. Znaci li  da cu po novom zakonu imati pravo na hrvatsko drzavljanstvo. 

Podrijetlom stječe hrvatsko državljanstvo i osoba starija od 21. godine života, rođena u inozemstvu čiji je jedan roditelj u trenutku njezina rođenja hrvatski državljanin, ako u roku od dvije godine od dana stupanja na snagu ovoga Zakona podnese zahtjev za upis u evidenciju hrvatskih državljana, a Ministarstvo unutarnjih poslova prethodno utvrdi da ne postoje zapreke iz članka 8. stavka 1. točke 5. ovoga Zakona.

Unapred hvala na odgovoru. 

Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Da, ona je hrvatski drzavljan od rodjenja. Da li znaci da prema clanku 16 ne moram priloziti dokaze o pripadnosti hrvatskom narodu iako mi je samo majka hrvatica ne i otac.

Hvala puno.

Članak 16.
Pripadnik hrvatskog naroda koji nema prebivalište u Republici Hrvatskoj, može steći hrvatsko državljanstvo ako udovoljava pretpostavkama iz članka 8. stavka 1. točke 5. ovoga Zakona.
Pripadnost hrvatskom narodu utvrđuje se ranijim deklariranjem te pripadnosti u pravnom prometu, navođenjem te pripadnosti u pojedinim javnim ispravama, zaštitom prava i promicanjem interesa hrvatskog naroda i aktivnim sudjelovanjem u hrvatskim kulturnim, znanstvenim i sportskim udrugama u inozemstvu. 
Iznimno od stavka 2. ovoga članka, dokaze o pripadnosti hrvatskom narodu ne mora priložiti osoba za čije je roditelje nesporno utvrđena pripadnost hrvatskom narodu.
Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Pokojna majka mi je rodjena na Molatu, a ja u Crnoj Gori I imam 48 godina.Da li cu po novom zakon  imati pravo na hrvatska drzavljanstvo?  Kakoi mogu da izvadim njen rodni list.... gde treba da se obratim jer nemam kontakt sa rodbinom u Hr? Da li se neka advokatska kancelarija bavi poslovima dobijanja HR drzavljanstva? Hvala vam unaprijed na odgovoru. 

Uređeno od Dmm72
Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 2 sati , Dmm72 je napisao:

Pokojna majka mi je rodjena na Molatu, a ja u Crnoj Gori I imam 48 godina.Da li cu po novom zakon  imati pravo na hrvatska drzavljanstvo?  Kakoi mogu da izvadim njen rodni list.... gde treba da se obratim jer nemam kontakt sa rodbinom u Hr? Da li se neka advokatska kancelarija bavi poslovima dobijanja HR drzavljanstva? Hvala vam unaprijed na odgovoru. 

Mislim da u Kotoru ima konzulat, ako me sjecanje dobro sluzi. Tamo mozete dobiti tacne informacije. Inace o novom zakonu nece Vam nista reci dok ne stupi na snagu. Zvala pre par dana i tako su mi rekli. 

Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 12 sati , Dmm72 je napisao:

Pokojna majka mi je rodjena na Molatu, a ja u Crnoj Gori I imam 48 godina.Da li cu po novom zakon  imati pravo na hrvatska drzavljanstvo?  Kakoi mogu da izvadim njen rodni list.... gde treba da se obratim jer nemam kontakt sa rodbinom u Hr? Da li se neka advokatska kancelarija bavi poslovima dobijanja HR drzavljanstva? Hvala vam unaprijed na odgovoru. 

Moraš navest čija je bila državljanka,koje nacionalnosti da se zna da li ideš po pripadnosti hrvatskom narodu,iseljeništvu ili prirođenjem.

Skoro svaki odvjetnik će ti bit zastupnik.

Moraš u Molat (prvo ih nazovi).

Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 15 sati , sivko je napisao:

Moraš navest čija je bila državljanka,koje nacionalnosti da se zna da li ideš po pripadnosti hrvatskom narodu,iseljeništvu ili prirođenjem.

Skoro svaki odvjetnik će ti bit zastupnik.

Moraš u Molat (prvo ih nazovi).

Pozdrav I hvala na savjetu. Majka je bila hrvatica I katolkinja... nemam nikakve dokumente nazalost to je ostalo negde u Cg... Uspio Sam samo fotografije da sacuvam.... Ja Sam trenutno u Beogradu I kao vecini nazalost drzavljanstvo mi je potrebno kako bih pokusao porodici da obezbedim bolje us love za zivot. Vidjeti cu da li preko konzulata u Bg mogu da obezbedim dokumentaciju koja mi treba. Kontaktirao Sam konzulata u Bg I na jedan su me onako kultur no otkacili... U fazonu ne znamo sta ce biti sledece godine.... Citajuci nove amandmane koji su izglsani laicki sam dosao do zakljucka da imam pravo pa me je zanimalo I vase misljenje . 

Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Nece vam ni konzulat ni ambasada pomagati oko skupljanja dokumenata,to je vas posao .Mogu vam jedino dati spisak sta treba .

I veoma,veoma pazljivo pazite sta cete reci za sta vam treba drzavljanstvo i po kom osnovu aplicirate ,budete li rekli radi boljih uslova zivota glatko ce vas odbiti .

Ako je samo majka Hrvatica ... ne vjerujem da ispunjavate uslove .

 

Uređeno od Andurill
typo
Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 7 sati , Dmm72 je napisao:

Pozdrav I hvala na savjetu. Majka je bila hrvatica I katolkinja... nemam nikakve dokumente nazalost to je ostalo negde u Cg... Uspio Sam samo fotografije da sacuvam.... Ja Sam trenutno u Beogradu I kao vecini nazalost drzavljanstvo mi je potrebno kako bih pokusao porodici da obezbedim bolje us love za zivot. Vidjeti cu da li preko konzulata u Bg mogu da obezbedim dokumentaciju koja mi treba. Kontaktirao Sam konzulata u Bg I na jedan su me onako kultur no otkacili... U fazonu ne znamo sta ce biti sledece godine.... Citajuci nove amandmane koji su izglsani laicki sam dosao do zakljucka da imam pravo pa me je zanimalo I vase misljenje . 

Po čl.16 (pripadnost hrvatskom narodu) piše da trebaju bit oba roditelja.

A za skupljanje dokumenata ti je već odgovoreno.

Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 4 sati , sivko je napisao:

Po čl.16 (pripadnost hrvatskom narodu) piše da trebaju bit oba roditelja.

A za skupljanje dokumenata ti je već odgovoreno.

Ne bih se slozila. Po clanu 16 pise da nije potrebno dokazivanje ako su oba roditelja Hrvati, ako nisu onda je potrebno ranije deklariranje. Ima mnogo slucajeva koji su dobili drzavljanstvo a majka im je Hrvatica. Imali su dokumenta da se izjasnjavaju kao Hrvati. 

Screenshot_20191116_104056_com.android.chrome.jpg

Link to post
Podijeli na drugim stranicama
, sivko je napisao:

Po čl.16 oba roditelja moraju bit hrvatske nacionalnosti.

Kod vas ide po čl.,5

Sivko, puno ti hvala ali sam malo zbunjena. Znaci li da u mom slucaju nece uopstr ici s clankom 16 (trazenje dokaza da sam se izjasnila hrvatica) i da je samo.mamino drzavljanstvo u trenutku mog rodjenja dovoljno (naravno i cl.8 tocka 5)

Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 2 sati , BuMa777 je napisao:

Sivko, puno ti hvala ali sam malo zbunjena. Znaci li da u mom slucaju nece uopstr ici s clankom 16 (trazenje dokaza da sam se izjasnila hrvatica) i da je samo.mamino drzavljanstvo u trenutku mog rodjenja dovoljno (naravno i cl.8 tocka 5)

Po novom je jos mogu i punoletna deca da se upisu ako jedan od roditelja imao drzavljanstvo u trenutku rodjena. 

Screenshot_20191116_104056_com.android.chrome.jpg

Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 12 sati , sivko je napisao:

Po čl.16 (pripadnost hrvatskom narodu) piše da trebaju bit oba roditelja.

A za skupljanje dokumenata ti je već odgovoreno.

I nastavku je citat no of zakona koji stupa na snagu 01.01.2020 po kome mislim da cu imati pravo na drzavljanstvo

Članak 5. (NN 102/19)

Podrijetlom stječe hrvatsko državljanstvo osoba rođena u inozemstvu, čiji je jedan roditelj u trenutku njezina rođenja hrvatski državljanin, ako do navršene 21. godine života bude prijavljena u diplomatskoj misiji ili konzularnom uredu Republike Hrvatske u inozemstvu ili u matičnom uredu u Republici Hrvatskoj radi upisa u evidenciju kao hrvatski državljanin.

Podrijetlom stječe hrvatsko državljanstvo i osoba starija od 21. godine života, rođena u inozemstvu čiji je jedan roditelj u trenutku njezina rođenja hrvatski državljanin, ako u roku od dvije godine od dana stupanja na snagu ovoga Zakona podnese zahtjev za upis u evidenciju hrvatskih državljana, a Ministarstvo unutarnjih poslova prethodno utvrdi da ne postoje zapreke iz članka 8. stavka 1. točke 5. ovoga Zakona.

Osoba rođena u inozemstvu, čiji je jedan roditelj u trenutku njezina rođenja hrvatski državljanin, a ne udovoljava pretpostavci iz stavka 1. ovoga članka, stječe hrvatsko državljanstvo ako bi ostala bez državljanstva.

Link to post
Podijeli na drugim stranicama