Jump to content

Studij - zahtjev za mirovanjem


Marygay

Preporučene objave

Poštovani, molila bih Vas za savijet i pomoć. Studentica sam poslijediplomskog studija. Studij sam upisala 2014. godine. Na prediplomskom i diplomskom studiju sam bila jedan od najboljih studenata u generaciji, imala državnu stipendiju i bila nagrađena Dekanovom nagradom. Samostalno sam platila i završila dvije godine doktorskog studija, svaku po 15k kn. Nakon druge godine poslijediplomskog studija dogodio mi se niz nepredviđenih obiteljskih okolnosti zbog kojih nisam bila u stanju nastaviti studirati.

Konkretno, u užoj obitelji smo imali slučaj samoubojstva (suprugova sestra koja je živjela s nama), dijetetu koje boluje od vrlo rijetkog sindroma uz sve zdravstvene poteškoće koje ima dijagnosticirana je i epilepsija, a zatim je uslijedio razvod i selidba u novi grad. Zbog svega navedenog fakultet mi je odobrio dvije godine mirovanja. Kroz te dvije godine, unatoč obiteljskim izazovima, nastavila sam raditi na svome studiju (znanstveni radovi, konferencije, projekti...). Ove godine sam trebala upisati nastavak studija, međutim situacija se nije popravila već pogoršala. Uz sve navedeno iz prošlosti, kod djeteta mi je pronađena anomalija luka aorte te ju ove godine čekaju dodatne teške pretrage. Nedavno je bila na svojoj redovnoj MRA/MRI i čeka nas još niz pregleda. Ja sam se u međuvremenu razvela i zbog manjka prometa ove godine bila prisiljena zatvoriti svoj obrt koji mi je bio jedini izvor prihoda. Sada sam nezaposlena, a jedini prihod su mi uzdržavanje, dječja štednja i povremeni freelance rad (rješenje o uvećanom dječjem doplatku zbog zdravstvenih poteškoća djeteta čekamo od veljače). Živimo kao podstanari i nemam mogućnosti odvojiti 15k kn za još jednu godinu. Zbog okolnosti i stresa unazad zadnjih par godina i sama sam počela osjećati zdravstvene poteškoće. Unazad godinu dana imala sam 9 cistitisa i upalu bubrega te se borim sa anemijom. Redovno mjesečno posjećujem infektologa i čekam dodatne preglede za koje sam naručena. Sve gore navedeno rezultiralo je time da nisam imala drugog izbora nego zatražiti još jednu godinu mirovanja.

Prije zahtjeva za mirovanje željela sam upisati položene kolegije i dodatne ECTS bodove za izborne aktivnosti koje sam ostvarila u protekle dvije godine mirovanja. Nakon dužeg dopisivanja s upravom i prodekanom, morala sam se pozvati na sveučilišni pravilnik jer su mi tvrdili kako nemam pravo upisati išta dok sam u statusu mirovanja. Većinu informacija na dodatna pitanja su mi odbili dati prebacujući me s jednog čovjeka na drugog i zahtjevanjem da osobno dođem u referadu po informacije koje me zanimaju. Samo da napomenem da sam prije cijelog dopisivanja zapravo prvo i bila u referadi koja me uputila obratiti se njima. Kada sam uvidjela kako informacije ipak neću dobiti odlučila sam predati zahtjev za mirovanjem.

Vrlo brzo održana je sjednica na kojoj je Povjerenstvo za poslijediplomske studije i doktorate odlučilo da mi odobrava prekid studija u akademskoj 2018./2019. godini. U rješenju također navode kako mogu nastaviti poslijediplomski sveučilišni studij počevši od akademske 2019./2020., a tekuću godinu ne uračunavaju u duljinu trajanja studija. Utvrdili su kako razlozi koje navodim nisu izrijekom navedeni člankom 33. stavkom 1. podstavcima 1. do 4. Pravilnika o poslijediplomskim studijima. Sukladno članku 33. stavku 1. podstavku 5. navedenog Pravilnika, Povjerenstvo je sagledavajući utvrđene okolnosti procjenjivalo opravdanost odobrenja statusa mirovanja u drugim slučajevima. S obzirom da je status mirovanja odobravan u prethodne dvije akademske godine odlučili su kao u izreci.

Moja pitanja glase:

1. Imaju li pravo nametnuti mi prekid studija na osnovu mog zahtjeva za mirovanjem?

2. Ima li smisla žaliti se i na što se pozvati?

3. Ukoliko se žalim i povuku odluku o prekidu studija, mogu li predati zahtjev za upis godine iako je rok za upis u međuvremenu prošao?

uređeno: od Marygay
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija