Jump to content

Otkaz dopunskog zdravtvenog osiguranja


bronte

Preporučene objave

Dobar dan,

 

primila sam od HZZOa Poziv na plaćanje troškova zdravstvene zaštite koji je prema njima opravdan iako sam pismeno s otkaznim rokom od 3 mj. raskinula ugovor.

Konkretno, u 9.mj.2017. sam potpisla Otkaz s 31.12.2017. te platila sve rate do tog datuma.

U Pozivu me obaviještavaju da sam imala troškove dopunskog zdr. osig. kroz ta 3 mjeseca veće od uplaćene premije za navedena 3 mjeseca te da je iste potrebno podmiriti... u naknadnom

razgovoru izjavljuju da ja zapravo ta 3 mjeseca karticu nisam smjela koristiti!?

HZZO se vodi Općim uvjetima ugovora o dopunskom zdr. osiguranju, 

koji ima 3 zanimljiva članka po kojima ispada da nema pravo tražiti tu naplatu iako su i za njih imali objašnjenje;

 

XII. (OTKAZ UGOVORA)
Ugovaratelj može pisanim putem otkazati ugovor uz otkazni rok od tri mjeseca uz obvezu plaćanja pripadajuće premije, a za koje vrijeme ostvaruje sva prava iz dopunskog zdravstvenog osiguranja.
U slučaju otkaza ugovora iz stavka 1. ove točke ugovaratelj je obvezan Zavodu platiti iznos utvrđenih troškova zdravstvene zaštite iz točke XVI. ovih Općih uvjeta.

-- po čl. 12. imam sva prava iz dopunskog osiguranja za vrijeme trajanja otkaznog roka -- objašnjenje HZZOa: zaprvo ne smijem dopunsko koristiti jer će mi naplatiti razliku!?

 

XVI. (NAKNADA TROŠKOVA ZDRAVSTVENE ZAŠTITE)
Ugovaratelj s kojim je raskinut ugovor ili koji je otkazao ugovor obvezan je Zavodu platiti razliku između troškova zdravstvene zaštite i iznosa pripadajuće premije, ukoliko su troškovi zdravstvene zaštite

viši od iznosa premije pripadajuće razdoblju osiguranja do dana raskida, odnosno otkaza ugovora, osim u slučaju kada je osigurateljno razdoblje trajalo godinu dana.
 

-- moje osiguranje ima kontinuitet od 2012. godine te znači da ne bi trebalo biti obaveze plaćanja razlike -- po HZZOu je zapravo nemoguće imati osig. razdoblje duže od 1 godine budući

se polica obnavlja sveke godine

 

u čl. XVIII se navodi da su me trebali o svim promjenama ugovora obaviještavati, ali se ne sjećam ikakave obavijesti a konkretni ugovor iz 2012. nemam.

 

Što mi je činiti? 

 

Lp, Helena

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tja, ispada da ste mogli koristiti, ali niste smjeli potrošiti više od 70 kn mjesečno u ta tri mjeseca. Po mom mišljenju, to je prilično nepoštena ugovorna odredba jer Vas ustvari ne osigurava, kao što i sami kažete, za vrijeme otkaznog roka, a osigurateljno razdoblje se obnavlja svakogodišnje, tako da je osiguranik ustvari uvijek dužan platiti razliku...

Predlažem Vam da prigovorite pozivu na plaćanje zdravstvene zaštite, s obrazloženjem da se ne smatrate obvezanom navedenim odredbama, jer su ništetne iz razloga što su nepoštene, a sukladno odredbama čl. 49. i 50. Zakona o zaštiti potrošača, odnosno čl. 296. Zakona o obveznim odnosima, i to zbog toga što Vas kao potrošača stavljaju u nepovoljniji položaj, jer obeshrabruju na raskid ili otkaz ugovora, jer prave razliku između usluge za vrijeme trajanja osigurateljnog razdoblja i otkaznog roka, a cijena usluge je ista, i jer je iznimka faktično neizvršiva (trajanje dulje od jedne godine).

Ne znam što bi Vam mogli odgovoriti, ali vrijedi reći upozorenje da bi Vas mogli tužiti ili ovršiti ukoliko raspolažu vjerodostojnom ispravom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nemoguće mi je reći, jer je tek kolektivna tužba za švicarce otvorila vrata da se u ovakvim slučajevima utvrđuje ništetnost u potrošačkim sporovima, tako da je praksa šarolika. 

U svakom slučaju, možete biti sigurni da HZZO neće poduzimati ništa dok Vam ne odgovori na prigovor. A možda ga, tko zna, i uvaže.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdav svima,

Molim vas pomoc i savjet..

takoder sam nedavno primila poziv na placanje troskova zdravstvene zastite, za ugovor o dopunskom zdrav. osiguranju za razdoblje od 24.10.2016.-23.10.2017. koji je prekinut 27.09.2017. sa periodom otkaznog roka od 3 mj, te traze 3822,90 kn. Koristenje HZZO police dopunskog osiguranja traje kontinuirano od 24.10.2014. a raskid je obavljen u suradnji s djelatnicom HZZO-a koja mi na moj upit prilikom raskida nije komunicirala ikakva potrazivanja s njihove strane.

Kada sam se sad raspitivala sto napraviti druga djelatnica kaze da to moram platiti ali da mi je ranije receno mogla sam reaktivirati policu i izbjeci ovaj iznos koji premasuje pripadajuce premije.

Imam priznato 40% tjelesnog ostecenja, trenutno sam nezaposlena i jedina primanja su mi jos dva mjeseca naknade s burze u ukupnom iznosu od 5850,00 kn a kasnije cu zivjet od zraka kao vecina u ovoj drzavi.

Iako sam od 01.05.2017. paralelno bila osigurana croatia dopunskim osiguranjem te su svi troskovi pokriveni, oni smatraju da sam ih zakinula jer sam ugovor raskinula jedan mj. prije isteka osigurateljnog razdoblja, kako su mi rekli u njihovom racunovodstvu.

Postoji li nacin kako im osporiti opce uvjete poslovanja?
Obzirom da u XII. tocki daju mogucnost otkazivanja ugovora uz otkazni rok od 3 mj. i u XIV. tocki govore da se najmanje 60 dana prije isteka ugovorenog razdoblja potrebno pisano izjasniti da se ne zeli produljenje a onda ipak naplate razliku u troskovima.
Pozvati se na ranije navedeno (čl. 49. i 50. Zakona o zaštiti potrošača, odnosno čl. 296. Zakona o obveznim odnosima) ili je samo pametnije traziti umanjenje duga i placanje na rate jer ne znam kako ce ovo gore proci.

Zanimljivo je sto ni na svojim stranicama nemaju jasno navedene opce uvjete poslovanja na koje se pozivaju :)

@bronte, jeste uspjeli rijesiti vas slucaj?

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija