Jump to content

Nezakoniti dokazi


ledena_kisa

Preporučene objave

Pozdrav.

 

Promatrao sam jedno rješenje o izdvajanju nezakonitih dokaza iz kaznenog spisa. Iz rješenja je razvidno da su dokazi označeni kao nezakoniti, ali nije obrazloženo zašto su nezakoniti. Iz kojih razloga mogu biti označeni kao nezakoniti dokazi: službene zabilješke policijske uprave o obavljenom obavijesnom razgovoru. I konkretno, zmači li to išta bitno za kazneni postupak?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kod izdvajanja nezakonitih dokaza, sud se poziva na čl. 86. ZKP-a. Jasno je da zakon ne može taksativno pobrojati što sve jeste nezakonit dokaz (jer to nije ni moguće zbog kazuističkog pristupa, iako spomenuti čl. 86. nešto čak i nabraja), no u ovom slučaju evidentno je da se radi o izvidima kaznenih djela, koji se, osim ukoliko nisu poduzeti u formi posebne dokazne radnje (čl. 332. ZKP-a), definiraju kao neformalne radnje koje imaju čistu spoznajnu vrijednost, a nikakvu dokaznu. Jasno, tu definiciju izvida ne nalazimo u zakonu, ona je teoretsko-pragmatična.

Po mom mišljenju, u ovom slučaju (obavijesni razgovori) posebnog obrazloženja ne treba, što ne bi bio slučaj kod recimo nezakonite pretrage (jer su ili falili svjedoci ili nisu ispoštivane odredbe posebnih zakona koje reguliraju dodatne uvjete pravovaljanosti pretrage).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • drot13 je promijenio naziv u Nezakoniti dokazi

Jasno mi je što želite reći, nego koji je motiv suda da takve zabilješke izdvoji iz spisa, i uputi ih u posebnoj omotnici sucu istrage? Nisu uopće trebale završiti u spisu takve zabilješke ili? Meni je u teoriji jasno da snagu dokaza nema zabilješka o obavijesnom razgovoru sa određenom osobom. No, takva zabilješka je priložena u spis. Je li uopće trebala biti u spisu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa eto, čl. 86. ZKP-a veli u kojim slučajevima (koja djela mislim) to ne smije biti tamo kada se spis šalje na sud.

U ostalima može (a kod predlaganja kaznenog naloga mora, no onda se i ne ide u fazu optužnog vijeća), ali onda je zadatak suda da ih izdvoji, po mogućnosti u fazi optužnog vijeća, no ako se to propusti, i kasnije se može izuzeti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija