Jump to content

Nepoštivanje ugovora o doživotnom uzdržavanju


Bitanga i princeza

Preporučene objave

Poštovani Legalis

Nakon smrti oca majka, brat i ja smo nasljedili kucu, za koju je moj brat sudskim putem trazio " diobu".S obzirom da on nije imao novca isplatiti mene ja sam isplatila njega i majku jer je on htio kupiti stan a samo sa svojim dijelom nije mogao.Tražio je i dobio od majke njezin dio i sklopili su ugovor o doživotnom izdržavanju.Stjecajem životnih okolnosti moja nepokretna mama je vec 4g na skrbi kod mene a po logici stvari trebala bi biti kod njega.Brat živi sam, nije se ženio i nema djece pa me interesira ako netko moze pomoci i zna imam li ja pravo na dio tog stana ili danas , sutra,  moja dijeca s obzirom na činjenicu da se ona nalazi na skrbi kod mene a on zvaničnih nasljednika nema.Mama ce ostati na skrbi kod mene, samo ne želim da taj stan nasljedi ne znam tko s obzirom da je samac.

Hvala svima na eventualnoj pomoci

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Šta piše u tom Ugovoru o doživotnom uzdržavanju?

Jeste sigurni da se radi upravo o Ugovoru o doživotnom uzdržavanju, a ne o dosmrtnom uzdržavanju, jer samo u slučaju ovog drugog dogovorena imovina (u vašem slučaju financijska sredstva?) prelazi odmah u ruke davatelje uzdržavanja, tj. brata.

Kako je taj ugovor povezan sa sredstvima koja je brat već dobio od mame, i koja su mu omogućila da kupi sebi stan. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani Nebosan

Suštinski znam razliku izmeďu ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju, ovdje se radi o Ugovoru o dozivotnom uzdržavanju.Imam ga.

Primatelj uzdržavanja je izvanknjižni suvlasnik 1/3 dijela nekretnine....

Primatelj uzdržavanja je voljan ostaviti, svome sinu ...svoj suvlasnički dio predmetne nekretnine nakon razvrgnuca tj.diobe uz uvjet da je doživotno uzdržava, a poslije smrti i sahrani.

Davatelj se obavezuje za slučaj bolesti njegovati i dvoriti i obavljati sve poslove... Primatelj uzdržavanja dozvoljava davatelju uzdrzavanja da na nekretninama izvrši upis prava vlasništva u zemljišnim knjigama, a nakon smrti primatelja uzdržavanja

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani Matrix

Mislite da traži raskid ugovora o doživotnom uzdržavanju, ako ga uopce uspije raskinuti za života jer ne zna kako ide  niti koliko traje taj postupak.Što ako ne uspije za života?Jesu li njenim zahtjevom za raskid za života iscrpljene sve pravne mogucnosti?

Matrix, hvala na svakom ev.odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani Matrix

Veliko hvala na pomoci.Bliski rodak joj je rekao za to, skoro je plakala.Ja ne znam kako jer ona je prvenstveno moja majka.100% je invalid, mogu li ja tu što učiniti eventualno izvan Zakona o obveznim odnosima kojim je reguliran ova ugovor.Apsurd je upravo u tome što sam im ja dala novčana sredstva prilikom razvrgavanja suvlasnickih odnosa na zajedničkoj nekretnini koju smo nas troje nasljedili nakon smrti oca, posjedujem dokumentaciju, majka mu je dala svoj dio ali uz taj ugovor???Mogu li ja što uciniti?

Ugodan dan i hvala na ev.pomoci

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija