Jump to content

Promjena uzdržavanja u skladu sa čl. 316 OBZ-a


acero

Preporučene objave

Pozdrav, u nastavku je opis situacije:


Razveden sam i iz tog braka imam dva sina. Stariji sin je punoljetan, studira u drugom gradu i stanuje u studentskom domu, dakle ne stanuje niti kod oca niti kod majke.
Nemam već 6 mjeseci nikakvog kontakta sa sinovima, ne javljaju se na pozive ni poruke, nemaju poštovanja a očito ni osjećaja prema meni ni mojim roditeljima t.j. baki i djedu, još uvijek želim misliti da je to privremeno. Sve je posljedica otuđenja koje je njihova majka uspješno provela.
Ja imam sudsko rješenje koje je doneseno još dok je stariji sin bio maloljetan po kojem uredno plaćam alimentaciju.

Mlađi sin je još maloljetan i za njega sam pokrenuo promjenu plana. Pokušao sam u sklopu te promjene plana tražiti i primjenu čl. 316 OBZ-a za starijeg sina ali je sutkinja rekla da se o tome neće raspravljati jer je stariji sin punoljetan i da to trebam riješiti u drugom postupku, nije htjela dati uputu na koji način da dođem do primjene čl.316 šta je i razumljivo, ipak je ona sutkinja a ne pravni savjetnik.
Iako nemam kontakt sa sinovima a volio bih da nije tako, oni su moja djeca i želim ih uzdržavati u skladu sa svojim mogućnostima.
Zanima me kako provesti promjenu postojećeg sudskog rješenja za uzdržavanje starijeg sina i dobiti novo rješenje u skladu sa čl.316 st.1 OBZ-a koji glasi:
"Oba su roditelja, svaki prema svojim mogućnostima, dužna plaćati uzdržavanje za dijete ako dijete ne stanuje s njima i ako se ni jedno od njih svakodnevno ne skrbi o djetetu."

Sada su oba sina navedena na istom postojećem sudskom rješenju, da li će donošenjem novog rješenja za mlađeg sina prestati važiti postojeće rješenje i za starijeg sina...
Mislim da je jasno šta želim, ako nije očekujem potpitanja. :)

Link to post
Dijeli na drugim stranicama

Novo rješenje će izmijeniti odluku samo u odnosu na osobu na koju se odnosi, dakle na mlađeg sina, dok u odnosu na starijeg sina nastavlja egzistirati do promjene.

Malo mi je teško zamisliti kako bi izgledala tužba glede starijeg sina, ali toga će u praksi sigurno morati biti, pa ću pokušati pomoći: pretpostavljam da biste morali tužiti majku i starijeg sina radi promjene odluke kojom je određeno uzdržavanje, na način da se određuje iznos uzdržavanja za sina koji će otac plaćati u tom i tom iznosu, a majka u tom i tom iznosu, do, primjerice, 15-og u mjesecu za tekući mjesec, na račun sina taj i taj, sve dok za to budu postojale zakonske pretpostavke. U postupku biste trebali dostaviti dokaze o svojim prihodima i prihodima bivše supruge kako bi se visina uzdržavanja mogla podijeliti među Vama sukladno tablici. Nažalost, za neko pametnije rješenje nisam čula, čini mi se da se  praksi to još ne događa.

Link to post
Dijeli na drugim stranicama
prije 3 sati , Ruby_Danderfluff je napisao:

(...) Pretpostavljam da biste morali tužiti majku i starijeg sina radi promjene odluke kojom je određeno uzdržavanje. (...) U postupku biste trebali dostaviti dokaze o svojim prihodima i prihodima bivše supruge kako bi se visina uzdržavanja mogla podijeliti među Vama sukladno tablici. 

Zašto bi Acero  trebao tužiti majku/sina? Rješenje o skrbništvu roditelja nad djecom je nešto što se odnosi na malodobne osobe. Ako se radi o punoljetnoj osobi, onda punoljetna osoba nema, niti ne treba skrbnika. Roditelji su dužni pomagati svome punoljetnom djetetu u okviru svojih mogućnosti, proporcionalno svojim prihodima. Nema sudskog rješenja.

Dakle, po mojem mišljenju, novonastalo stanje nije nešto što je obavezno strogo pravno regulirati već prije svega podliježe usmenom dogovoru na relaciji sin - roditelji. S obzirom da je sin taj o kome se radi, on bi trebao biti taj koji bi se trebao pobrinuti za sebe, organizirati i dovesti oba roditelja za stol radi dogovora. Tek ako je dogovor nemoguć tj. ako se sve strane ne mogu usaglasiti oko načina i visine pomoći, tek onda sin može sudski tužiti jednog ili oba roditelja zbog neizvršavanja ili eventualnog nedostatnog izvršavanja gore spomenutog članka.

Inače, kako netko može dostaviti dokaz o prihodima neke druge osobe, u ovom slučaju o prihodima bivše supruge?

Link to post
Dijeli na drugim stranicama

Da, sin vjerojatno ne bi tužio majku, a možda čak ni mene, ali ja mu želim plaćati, ali isto tako želim da i majka ima tu obavezu.
Naime neugodno je čuti da majka kaže djetetu da mu je ona sve priuštila, a ja kao ništa, a obaveza plaćanja je samo na meni?!
U kontaktu između mene i sina, sin je najprije bio suglasan da na taj način uredimo uzdržavanje, ali kad smo se svi našli majka je to odbila i rekla nešto u smislu da sin i dalje živi kod nje, unatoč činjenici da živi u drugom gradu u studentskom domu.

Link to post
Dijeli na drugim stranicama

 

, Strawinsky je napisao:

..Dakle, po mojem mišljenju, novonastalo stanje nije nešto što je obavezno strogo pravno regulirati već prije svega podliježe usmenom dogovoru na relaciji sin - roditelji. S obzirom da je sin taj o kome se radi, on bi trebao biti taj koji bi se trebao pobrinuti za sebe...

Poštovani, oprostite, ali moram Vam napisati da griješite, bez obzira što je dijete u međuvremenu postalo punoljetna osoba, sudska odluka koja je donešena i još uvijek je na snazi, mora se poštivati...

Dakle, pokretač teme treba pokrenuti postupak promjene (izmjene) sudske odluke u dijelu koji se odnosi na starijeg sina, te predložiti da se ista izmjeni u odnosu na starijeg sina primjenom čl. 316. st. 1. ObZ-a, jer su se promjenile okolnosti koje su postojale prilikom donošenja važeće odluke, tj. u međuvremenu je dijete postalo punoljetno i na isto se primjenjuje, upravo, naprijed navedeni članak ObZ....

uređeno: od Željac047
Link to post
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

×
×
  • Napravi novi...