Jump to content

Građevinska dozvola i katastar


Vatrica

Preporučene objave

Zanima me slijedeće.

Vjerujem da je ovo često pitanje. Vikendica ima građevinsku dozvolu iz 1979 god. Da li ju je potrebno upisati u katastar i zemljišne knjige. Vikendica ima struju, vodu i kanalizaciju. Naime vikendica je u vlasništvu mog oca i htio bi još za svog života napraviti oporuku tako da vikendica pripadne mojem bratu, a stan meni. Da li je za oporuku ili bilo koji drugi sličan dokument potrebno vikendicu uvesti u katastar. Da li je dovoljna samo građevinska dozvola. Taj postupak košta oko 4.000kn, pa me zanima koja bi prednosti bile iz te uknjižbe. Nagađam samo prodaja i eventulana hipoteka. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 11 sati , Vatrica je napisao:

Da li ju je potrebno upisati u katastar i zemljišne knjige

Poželjno

 

prije 11 sati , Vatrica je napisao:

Da li je za oporuku ili bilo koji drugi sličan dokument potrebno vikendicu uvesti u katastar.

Nije zapreka da otac sastavi oporuku,no bitno je da u istoj ispravno označi k.č. na kojoj leži vikendica.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zašto poželjno? Radi prodaje ili čega. Da li bi time vikendica dobila na vrijednosti? Zašto to recimo ne bi napravio brat prije ili poslije očeve smrti. Jasno da je uvjet da ga nadživimo. Sve je moguće.

Da, zemljište je uvedeno u katastar, tako da postoji broj katastarske čestice.

Hvala na odgovoru. Ovo drugo mi je bitno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 3 sati , Vatrica je napisao:

Zašto to recimo ne bi napravio brat prije ili poslije očeve smrti

Nikakav problem

 

prije 3 sati , Vatrica je napisao:

Zašto poželjno

Iz razloga da se evidentira stvarno stanje,radi pravne sigurnosti,radi lakšeg eventualnog pravnog raspolaganja nekretninom.

 

prije 3 sati , Vatrica je napisao:

. Da li bi time vikendica dobila na vrijednosti?

Uvijek je vrijednija upisana građevina.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, Vatrica je napisao:

građevinsku dozvolu iz 1979 god.

Da se nadovežem samo, radi upisa pozitivne zabilježbe u zemljišne knjige i katastar, biti će potrebno ishoditi Uporabnu dozvolu za građevine izgrađene na temelju akta izdanog do 01.10.2007. godine. Vikendica mora biti izgrađena u skladu sa izdanom Građevinskom dozvolom. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Matrix, zahvaljujem. Tako sam si nešto i mislio.

Iskusan, da znam za to. Znam za uporabnu dozvolu. Vikendica je posve izgrađena po građevinskoj dozvoli. Posve istih dimenzija, udaljena od sjeverne i južne međe kao što piše u građevinskoj dozvoli. Znam da je službena osoba zabila kolce vanjskih dimenzija vikendice. Čak je i posve ista izgledom kao što puše u građevinskoj dozvoli. Po tome ne bi trebalo biti problema uvesti je u zemljišne knjige. 

Ono što mi je bitno i tu ću opet postaviti pitanje Matrixu, da li uknjižena vikendica dobiva na vrijednosti samo kod eventualne prodaje, ili bi jednog dana i na ostavini iza oca ona vrijedila više sa 100% sređenim papirima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jedna od stvari koja je ovdje možda najbitnija je to da je donošenjem Zakona o državnoj izmjeri i katastru nekretnina evidentiranje neevidentiranih objekata u katastru u ZK postala obveza. Ono što se može desiti na kraju (a kako sigurno već nije prošla) da se u novoj katastarskoj izmjeri po službenoj dužnosti izradi elaborat za provođenje promjena u katastarskom operatu katastra nekretnina o trošku vlasnika nekretnine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav,u izvatku s gruntovne pise da je 470čhv Sjenokoša(opcina Crikvenica) i na tom je kucica na 2 etaze svaka etaza 25 m2...i u postupku je legalizacije.

gdje mogu saznat(potencijalni smo kupci toga)da li je ostatak te zemlje moguc za gradnju jos jedne kucice od cca 70 m2 za koju bi ishodovali takoder gradevnu dozvolu?

hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala puno....i samo info gdje se možemo raspitati u kojoj je fazi legalizacija ,postoji li mogućnost požurnice postojeće kućice te da li netko ima iskustva da li da čekamo s kupovinom tog zemljišta do iskohodovanja legalizacije kućice  ili je dovoljno sigurno kupiti bez obzira što nema papira?

 

 

hvala Vam

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U mjesno nadležnom uredu za prostorno uređenje i gradnju se možete raspitati o statusu predmeta. Ovisno o statusu predmeta (da li je zahtjev uopće podnešen, da li je potpun - sa potrebnom dokumentacijom, odnosno bez) biti će moguće dati precizniji odgovor. Iznos cijene po dogovoru, uvjek možete umanjiti za iznos koji bi Vas koštao prilikom ozakonjenja.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija