Jump to content

Sin njegovatelj? Nije dopušteno.


alex555

Preporučene objave

Tema je kopirana sa moga facebooka pa ću se truditi izbaciti vulgarne riječi. 

 

Djeci koja ne brinu o nemoćnim roditeljima kazna najmanje 10.000 kuna ili zatvor/ To isto dijete zakonski nema pravo brinuti se o ocu i biti njegovatelj.Zakon vs. Zakon ?!?! Share za apsurd !

Mislio sam izlaskom mog oca iz bolnice koji je 98% nepokretan postati "Sin njegovatelj" . Trebat će mu skrb 24 sata i sve sam to mislio baciti na svoja leđa kao što sam i do sada radio. Čak i prije bolnice. 
Dakle ja kao sin NE MOGU postati njegovatelj ali me mogu kazniti sa zatvorom ili 10 000 kn ako ne brinem o ocu ?!?!

Njegovatelj mu može biti i ljubavnica i "švalerka" (možda čak i više njih) ali ja kao sin ocu sa 13 (trinaest) dijagnoza ne mogu!
Pa koja je ovo država ? Kakvi su ovo zakoni ? 
Dobro da u zakonu ne piše da mu i žirafa može biti njegovatelj.

On sa 1800 kn mirovine i kreditom ne može plaćati dom ili imati njegovateljicu i još živjeti od tih novaca a kao ni ja koji sam nezaposlen ne mogu mu priuštiti to. Trenutno sam čak korisnik socijalne skrbi jer psihički nisam u stanju raditi i ovo sve je ostavilo posljedice na mene. 4 mj patnje....

A što je sa ZAKONOM O ZBRINJAVANJU STARIJIH ??

"Djeca ili rođaci koji ne brinu za svoje starije ili ih zanemaruju bit će kažnjeni s 10 tisuća kuna ili pak kaznom zatvora od čak 45 dana.
Praksa koja se provodi u osamdesetak zemalja svijeta, a prema kojoj će oni koji svoje starije budu zanemarivali biti kažnjeni i u Hrvatskoj. Zakon koji kažnjava nebrigu o roditeljima s iznosima i do 10 tisuća kuna te zatvorom i do 45 dana zatvora. U slučaju da se zanemarivanje ponovi, članovi obitelji mogu dobiti i kaznu od 15 000 kuna ili dva mjeseca iza rešetaka.Nebriga o starijem članu obitelji, poput ne davanja lijekova, hrane i pića na vrijeme smatra se težim prekršajem!"

On nema NIKOGA osim mene i bivše žene (moje majke) . A ona po zakonu nije dužna ni pogledati ga. Čak su se i rastali zbog njegovog alkoholizma ...a inače bi možda sve ok funkcioniralo.

Pa koja je ovo  država ? Kakvi su ovo zakoni ? A kakav je osjećaj dok mi je otac u bolnici i svaki puta strepim prije posjeta u kakvom ću ga stanju zateći. I sin sam koji je već 4,5 puta završio na psihijatriji na injekcijama za smirenje.

Dakle odgovor centra za socijalnu skrb u OSijeku: Poštovani, prema Zakonu o socijalnoj skrbi, pravo na status roditelja njegovatelja priznaje se jednom od roditelja djeteta s teškoćama u razvoju ili osobe s invaliditetom te status njegovatelja se priznaje također bračnom ili izvanbračnom drugu, formalnom ili neformalnom životnom partneru osobe s invaliditetom, pod određenim uvjetima. S obzirom na navedeno, ne biste mogli ostvariti pravo na status njegovatelja svojeg oca, ali ako ste u mogućnosti, dođite u ovaj Centar, u vremenu od ponedjeljka do četvrtka, od 8-13 sati, Prijemni ured, gdje ćete dobiti i druge informacije u vezi s pravima Vašeg oca.
A centar za socijalnu skrb u ZG mi je odgovorio: 
Poštovani,
pravo na status roditelja njegovatelja ili status njegovatelja priznaje stranci, a sukladno odredbama Zakona o socijalnoj skrbi ( NN br. 157/2013, 152/2014,99/2015, 52/2016, 16/2017 i 130/2017 ) i Zakonu o općem upravnom postupku NN 47/09 ) centar za socijalnu skrb na čijem području stranka čiji se zahtjev rješava ima prijavljeno prebivalište. Nadzor nad radom centra za socijalnu skrb kako upravni tako i inspekcijski vrši Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Trg Nevenke Topalušić 1, Zagreb.
S poštovanjem,
Dakle misterija.
Poslani su mailovi još nekim institucija te sa strahom očekujem njihov zanimljiv odgovor.

Untitled.jpg

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Do rješavanja Vašeg statusa, pogledajte možete li koristiti neka od ovih prava: https://www.mirovina.hr/novosti/upoznajte-se-s-pravima-starije-osobe-iz-sustava-socijalne-skrbi/

Žao mi je što je tako, mislim da bi se i na Vas trebala primjenjivati iznimka iz čl. 64. st. 1. Zakona o socijalnoj skrbi, koji se doduše odnosi na roditelje njegovatelje (ako su oni umrli, tada može biti član obitelji koji s djetetom živi u obiteljskoj zajednici), ali to je očigledna rupa u zakonu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija