Jump to content

Naknada štete - osiguranje


dlarzg007

Preporučene objave

Dobra večer!

U lipnju ove godine osoba iz mojeg obiteljskog kućanstva je upravljajući vozilom u vlasništvu osobe iz mojeg obiteljskog kućanstva izazvala lakšu prometnu nesreću. Došlo je do manje materijalne štete na oba vozila koja su sudjelovala u prometnoj nesreći, ozlijeđenih nije bilo. U konkretnom slučaju, štetnik je fizička (naravna) osoba, a oštećenik je pravna osoba (vozilom je upravljao zaposlenik te pravne osobe, radi se o društvu s ograničenom odgovornošću). 

 

Stranke nisu popunile EU izvješće o prometnoj nezgodi, već je na mjesto nesreće izašla policija i obavila očevid. Nitko od sudionika nije bio pod utjecajem alkohola (0,0 g/kg)

 

Nakon četiri mjeseca, dobili smo pismo od naše osiguravajuće kuće u kojem stoji kako je pokrenut postupak naknade štete od strane oštećenika. Postupak je dakle pokrenut unutar subjektivnog i objektivnog roka.

( članak 230., ZOO)

 

 

Pitanje - postoji li ikakva norma pozitivnog pravnog propisa koja meni daje mogućnost da ja, nakon zaključenja slučaja i isplaćene naknade oštećeniku za prouzročenu štetu od moje osiguravajuće kuće,  provjerim nakon nekog vremena je li dobiveni novac zaista utrošen na popravak vozila ili ne. Drugim riječima, mora li se novac dobiven kao naknada štete zaista utrošiti na popravak vozila i tko to provjerava ili se novac na primjer može potrošiti beznamjenski.  

 

Mogu li ikako dakle ,,zakomplicirati" situaciju oštećeniku ili makar odužiti postupak?

 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Ukoliko je osoba odgovorna za nastanak štete, dužna ju je i sanirati. Načini naknade štete mogu biti različiti, no najčešći je svakako isplata određenog novčanog iznosa. Što će oštećenik s tim iznosom učiniti, po mom mišljenju - njegova je stvar, no naglasio bih ovdje jednu važnu činjenicu, a ta je da je oštećenik u ovo slučaju pravna osoba, kod koje će biti malo teže taj novac potrošiti na nešto drugo (mora postojati neki pisani trag kamo je novac otišao), nego bi to bio slučaj da se radi o fizičkoj osobi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija