Jump to content

Bračna stečevina-molim hitnu pomoć


ZET

Preporučene objave

Naime radi se o ostavini gdje su nakon ostavitelja ostli nasljednici njegova supruga i majka. Ostavitelj je iz prvog braka u vezu sa sadašnjom ženom sa kojom je prvo 10 godina živio u vanbračnoj zajednici donio stan na kojemu je stanarsko pravo na snazi. Sadašnja supruga tvrdi kako je ona u jednom periodu nakon što su se vjenčali sa njim nastavila i do dana smrti plačala rate na ime stanarkog prava (otplata na 30 god, do sada otplačeno oko 15 god, ukupna vrijednostdosadašnje otplate oko 2500 eura) te kako je po toj osnovi stan njihova zajednička bračna stečevina i kako joj pripada njena polovica i polovica pokojnog supruga odnosno 3/4 stana. Zanima me dali ona ima pravo na to iz jednostavnog razloga što je stvarna vrijednost stana oko 50000 eura i što je on od strane ostavitelja donesen u vezu prvo vanbračnu a onda bračnu (stanarsko pravo na njega) i u tom smislu ga nisu zajedno stekli. Naglasio bih kako to nije jedina nekretnina koju je pokojni donio u vezu i kako supruga također živi u kući koja je bila započeta u njegovom prvom braku (prvi kat) a dograđena tijekom veze. Isto pitanje i u svezi podjele njegovog tekućeg računa s obzirom da su on i supruga imali odvojene račune i da je on imao na računu oko 100000 kuna.

Molim pomoć i realnu procjenu stanja-potrebe angažmana odvjetnika, s obzirom da se ostavina održava za 10 dana i iz činjenice što se radi o staroj, neukoj ženi slabog financijskog stanja koja vodi brigu o maloljetnom unuku i iz jedino tog razloga je tražila dio nasljedstva koji joj inaće po zakonu pripada te kako se htjela dogovoriti sa drugom stranom ali bezuspješno.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da ne izmisljamo toplu vodu pogledajte na stranicama ustavnog suda njihovu odluku broj U-III-3136/2003 od 25.01.2006. koja je objavljena u NN 20/06 gdje Vam piše da je pravo na otkup stana imovinsko pravo i kao takvo bračna stečevina ako je nastalo za vrijeme trajanja bračne zajednice.

po mojem mišljenju bitan je trenutak konverzije stanarskog prava u pravo na otkup stana. tek u tom trenutku to postaje imovinsko pravo i kao takvo se raspolaze.

sve sto je steceno radom ili u vezi rada za vrijeme braka je bracna stecevina. sve ostalo nije

 

cijena ide po vrijednosti predmeta spora. ako ima vise nekretnina onda je skuplje.

obicno se trazi 2.500,00 kn po radnji time da se plate dvije radnje unaprijed a za kasnije radnje ili po dogovoru ili na kraju. moze se i po uspjehu u sporu, ali odvjetnik trazi onda barem jednu radnju jer nije lak slucaj

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma to i mene muči jer stanarsko pravo je na njegovo ime unešeno u vanbračnu zajednicu, na osnovu toga 1994 g. pravo na otkup stana stekao je ostavitelj na svoje ime (bili su vanbračnoj zajednici) i rate je počeo plačati a na računu je njegovo ime. Tek 1997 ona se udaje kod njega i prijavljuje prebivalište kod njega (adresa stana) i tvrdi kako je to njihova bračna stečevina. Molim drugo mišljenje ili komentar

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Molio bi komentar razlike bračne i izvanbračne stečevine s obzirom na vrijeme kada se to dogodilo(1994 godine pokojni na temelju vl. stanarskog prava započeo otplatu stana) te na činjenicu da tada vanbračna zajednica nije bila izjednačena sa bračnom (Obiteljski zakon je stupio na snagu 98 a sadašni je od 2003 god) ako tada nije bilo institucije vanbračne zajednice onda druga strana u ovom slučaju supruga može dobiti samo 1/2 stana+plačene rate od 1997 do danas cca 2500 Eura. Da li se varam, volio bih kada bi dobio konkretan odgovor s obzirom da mi je 6 odvjetnika reklo svaki svoju verziju koja se poklapala samo u osnovnim podacima. Rekli su kako supruga i majka pokojnog imaju svaka polovinu stana+što supruga ima pravo na bračnu stečevinu...jedni kažu u cijelosti dakle 3/4 stana, drugi kažu gore opisano. Unaprijed hvala na strpljenju ali očajan sam u nastojanju da pomognem toj baki.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

izvanbracna stecevina po ZBPO je ona imovina koju su izvanbracni drugovi stekli radom za vrijeme trajanja te zajednice. i ona je zajednicka imovina a ne suvlasnistvo.

 

u najgorem slucaju cak i ako uspijete dokazati da to nije izvanbracna stecevina jer da nije stecena radom za vrijeme trajanja te zajednice ona po zakonu o nasljedjivanju ako nije bilo djece dobiva polovicu a drugu polovicu njegovi roditelji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija