Jump to content

Podjela imovine stečene braniteljskom darovnicom


Preporučene objave

Dobar dan!

Roditelji su mi se rastali prije par mjeseci te je nakon razvoda pokrenut sudski proces podjele imovine. Da ne duljim, država je darovala ocu kuću  kao branitelju bez nekretnine jer smo živjeli na području posebne državne skrbi. S obzirom da u darovnici stoji kako se kuća darovana idključivo na osnovu obitelji (otac, majka i 3 djece), zanima me ima li stoga svaki član obitelji pravo na 1/5 s obzirom da ni majka ni mi ne posjedujemo druge nekretnine, a kuća je obnovljena i održavana majčinim novcem (otac je plaćao samo režije, majka je također plaćala sve ostale troškove, hranu, odjeću, školovanje itd.)

Hvala

Link to post
Dijeli na drugim stranicama

Nažalost, sudska praksa kaže da je ovo vlastita imovina, a ne bračna stečevina:

„S tim u vezi ukazuje se da je i Zakonom o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji ("Narodne novine", broj: 174/04) koji je bio na snazi u vrijeme zaključenja Ugovora o kupoprodaji stana s pridržanim pravom vlasništva, izričito propisao u čl. 38. st. 5. da je stan, odnosno kuća stečena na temelju ostvarenog prava na stambeno zbrinjavanje, u osobnom je vlasništvu nositelja prava, osim u slučaju ako su pravo stekli članovi obitelji smrtno stradaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata i u tom slučaju su stečene nekretnine suvlasništvo članova obitelji i ne mogu se otuđiti dok su članovi obitelji malodobni. Kako se u konkretnom slučaju ne radi o propisanom izuzetku, pravilnim se ukazuje zaključak suda prvog stupnja da se radi o ostvarenom strogo osobnom pravu tuženika na stambeno zbrinjavanje, ne ulazeći pri tome u pravo tužiteljice da ostvaruje možebitno postojeći obveznopravni zahtjev prema tuženiku, za dio obroka kredita za kupnju stana otplaćenih tijekom trajanja bračne zajednice stranaka. (ŽSZ Gž Ob-800/17 od 22. kolovoza 2017.)

„Kako predmetni stan ne potječe iz imovine stečene radom budući da je tuženiku stan dodijeljen najprije u najam, a potom i prodan za 0 kuna temeljem Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo, a tuženik je, koristeći svoje pravo, kao invalid od 80% invaliditeta, iskoristio popust od 100% prilikom kupnje stana sukladno odredbi čl. 6. st. 1. toč. 2. Zakona o izmjenama i dopunama zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo, to se ne radi o imovini stečenoj radom bračnih drugova.“ (ŽSZ, -20/13 od 5. ožujka 2013.)

No sve i da se radi o bračnoj stečevini, što nije slučaj, djeca ne bi došla u obzir kod podjele, jer bračna stečevina je pravo koje pripada bračnim drugovima.

 

 

 

Link to post
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

 • Online korisnici

 • Slične teme

  • objavio: prof
   mirovina dvo i ps po zakonu o umirovljenju dvo i ps
    
    
   poštovani posjetitelji legalisa
    
   u datotekama prilažem tablice za usporedni izračun mirovina dvo i ps, ostvarenih po zakonu o umirovljenju dvo i ps sa mirovinama po općim propisima - zomo.
    
   nadam se da će nekima od vas biti od koristi.
    
   - umirovljene dvo i ps, koji su umirovljeni do 31.12.1999.g moraju pribaviti od nadležne područne službe hzmo prosječni vrijednosni bod za ukupni radni staž za korištenje navedenih tablica.
    
   - umirovljene dvo i ps nakon 01.01.2000.g.,iz priloga rješenja za mirovinu upisuju:
    
   1. prosječni vrijednosni bod za ukupni radni staž,
   2. prosječni vrijednosni bod od 1998.g do godine umirovljenja.
    
    
   - datoteka - mirovina po članku 6. - starosna
    
    
   lijep pozdrav
  • objavio: Lana83
   Poštovani,ja sam iz Srbije muž je Hrvat. Želim da se razveden,u lošem sam psihičkom stanju i hoću da što pre se vratim u Srbiju. On radi na brodu a kad je tu često je pijan po ceo dan,ne spavam često budi me non stop pijan i trorise psihički a sad i fizički i dijagnosticiran mi je dijabetes pre par meseci, problemi sa zubima,sad i neki hroničan problem sa kožom itd.. Imamo dete od 6 godina. On je kad sam bila trudna stalno predlagao da ne radim da budem sa detetom i tako smo se dogovorili ali da posle par godina sredimo neku nekretninu koju ima na otoku (u Splitu živimo) da mogu ja da se bavim time. Pare za to je uspeo da potroši u neka dva tri meseca (30 000€). On je toliko trošio,davao svakoj budali pare posebno u pijanstvu. Da skratim,ja više ne mogu ni da budem u njegovoj blizini čim priđe imam osećaj ratne pripravnosti,stalno sam na oprezu,jedva da izlazim iz kuće,dete ne maltretira baš ali ga se ona boji. Nekoliko puta mi je rekla mama nađi drugog tatu. Finansijske ucene, ponižavanje i sve to već godinama, govori kako mi hrvatski sud neće dati dete itd. Recite mi kako ja pokrećem postupak za razvod,da li da ga prijavim policiji,šta da radim sva sam sluđena,mamu sam zvala da dođe da bude tu čim sam čula da se vraća sa broda jel mogu sa detetom da se preselim u Srbiju što pre, dolaziću za postupak razvoda (danas ćemo pričati sa njim da pristane na sporazum,doći će i njegova mama) neću mu braniti da vidi dete,nemam nikakvih osvetničkih nagona,čak ni o alimentaciji ne razmišljam samo da odem dalje od njega i da se spasimo. Imam podršku u Srbiji kompletnu gde da budem, prijatelji itd. Ako pristane na sporazumni razvod koliko to traje a ako ne šta da radim? Da li mogu da odem što pre u Srbiju da počnem da se oporavljam? Hvala
  • objavio: Miss26
   Od kuda krenuti i kako ?
   Zbog teških i trajno poremećenih odnosa suprug i ja nakon 14 godina braka više ne možemo funkcionirati kao obitelj.
   Imamo dvoje malodobne djece ( 12.g, blizanci). Posjedujemo stan u kojemu smo vlasnici 50:50. Suprug je digao kredit.
   Problem je u tome što suprug a niti ja ne želimo napustiti stan, niti djecu naravno.
   Moja želja je zajedničko skrbništvo i moj ostanak u navedenom stanu sa djecom. Te isplata njegovih 50%.
   Kako da to ostvarim ako on ne želi isto što i ja????
   Njegova želja je da i dalje živimo svi zajedno ali svatko da vodi svoj život. Ja, to ne mogu prihvatiti jer smatram da time odašiljemo krivu sliku i poruku djeci.
   Molim za pravnu pomoć. 
  • objavio: Amethyst65
   Pozdrav, zanima me ima li moj otac pravo na prijevremenu braniteljsku mirovinu. 
   Rođen je 1961. godine. Ima status dragovoljca iz Domovinskog rata uz vise od 1000 dana na ratištu, više od 30 godina radnog staža te mu je dijagnosticiran PTSP te invalidnost od 20%.
   Unaprijed hvala na odgovoru.
  • objavio: anast5
   Poštovani, 
   suprug je bez mog znanja poslao tuzbu za razvod braka. Dobila sam poziv na rociste (koje je za 2 mjeseca), ali nisam podigla pismenu obavijest. Posto bih htjela odgoditi rastavu, zanima me kakva je procedura te kako odgoditi prvo rociste(da li da ne podignem obavijest ili da se ne pojavim prvi put)?
×
×
 • Napravi novi...