Jump to content

Prvo na dodatak ili uvećanje


lg057

Preporučene objave

Pozdrav ! 

Dali mi tko može odgovoriti , imam li ja pravo na kakav dodatak na mirovinu ili uvečanje ? Bio sam branitelj RH i imam 510 dana borbrnog sektora . U invalidskoj mirovini ( civilnoj ) sam od 1998 g. U radni staž nemam upisan radni staž u dvostrukom trajanju a mirovina mi je 3100 kn. . I drugo pitanje je dali sam imao obavezu biti u rezervnom sastavu kao invalid rada proglašen 1986 g.

                        Molim odgovor .

                                                         Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani Igo57,

Bez obzira na braniteljski status na Vašu sreću nemate pravo na uvećanje mirovine.

Uvećanje mirovine za broj dana borbenog sektora imaju samo oni branitelji kojima je priznato pravo na minimalnu braniteljsku mirovinu u iznosu od cca 2.560 kn za opću nesposobnost ili cca 2.000 kn za profesionalnu nesposobnost.

Zatražite upis ratnog staža i korekciju Vaše civilne mirovine.

Lijep pozdrav

uređeno: od prof
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru prof. koliko sam razumio nemam pravo nikakvo osim pravo na upis radnog staža i korekcije mirovine na osnovu toga ! Pa ako je tako onda nismo mi branitelji koji imamo višu mirovinu nismo jednaki s onima koji imaju najnižu a znači da ova moja Hrvatska nekom daje a nekom ne jer ja sam jako bogat s 3100kn mirovine !

Odgovor gos. esigente

A sad da se osvrnem na vojnu obavezu dali su u drugoj polovici  1991g .bile formirane lječničke komisije ? Drugo nisam dobio mob. Poziv več sam otišao sam na formiranje bojne za ratište i nije mi padalo na pamet da se tužim lječniku i tražim nekakvo oslobađanjr! 

                                                             Hvala

uređeno: od lg057
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da u 2. polovici 1991. godine postojale su liječničke komisije prva postrojba koja je mobilizirana na našem području bila je 1xx. br dakle sve po pravilu vojna evidencija, poziv, liječnički pregled ratni raspored, opremanje i naoružavanje pa front. E sad tko nije dobio poziv i ranije se priključio nekom vidu oružanog otpora je dragovoljac a kako sam i sam takav niti tada niti kasnije nisam postavljao pitanje plaće,čina mirovine i bilo kojih drugih privilegija meni je tada domovina bila ispred svega kako onda tako i sada. Da smo zadovoljni nismo da je svatko imao priliku biti dragovoljac, branitelj, ratnik itd imao je e sad kad smo malo odrasli počinjemo gledati drugima u tanjur i žlicu zašto onaj pijanac ima nečega 5 a ja 2 on nije vidio fronta nema dana rata a ima mirovinu onaj je kupio mirovinu onaj pobjegao u njemačku itd itd. Jal i samo jal iz nas progovara i nas branitelje dragovoljce uspjeli su okrenuti jedne protiv drugih 1000 udruga 1000 razlika među nama. I da bogat si sa 3100 kn jer nekoliko stotina tisuća umirovljenika ima mirovinu manju od 2000 kn. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 3 sati , lg057 je napisao:

koliko sam razumio nemam pravo nikakvo osim pravo na upis radnog staža i korekcije mirovine na osnovu toga ! Pa ako je tako onda nismo mi branitelji koji imamo višu mirovinu nismo jednaki s onima koji imaju najnižu a znači da ova moja Hrvatska nekom daje a nekom ne jer ja sam jako bogat s 3100kn mirovine.

Poštovani Lg057,

Nažalost za sada je to tako.

Zamislite kako bi se tek osjećali da Vam izračun mirovine temeljem stvarnih uplata u mirovinski fond iznosi 2.590 kn., i dalje bi bila veća od minimalne braniteljske mirovine i bila bi bez obračuna dodatka temeljem dana provedenih u borbenom sektoru.

Neki Vaši susjedi, prijatelji ili suborci temeljem stvarnih uplata u mirovinski fond imaju izračune mirovina od 200 do 2.000 kn, zbog toga im je u Rješenju za mirovinu pisalo da ih pripada minimalna braniteljska mirovina u iznosu od cca 2.560 kn mjesečno.

Temeljem te rečenice u Rješenju za mirovinu, HZMO im po službenoj dužnosti na iznos njihove mirovine pridodaje  0,50 kn po danu provedenom u borbenom sektoru, pa sada imamo situaciju da neki branitelji primaju i do 3.500 kn mjesečno, minimalne braniteljske mirovine.

Lijep pozdrav

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • drot13 je promijenio naziv u Prvo na dodatak ili uvećanje

Gosp . lost zahvaljujem na komentaru!

Ako vi tvrdite da su postojale komisije onda logički i pričuva je bila  ustrojena a onda svi mi smo bili obaveznici i nije moglo biti dragovoljaca ! Ato što vi govorite da sam se sjetio privilegija ne nisam jer da jesam onda bih nešto poduzeo odmah nakon rata . Ali gledajući oko sebe i spoznavši da dobar dio uživa povlastice a znam da ih nije zaslužio . Pa pitaju me poznanici zar sem ja Hrvatina ! Dalje što se tiće  visine mirovine bare ja znam da sam je pošteno zatadio u rudniku, ljevaoni i na brodu, i imam 29 g . radnog staža + 11g benificije ! Dalije uredu tko je koliko uplačivao pa naprimjer samo dva slučaja još iz juge bili su privatnici jedan visoko obrazovan a jedan cjeli radni vjek autokaraser sad idu u mirovinu a znate koliko su uplačivali - minimalnu i onda vi kažete da gledam u tuđi tanjur ! 

 

uređeno: od lg057
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovani Ig057, ja sam krivo razumio Vase pitanje, mislio sam da pitate za status rezerve nakon umirovljenja 1998 godine. Opisao sam Vam postupak da vise ne budete vojni obveznik s obzirom da ste osoba sa invaliditetom. Ocito je Vase pitanje bilo da li ste imali obvezu biti u vojnoj rezervi zbog ostvarivanja statusa dragovoljca. Ako vas lijecnicka komisija nije proglasila nesposobnim za vojnu sluzbu, ako tada niste bili strani drzavljanin ili iz druge republike zajednicke bivse drzave, onda ste bili vojni obveznik u RH. Trebali ste 1986 godine, kada ste proglaseni invalidom rada, podnjeti zahtjev u uredu za obranu za ljecnicku komisiju, oni bi po dostavljenoj dokumentaciji odlucili da li ste sposobni ili nesposobni za vojnu sluzbu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Drago mi je da niste pogrešno shvatili što sam napisao naravno bez namjere umanjivati vaš ili bilo čiji doprinos u obrani domovine i cijenim svakoga i dragovoljca i mobiliziranog i osobe pod radnom obavezom bez kojih ne bi bilo logistike i ostalog. Da znam da dobar dio uživa povlastice koje nisu zaslužili da znam da dobar dio njih 18. studenog ide u Vukovar radi folklora. Sve sam što vi proživljavate prošao al kad sam shvatio neke stvari bilo je kasno i izgubio sam godine prolijevajući žuč dok u ogledalu nisam vidio svog najvećeg neprijatelja samog sebe. Umirovili su me u naponu radne i fizičke snage primanja sveli na pola uz djecu u osnovnoj školi kad sam izgubio samopoštovanje izgubio sam sve i obitelj i novac i zdravlje. Ne isplati se vjerujte trošiti ovo malo vremena što nam je poklonjeno, bio sam dugo godina ljut na sve osim na sebe a ja sam bio krivac za sva sr... u svom životu a mislim da je i sa svima drugima slično samo što još nisu dotaknuli dno pa ne žele priznati.

uređeno: od Spitfire
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ok lost ja ne kukam i ne tražim ništa ! Ja sam pitao dali imam pravo a očito nemam a znate zašto jer 1991g. Za mene je bila Hrvatska sve samo malo iza Boga i Majke ! Pa bio sam spreman i umrijeti ! Zašto pa za Hrvatsku ! I danas kad vidim da je moja Hrvatska nekome majka a nekome mačeha ! Ok vi ćete kazati takav je zakon ! U redu nemam ja ništa protiv onih koji nemaju ali imam protvi onih koji muzu Hrvatsku i nije ih sram !  Jer tako naši vođe nisu govorili 1990g . znači lagali su !

Pošteno!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija