Jump to content

KLEVETA, BLAĆENJE NA INTERNETU


NPanthera

Preporučene objave

Pozz, molim savjet..

već skoro godinu dana trpim klevetanje, blaćenje,vrijeđanje,linč od strane jedne osobe a koja svako malo piše neistinite objave na FB u kojima me proziva sa izmišljenim činjenicama na što se nastavlja linč i zgražanje onih koji sudjeluju u komentiranju a između ostaloga čini mi štetu u poslovnoj djelatnosti.

  Htijela sam tužiti, no saznala sam da je prošao rok od saznanja, pa sam se pomirila sa tim, no nakon nekog vremena stvar se ponavlja i sada sam u pripremi materijala za podizanjem tužbe. Zanima me, mogu li u tužbeni prijedlog sada staviti stara saznanja, koja su zapravo začetak opsesivnog maltretiranja ili samo ono što imam od zadnjeg saznanja?

Priznaju li se poruke iz Inboxa i SMSova na sudu?

Također me zanima, mogu li takvo maltretiranje prijaviti Policiji?

Mogu li tužiti i Admina koji nije ništa poduzeo protiv takovih radnji već se prijateljski slaže sa svime napisanim?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Priznaju. Pogotovo ako je to učinjeno javno, npr. na društvenoj mreži, odnosno na nekom kanalu koji je dostupan većem broju ljudi, iz vašeg slučaja pretpostavljam da je to u pitanju, pošto spominjete administratore, facebook i tako dalje. (KZ 149, ST. 2.)
Konkretno, kleveta je kazneno djelo koje se progoni po privatnoj tužbi, odnosno sami podižete tužbu Općinskom sudu. 
Što se tiče roka kojeg ste spomenuli, ako ste vi sami saznali za to kazneno djelo, da vam nije netko javio ili slično, odnosno ako ne postoji neki dokaz iz kojeg je razvidno da ste saznali za djelo prije više od tri mjeseca, to nitko ne može dokazati i možete se praviti da ste saznali tek sada.
Također, što se tiče obraćanja policiji. Policija ne postupa u slučaju počinjenja kaznenog djela koji se gone privatno. Policija postupa prema kaznenim djelima ex ofo ili po prijedlogu. Možete li opisati na koji ste način maltretirani, jer tu eventualno može postojati kazneno djelo nametljivog ponašanja, ako vam primjerice, netko mimo vaše volje učestalo i bez prestanka šalje uznemirujuće poruke ili vas zove na telefon.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za prijašnja saznanja postoji dokaz u prepiskama, a sada sam saznala osobno, tj uz dojavu prijateljice i pratila..osoba me u grupi  proziva i iznosi neistine,ismijava, vrijeđa i sramoti..a iz koje sam izbačena zbog toga jer je administrator prijatelj sa dotičnim, podržao napade na mene, u smislu prikazivanje mene i moje djelatnosti kao neistinito i kao muljanje, iako to nije tako. Sa objavama je pokušano nametnuti članovima da se bavim prodajom robe koja nije moja, nije zdrava za njihovu djecu i slično, s obzirom da sam vlasnik OPGa, pokušavam svoje proizvode ponuditi i putem društvenih mreža, pa sam na neki način istome i konkurencija iako isti nema ništa registrirano. Ima još pojedinosti koje ne bih rado iznosila javno. Uglavnom s obzirom da isti nastavlja sa čestim objavama , a koje mi možda i promaknu i čine štetu, želim tome stati na kraj pa me zanima dali u te dokaze mogu priložiti i one od prije 8mj? Također bih tužila i administratora jer me nije zaštitio od linča, već ga je i podržao iako pravila grupe su drugačije navedena i po tome ih krše isti 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Administratora biste trebali prvo zamoliti da objave ukloni, a ako ne ukloni, tek je onda podložan nekakvim tužbama. Ipak bi se orijentirao na ovoga tko iznosi neistine. Njih dokumentirajte, poslikajte, izdvojite i slobodno se pravite da ste za njih saznali danas, osim ako nema nekih dokaza da ste saznali od prije. Ako netko želi vašu robu neutemeljeno prikazati nezdravom i  tako širi neistine i otežava vam prodaju proizvoda i slično, možete ga tužiti pa neka sudu objasni zašto je vaša roba nezdrava.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uz navedeno, mogu dodati -

, NPanthera je napisao:

Zanima me, mogu li u tužbeni prijedlog sada staviti stara saznanja, koja su zapravo začetak opsesivnog maltretiranja ili samo ono što imam od zadnjeg saznanja?

Možete ukoliko idete s tezom da se radi o produljenom kaznenom djelu, gdje se 3-mjesečni rok računa od počinjenja posljednje radnje koja ulazi u koncept produljena kaznenog djela.

Glede odgovornosti urednika, treba vidjeti odredbe Zakona o medijima (čl. 40. pa nadalje).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...

2019. me bivši suprug blati podruštvenim mrežama  objavljujući slike kada sam krečila kuću pa su stvari bile na hrpi. i kroz te slike je pozivao djecu da dođu kući, da je mama uredila kuću. drugo me je oblatio u stilu toga da mu djeca nisu čestitala novu ženidbu ni rođendan i da sam ih ja tako odgojila kao prosvjetni radnik ( djeca su punoljetna, studenti ). Treće je bila objava da sam mu ja otrovala pse pa neka i ja tako završim. Obratila sam se posliciji ali su rekli da će ići prekršajna prijava ali nisu ni to napravili. Šta ja mogu napraviti po pitanju toga. Molim Vas za mišljenje i hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prvi slučaj doista ne vidim kao nekakav verbalni delikt. Drugi slučaj je također upitan obzirom se radi o odraslim osobama, ne više o djeci (maloljetnicima).

Treće je svakako utuživo kao kleveta, a ovaj drugi dio treće objave mogao bi se percipirati kao prijetnja, ovisi o točnim riječima koje su napisane/izrečene.

Za klevetu imate rok od 3 mjeseca od saznanja za nju i njenog počinitelja da podnesete privatnu tužbu. Glede prijetnje (ukoliko bi ista dolazila u obzir) budući ste bili u braku s dotičnim gospodinom (potpadate pod termin "bliska osoba"), možete podnijeti kaznenu prijavu za KD prijetnje iz čl. 139. st. 2. u vezi st. 3. KZ-a.

Svakako sačuvajte poruke koje imate odnosno screenshotajte njegove objave (za slučaj da ih izbriše, jer će poslužiti kao dokaz).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija