Jump to content

Uporabna dozvola ili legalizacija


felix33

Preporučene objave

Molio bih odgovor kako riješiti problem u svezi legalizacije kuće odnosno ishođenja Uporabne dozvole.

Kupio sam kuću 1998. godine u mjestu Tenja. To je bilo ondašnje područje posebne državne skrbi 1. kategorije. Vlasnik mi nije predočio projekt jer je isti uništen tijekom rata, ali mi je predao građevinsku dozvolu i ostale dokumente. Kuća je građena preko stambene zadruge i kao i ostale u građevinskoj dozvoli trebala je biti izgrađena tipski. Tijekom rata kuća je oštećena i vlasnik je imao pravo na obnovu. Kuću sam obnovio vlastitim sredstvima u postojećim gabaritima jer su me uvjerili da nemam pravo na obnovu niti ikakvu pomoć u materijalu jer nisam prije rata bio prijavljen na toj adresi.

Predao sam zahtjev za legalizaciju no prijatelj mi je spomenuo da bih mogao dobiti Uporabnu dozvolu jer mi je kuća bila oštećena u ratu i imala je pravo na obnovu. Uputio sam zahtjev za Uporabnu dozvolu, ekipa iz grada je izašla na teren i utvrdila sljedeće:

Bivši vlasnik se odrekao prava na obnovu (?!) te ista nije realizirana pa nisam mogao ishoditi dozvolu po tom kriteriju. Isto tako, premjeravanjem kuće utvrđeno je da ista nije sagrađena sukladno građevinskoj dozvoli te mi je izdano rješenje u kojem piše kako sam ja nadograđivao kuću na što sam se žalio jer ja sam je samo obnovio na način da sam ugradio stolariju, popravio krov, fasadu i ostale nedostatke.

Očito je da ću morati proći proces legalizacije pa me zanima, moram li ja platiti sve te troškove jer nisam ja sagradio kuću mimo projekta nego bivši vlasnik te jesam li ja imao prava na neka sredstva za obnovu jer mi je to bila prva nekretnina?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vjerovatno ste podnijeli zahtjev za Uporabnu dozvolu za građevinu izgrađenu, rekonstruiranu, obnovljenu ili saniranu u provedbi propisa o obnovi sukladno članku 186. Zakona o gradnji. 

Budući ste 

prije 2 sati , felix33 je napisao:

vlastitim sredstvima u postojećim gabaritima

obnovili kuću, ne zadovoljavate uvjete iz članka 186. stavak 2. Zakona o gradnji. Ukratko Vaša kuća nije obnovljena u sklopu provedbe propisa o obnovi te zbog toga ne možete ostvariti pravo na spomenutu Uporabnu dozvolu. 

Iz navedenog je za vidjeti da je kuća izgrađena protivno izdanom aktu za građenje stoga će biti potrebno proći proces legalizacije. 

prije 3 sati , felix33 je napisao:

moram li ja platiti sve te troškove jer nisam ja sagradio kuću mimo projekta nego bivši vlasnik

Onaj tko podnosi zahtjev, snositi će i propisane troškove. 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija