Jump to content
magda65

Pozajmica

Preporučene objave

Poštovani, trebali bih posuditi određenu svotu novca prijatelju za kupovinu zemljišta te kasnije za projekt, dozvole i dr. Zemljište bi kupili zajedno (pola/pola) te bi na njemu tada gradili stambeni objekt u kojem bi ja za svoju svotu posuđenog novca kasnije dobila stan. Prvi dio posudbe išao bi za kupovinu zemljišta a nadalje za plaćanje potrebnih dozvola. Molim vas info kako je najbolje napraviti ugovor o pozajmici te na što je potrebno posebno paziti. Na koji načine se je najbolje osigurati za posuđen novac. Unaprijed hvala

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ako se u ugovoru o pozajmici definira da u slućaju ne vračanja u roku,  zajmodavac stječe vlasništvo nad određenom nekretninom, da li se po ispunjenju uvjeta (isteka roka) temeljem takvog ugovora o pozajmici može izvršiti upis vlasništva u zemljišnim knjigama?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Trebali biste napraviti ugovor o zajmu solemniziran (potvrđen) po javnom bilježniku, a koji sadrži ovršnu klauzulu (odredbu prema kojoj se na temelju tog ugovora može provesti ovrha na imovini zajmoprimca u slučaju nevraćanja zajma). Također, kao dodatno osiguranje da ćete se imati od kuda naplatiti, tim ugovorom možete osnovati založno pravo na nekretnini zajmoprimca. 

Vaš prijedlog (da steknete pravo vlasništva temeljem ugovora o zajmu) nije moguć, odnosno nije moguć toliko jednostavno kao što ste napisali. 

Moguće je da umjesto založnog prava osnujete fiduciju (u tom slučaju se vi odmah upisujete kao vlasnik uz zabilježbu da je prijenos vlasništva izvršen radi osiguranja novčane tražbine) i kod fiducije u određenim slučajevima možete steći (puno) pravo vlasništva u slučaju neplaćanja duga. 

Prvenstveno morate dogovoriti sa zajmoprimcem na koje osiguranje on pristaje (odnosno hoće li vam dati založno pravo ili fiduciju, na kojoj nekretnini i pristaje li da se radi solemnizacija ugovora o zajmu). Ako vam zajmoprimac ne želi dati nikakvo osiguranje i uvjerava vas da će sve biti u redu i bez toga, to vam je već određeni znak da može doći do problema kasnije, pa inzistirajte na nekakvom osiguranju svoje tražbine. 

Bilo bi dobro da vam ugovor sastavlja odvjetnik (u tom slučaju se radi solemnizacija) ili, ukoliko sve uspijete dogovoriti sami sa zajmoprimcem, javni bilježnik (u kojem slučaju će ugovor biti sastavljen u formi javnobilježničkog akta). 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

If you have an account Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.
×
×
  • Napravi novi...