Jump to content

Dosjelost na državnom zemljištu


Davorpad

Preporučene objave

Neprekinuto koristim zemljište u vlasništvu grada Zagreba na kojem posjedujem kuću od 1975 god. Kada je to bilo " društveno " vlasništvo pa sve do današnjeg dana . U međuvremenu to je zemljište 1993god. postalo vlasništvo grada Zagreba od kada i teče rok za dosijelost (jer na društvenom zemljištu nije bila moguća dosijelost ) čitavo to vrijeme neometano koristim zemljište i gradu plaćam sve pristojbe za komunalije pa se smatram poštenim posjednikom , kuća koja se nalazi na tom zemljištu je pravomoćno legalizirana na moje ime od strane grada Zagreba i plaćeni su svi doprinosi. Pitanje : 1. Moram li za riješenje dosijelosti pokretati sudski postupak ili postoje i drugi načini rješavanja ?         2. Zadovoljavam li sve uvijete za pozitivno riješenje na zahtijev po zakonu o dosjelosti na zemljištu u mom slučaju ?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, Davorpad je napisao:

1. Moram li za riješenje dosijelosti pokretati sudski postupak ili postoje i drugi načini rješavanja ?

Vlasništvo se može steći na temelju pravnoga posla, odluke suda, odnosno druge nadležne vlasti, nasljeđivanjem i na temelju zakona.

Na temelju zakona, pod pretpostavkom da vam je posjed barem pošten može se steći vlasništvo dosjelošću na nekretninama u društvenom vlasništvu protekom 40 godina. No, to je isključivalo vrijeme od 1941-1991. proglašenjem neustavnim i ukidanjem tadašnjeg čl.388 st.4 Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, što bi značilo da vam "fali" 13 godina prije 1941.

No, ESLJP je u tužbama građana protiv RH zauzeo stav da su osnovani tužbeni zahtjevi upravljeni na utvrđenje vlasništva nad nekretninama koje su bile u režimu društvenog vlasništva a sad su u vlasništvu RH ili JLS ako tužitelj dokaže da je imao barem pošteni posjed nekretnine u trajanju od 40 godina, koji je ispunjen najkasnije do 17.11.1999 godine, odnosno do dana ukinuća odredbi čl.188 st.4. I tu vam opet "fali" godina.

, Davorpad je napisao:

Zadovoljavam li sve uvijete za pozitivno riješenje na zahtijev po zakonu o dosjelosti na zemljištu u mom slučaju ?

Samo iz gore navedenoga, naravno da ne. Uz to morate uzeti u obzir i pojam pošten (bez obzira što se vi smatrate poštenim posjednikom). Posjed je pošten (savjestan) ako posjednik kad ga je stekao nije znao niti je s obzirom na okolnosti imao dovoljno razloga posumnjati da mu ne pripada pravo na posjed.

Da niste kojim slučajem dobili na zemljšte u društvenom vlasništvu pravo korištenja (ili bilo koje slično) i kao takovo je upisano u zemljišne knjige?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dozvolu za korištenje je od tadašnjih vlasti dobio moj otac 1964 tada sam imao sedam godina i od tad smo neprekidno prijavljeni na sadašnjoj adresi pa nisam imao razloga misliti da posijed nije pošten tim više što su pokojni roditelji sagradili kuću prije 1968godine neometano od vlasti (općine) i sa svim plaćenim priključcima ali se nisu mogli upisati u vlasničke knjige.Ja sam roditelje naslijedio poslije njihove smrti 1993 god.  i tek poslije desetak godina doznao da se na toj čestici u knjgama to vodi kao " kuća i dvor" bez navođenja imena posjednika . Mislim da imam pravo po zakonu nasljediti tok dosijelosti od pokojnih roditelja pa sve do  promjene zakona koji spominjete a u skladu sa presudom EU suda.molim mišljenje

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 15 sati , Davorpad je napisao:

Dozvolu za korištenje je od tadašnjih vlasti dobio moj otac 1964

Imate li za takovo što nekakav ugovor ili rješenje?

Tada bi se moglo govoriti barem o poštenom, a s ugovorom/rješenjem i o zakonitom i istinitom posjedu. Eventualno bi se poštenje moglo dokazivati i ovim,

prije 15 sati , Davorpad je napisao:

sagradili kuću prije 1968godine neometano od vlasti (općine) i sa svim plaćenim priključcima...od tad smo neprekidno prijavljeni na sadašnjoj adresi ...

no,

prije 15 sati , Davorpad je napisao:

Mislim da imam pravo po zakonu nasljediti tok dosijelosti od pokojnih roditelja pa sve do  promjene zakona koji spominjete a u skladu sa presudom EU suda.molim mišljenje

da, u rok bi se uračunao i pošten posjed prednika, no ako ste pažljivo pročitali navedenu odluku ESLJP

, Spitfire je napisao:

ako tužitelj dokaže da je imao barem pošteni posjed nekretnine u trajanju od 40 godina, koji je ispunjen najkasnije do 17.11.1999 godine, odnosno do dana ukinuća odredbi čl.188 st.4. I tu vam opet "fali" godina.

što bi značilo da bi 40 godina trebalo proći prije navedenog datuma.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Našao sam potvrdu izdanu od MUP-a uvjerenje o prebivalištu od pokojnog oca iz 1993 godine po kojoj on ima prijavljen neprekinuto prebivalište na toj adresi od 1945 godine a to nisam znao do sad ,  kad sam pronašao dokument mislim da to mijenja moju poziciju i da ipak računajući od 1945 do 1999 ima 54 godine za računanje dosijelosti ! Molim mišljenje

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija