Jump to content

Izdavanje dokumenata za djecu


Crni Slavonac

Preporučene objave

 

Ja sam otac maloljetne djece od 6 i 8 godina. Moja žena i djeca imaju dvostruko državljanstvo, hrvatsko i Obale Bijelokosti.

U postupku sam razvoda braka a privremenom mjerom djeca žive 7 dana kod majke a 7 dana kod mene.

Moja još uvjek žena neprestano inzistira na ishođenju osobih dokumenata za djecu, što sam ja protiv toga.

Ovih dana dobio sam poziv od centra, od njihove pravne službe da dođem na centar u svrhu ishođeja osobnih iskaznica za djecu.

Može li me centar natjerati da dam svoju suglasnost oko ishođenja dokumenata? Ili može li majki omogućiti bez moje suglsnosti ishođenje dokumenata?

Kako sprečiti centar u toj namjeri da joj omogući ishodovanje dokumenata.

 

Imam još mnoštvo pitanja, vezano za razvod braka i vezano na sumnju na više kaznenih djela koja je počinila moja još uvjek žena. (U postupku je razvod braka.),

Moj slučaj spada u kategoriju višeg konflikta i rado bi porazgovarao s nekim tko bi mi mogao dati dobar pravni savjet.

Imam odvijetnicu ali se  on često služi riječju "načelno" u odgovoru na moja pitanja pa me pomalo to zbunjuje.

Unaprijed hvala i na onim drugim manje stručnim savjetima ili mišljenjima. Slobodno iznosite svoja mišljenja ali naglasite "po mome mišljenu" ako niste sigurni u odgovor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako se ne varam, bez Vaše suglasnosti, supruga će morati pokrenuti izvanparnični postupak gdje će tražiti da sudska odluka nadomjesti Vašu suglasnost, iako sam čula i za slučajeve gdje je sam Centar za socijalnu skrb davao takvu suglasnost, iako smatram da to nije ispravno tumačenje zakona. Centar Vas, dakako, ne može natjerati ni na što, pa ni na davanje suglasnosti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

CZSS će saslušati Vas i majku djece i pokušati Vas privoljeti da date suglasnost, (moj savjet Vam je da nedate nikakvu suglasnost iz razloga što se radi o dvojnom državljanstvu djece i nikad se nezna), a ako nedate, uputit će majku da pokrene izvanparnični postupak radi ishođenje sudske odluke koja mijenja Vašu suglasnost, sud donosi rješenje kad sagleda sve činjenice koje idu u pravcu dobrobiti djece, ali, kažem, čisto sumnjam da će takvu suglasnost ishoditi, jer, kako navodite, postoji samo privremena odluka o skrbništvu nad djecom, a radi se o djeci i majki djece koja ima dvostruko državljanstvo, tako da je sve moguće kad ona toliko inzistira na tome...

Sretno i držite se...! 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znači li to ako CZSS da takvu suglasnost bez moje privole da CZSS krši zakon? Šta tada mogu učiniti da spriječim daljnje ishodovanje dokumenata?

U brakorazvodnoj parnici, koja nije još završila, supruga traži od mene dokumente od djece. Ja sam dao svoje argumente u protutužbi, zašto nisam saglasan da se putovnce vrate ili izrade nove. Sutkinja nije potezala tu temu, jer na zadnjem ročištunije više bilo vremena za tu temu.

Hvala na dosadašnjim odgovorima!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja sam imao sličan slučaj tokom postupka razvoda. Na snazi je privremena mjera o ravnomjernom provođenju vremena s djetetom. Ja sam dodatno tražio dokumente za dijete zbog posjete rodbini van granica RH.  Prošli smo czss bez dogovora i nakon toga sudski postupak. Sad po toj sudskoj presudi sve djetetove dokumente predajemo zajedno s djetetom.  

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, upravo tako sam i naveo u svom postu, samo što je u konkretnom slučaju u pitanju dvojno državljansrvo (Hrvatsko-Obala bjelokosti), a postoji neko inzistiranje na ishođenju, kako pokretač teme navodi, pa će, vjerojatno, i na tu činjenicu sud prilikom donošenja odluke obratiti pozornost, jer nikad se nezna što se može kriti iza svega toga, može biti sve u najboljoj namjeri (posjeta obitelji isl.), a može biti "svega"...

uređeno: od Željac047
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Danas u namjeri da odgodim termin na CZSS, vezano za izradu dječiji dokumenata, osoba iz njihove pravne službe mi je odgovorila da ono neće bez moje suglasnosti idati odobrenje za izradu dokumenata. Oni to rade samo u posebnim slučajevima kada jedan roditelj nije dostupan il u nekim drugim posebnim slučajevima.

Ali moja žena može podnjeti zahtjev za izradu osobnih iskaznica i moze podnjeti zahtjev za izradu putovnica ali iste dokumente moze samo drugi roditelj podići.

Osoba iz pravne službe mi je odgovorila da te dokumente ne moram ja podići ako ne želim. To može biti "tricky", jer bi onda mogla biti situaciju, korak bliže do dokumenata, zatim netko bi mogao zaražiti da se dokumenti predaju roditelju s kim su djeca trenutno žive.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Još jedno pitanje:

Na zadnjem ročištu, mada je sutkinja pozvala pretstavnike Centra, nitko sa CZSS se nije odazvao na ročište a nisu niti opravdali niti najavili svoj (ne)dolazak.

Krše li CZSS zakon nepoštivanjem suda? Dali postoji sankcije za takav čin CZSS? Što ja kao stranka u postupku mogu učiniti na taj čin CZSS?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 9 sati , Crni Slavonac je napisao:

...Na zadnjem ročištu, mada je sutkinja pozvala pretstavnike Centra, nitko sa CZSS se nije odazvao na ročište a nisu niti opravdali niti najavili svoj (ne)dolazak.

..Što ja kao stranka u postupku mogu učiniti na taj čin CZSS?

Klasika, oni malo-malo pa ne dođu, a svoj nedolazak ne opravdavaju...

Nažalost, Vi ništa nemožete učiniti, jedino prigovarati, a od toga nikakve koristi, to je stvar suda...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Upravo sam se vratio s CZSS vezano za izradu osobnih.

Da prenesem ono što su meni rekli u pravnoj službi CZSS, možda može nekome koristiti tko ima sličan slučaj.

Centar može i ima ovlasti izdati nekakav nalog, riješenje po kojem bi jedan roditelj, podnositelj zahtjeva za osobne ili putovnice mogao dići iste dokumente.

No, CZSS mora u svom izvješću, suglasnošću navesti razloge zašto jedan, isti roditelj koji je dao zahtjev za dokumentom može i podićii iste dokumenate.

U praksi oni, CZSS daje takav nalog samo u posebnim slučajevima: Kada se jedan roditelj ne odaziva ili ne odazove Centru, kada je djetetu potrebna hitna operacija, kada jedan roditelj nema kontakte s dijetetom od rođenja djeteta i još ne ispunjava svojeo baveze kao roditelj i još u nekim posebnim slučajevima.

Navodno, kako CZSS kaze: "Oni se povode interesom djeteta"

Centar moze odgovarati za svoju odluku ali samo svome ministarstvu, nema pravnih posljedica za njih.

Budući da sam se ja odazvao i odazivam redovno Centru, izvršavam svoje obaveze kao roditelj Centar nema argument da da svoju suglasnost da isti roditelj podigne zatražene dokumente.

 U mome slučaju drugi roditelj to mora putem suda ishodovati a sud mora saslušati obadva roditelja.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija