Jump to content

Neispoštovan Ugovor o dosmrtnom uzdržavanju


Marina Hižak

Preporučene objave

Otac je umro prije 9 godina nakon kratke i teške bolesti.Majka s ocem nije živjela zadnjih 10 godina njegovog života , ma da se nisu sudski rastali. Saznavši za očevu bolest, vrača se njemu i s njime sklapa Ugovor o dosmrtnom uzdržavanju , bez mog znanja , kako bi si osigurala cijelu nekretninu (stan) u kojem sam živio s ocem . Dakle sve je pripalo njoj , a mene s obitelji tjera i izbacuje iz stana. Ugovorom se između ostalog obvezala sa će oca pokopati dostojno kako nalažu običaji mada sam ja platio pola pogreba, osjćajući to kao moralnu obvezu. U ugovoru je isto tako ugovoreno da će ocu nakon smrti podići i spomenik što do dana današnjeg nije učinjeno, dakle nakon čak 9 godina. Zanima me da li tu postoje osnove da se poništi Ugovor sudskim putem s obzirom da nije u potpunosti ispoštovan i da li je u tom slučaju moguće da se zapravo nekretnina podijeli prema nasljednom pravu. 

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Ovo kaže jedna praksa: https://www.rrif.hr/nedopustena_pobuda_kod_sklapanja_ugovora_o_dozivot-329-sudska_praksa.html

Što se tiče dosmrtnog uzdržavanja, vrlo će teško biti dokazati, posebno ako je otac umro vrlo brzo, da ga nije uzdržavala, odnosno da je ugovor bio sklopljen iz drugih razloga, a ne zbog uzdržavanja. No zahtjev za utvrđivanje ništetnosti ne zastarijeva i možete ga još uvijek pokrenuti. 

Što se tiče troškova pogreba, Vi biste ih mogli tražiti, jer ste učinili izdatak za drugoga (izdatak koji se drugi obvezao učiniti), ako nije od činjenja tog izdatka protekao rok od 5 godina, odnosno ako nije nastupila zastara. 

Što se tiče spomenika, ako ugovor nije ispunjen samo u neznatnom dijelu, teško se može raskinuti zbog neispunjenja, pogotovo zato što osobe koja ga je sklapala više nema.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija