Jump to content
greenriver

Podjela imovine stečene braniteljskom darovnicom

Preporučene objave

Dobar dan!

Roditelji su mi se rastali prije par mjeseci te je nakon razvoda pokrenut sudski proces podjele imovine. Da ne duljim, država je darovala ocu kuću  kao branitelju bez nekretnine jer smo živjeli na području posebne državne skrbi. S obzirom da u darovnici stoji kako se kuća darovana idključivo na osnovu obitelji (otac, majka i 3 djece), zanima me ima li stoga svaki član obitelji pravo na 1/5 s obzirom da ni majka ni mi ne posjedujemo druge nekretnine, a kuća je obnovljena i održavana majčinim novcem (otac je plaćao samo režije, majka je također plaćala sve ostale troškove, hranu, odjeću, školovanje itd.)

Hvala

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Nažalost, sudska praksa kaže da je ovo vlastita imovina, a ne bračna stečevina:

„S tim u vezi ukazuje se da je i Zakonom o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji ("Narodne novine", broj: 174/04) koji je bio na snazi u vrijeme zaključenja Ugovora o kupoprodaji stana s pridržanim pravom vlasništva, izričito propisao u čl. 38. st. 5. da je stan, odnosno kuća stečena na temelju ostvarenog prava na stambeno zbrinjavanje, u osobnom je vlasništvu nositelja prava, osim u slučaju ako su pravo stekli članovi obitelji smrtno stradaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata i u tom slučaju su stečene nekretnine suvlasništvo članova obitelji i ne mogu se otuđiti dok su članovi obitelji malodobni. Kako se u konkretnom slučaju ne radi o propisanom izuzetku, pravilnim se ukazuje zaključak suda prvog stupnja da se radi o ostvarenom strogo osobnom pravu tuženika na stambeno zbrinjavanje, ne ulazeći pri tome u pravo tužiteljice da ostvaruje možebitno postojeći obveznopravni zahtjev prema tuženiku, za dio obroka kredita za kupnju stana otplaćenih tijekom trajanja bračne zajednice stranaka. (ŽSZ Gž Ob-800/17 od 22. kolovoza 2017.)

„Kako predmetni stan ne potječe iz imovine stečene radom budući da je tuženiku stan dodijeljen najprije u najam, a potom i prodan za 0 kuna temeljem Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo, a tuženik je, koristeći svoje pravo, kao invalid od 80% invaliditeta, iskoristio popust od 100% prilikom kupnje stana sukladno odredbi čl. 6. st. 1. toč. 2. Zakona o izmjenama i dopunama zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo, to se ne radi o imovini stečenoj radom bračnih drugova.“ (ŽSZ, -20/13 od 5. ožujka 2013.)

No sve i da se radi o bračnoj stečevini, što nije slučaj, djeca ne bi došla u obzir kod podjele, jer bračna stečevina je pravo koje pripada bračnim drugovima.

 

 

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

If you have an account Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.


 • Similar Content

  • objavio anast5
   Poštovani, 
   suprug je bez mog znanja poslao tuzbu za razvod braka. Dobila sam poziv na rociste (koje je za 2 mjeseca), ali nisam podigla pismenu obavijest. Posto bih htjela odgoditi rastavu, zanima me kakva je procedura te kako odgoditi prvo rociste(da li da ne podignem obavijest ili da se ne pojavim prvi put)?
  • objavio onyx48
   Supruga želi rastavu braka i zahtijeva da ja iselim iz stana. To je njezin stan koji je imala prije nego smo se vjenčali, ja sam na toj adresi prijavljen. Da li ona mene može izbaciti ili odjaviti sa adrese bez da se ja složim. Naime, kako mi je penzija mala, ja ne mogu financijski podnijeti iznajmiti drugi stan i dok ne nađem prihvatljiv smještaj ja moram ostati u tom stanu. Molim vas, pomozite mi savjetom jer sam očajan. Hvala unaprijed! 
  • objavio Zeznuto2019
   Pozdrav. Imam jako tešku situaciju vezano za moja prava, skrbništvo i postupak rastave. Već sam nekoliko godina sa suprugom koja unazad nekoliko godina stalno mulja a ujedno me i prevarila. Imamo Dvoje malo dobne djece 13g i 17g. Kada je sve isplivalo van i ova agonija krenula sa njenom prijevarom naravno da je bilo i verbalnih sukoba sa moje strane jer sam povrijeđen.Situacija se ponekad stiša a ponekad rasplamsati. Zadnje što mogu reći da u zadnjem verbalnom sukobu se počela ozljeđivati sa vidljivim ranama a ujedno je  i mene ozljedila te me navodno prijavila tako je rekla ili u zdravstvenoj ustanovi ili u centru za socijalnu skrb a tko zna možda i u policiji (Neznam stvarno jel je). Ona je dosta ne stabilna osoba i zanima me sljedeće jer smo prije nekoliko dana pokrenuli rastavu u centru za socijalnu skrb 
   Kako sud odlučuje o svemu ovome i skrbništvu ako me stvarno prijavila a ja sam ne dužan te kako to dokazati  JA SAM SPREMAN I ZA POLIGRAF He he he (djeca su nažalost čula jedan dio našeg verbalnog sukoba a samo ozljeđivanje nisu vidjela) 
   Da li mogu dobiti skrbništvo nad djecom ako ima zdravstvenih problema koji utječu na njene psihofizičke promjene i da li se to stanje može stvarno uzeti u obzir na osnovu njene dokumentacije tj dokazati da bolest uzrokuje takvo ponašanje a ona na procijeni glumi suprotno. 
   Oboje želimo skrbništvo a pogotovo ja jer stvarno ne zaslužuje djecu  te ako se ne možemo dogovori sporazumno putem centar za socijalnu skrb koliko će me koštati parnički postupak ili kako se već zove. 
   Ako sud presudi u njenu korist koliko ću morati plaćati alimentacija s time da imam kredit (plača neto 7886 kn a kredit 2985 kn) 
   Unaprijed zahvaljujem. 
  • objavio providenca
   molim vas informaciju, dali je moguce naknadno promjeniti razlog razvoda braka.
   Naime, moj muz je imao poznatig pravnika te je bez da sam dosla na sud, razveo nas brak s razlogom sporazumno, neslaganje naravi.
   Napominjem da sam u to vrijeme bila u jako losem psihickom stanju zbog preljuba moga muza, te sam onako u soku potpisala punomoc koju je moj bivsi muz predao svom odvjetniku i na taj nacin je brak razveden.
   Zbog istine i satisfakcije zeljela bi ako je moguce, ispraviti rjesenje na peavi razlog razvida, a to je teska povreda bracnog odnosa.
   Molim Vas dali je to ikalo moguce obzirom da je rjesenje od 2010 godine, nisam imala volje ni snage se s tim boriti do sada jer sam imala probleme u obitelji, otac umro, majka dozivjela cvi, itd
   unaprijed zahvaljujem na odgovoru
   Lijepi pozdrav
  • objavio hvulic
   Poštovani,
   rođen sam 17.02.1954., radni odnos sam zasnovao 25.3.1975 i radim još i danas. 
   Ujedno sam sudionik domovinskog rata u razdoblju 05.6.1993 - 28.12.1995. (30 mjeseci)
   Kako 17.02.2019 navršavam punih 65 godina, molio bih Vas da mi odgovorite kada bi bilo najpovoljnije aktivirati odlazak u mirovinu? 
   Da li raditi do 30.12.2018 godine ili čekati novi zakon o mirovinskoj reformi i otići nakon što stupi na snagu?
   Ujedno me interesira kako na moju buduću mirovinu utječe sudjelovanje u domovinskom ratu?
 • Online korisnici×
×
 • Napravi novi...