Jump to content

Noćni klub u kući i glasna glazba


mirko83

Preporučene objave

Pozdrav svima, 

Prije nekih mjesec dana se u susjedstvu(okolica Splita) otvorio noćni klub, koji vikendom radi do 5/6 ujutro. 

 

Pošto se radi o mirnom susjedstvu, a noćni klub je otvoren u stambenoj zgradi, zanima me što po tom pitanju kaže zakon. 

Vikendom se ne može zaspati zbog jačine glazbe. 

Ako je noćni klub, kako je moguće otvoriti ga u stambenoj zgradi, kako je moguće uopće dobiti potrebne dozvole ako nema adekvatnu zvučnu izolaciju i buka smeta susjedima? 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Najbitnije što zakon kaže je to da je nadležna lokalna samouprava, pa kakva uprava, takva pravila.

Najbolje bi bilo da se skupi više stanara, sroči i potpiše prijavu da im smeta buka, te da ju pošalju na policiju, komunalno redarstvo i sve inspekcije (sanitarnu, poreznu, carinsku, požarnu i sve druge kojih se možeš sjetiti, a još i ZAMP-u), kao i na jedinicu lokalne samouprave. Svatko od njih bi trebao provesti nadzor iz svoje nadležnosti i, u slučaju utvrđenih nepravilnosti, pokrenuti odgovarajuće postupke koji mogu rezultirati kaznama, a i zatvaranjem lokala. Poslati prijavu, za mjesec dana pitati što je s tim i tako dok se ne riješi. Vjerojatno neće ići tako brzo, ali što prije pokrenete, prije će se riješiti.

Dok se ne riješi, kada je buka po noći, zovite policiju (ne morate se predstaviti, može i anonimno) da se bar stišaju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Na žalost, kod nas je sve moguće, pa tako i disco klub u kući - ukoliko Sanitarna inspekcija izda rješenje da su provedene mjere zaštite od buke.

Sanitarna inspekcija navedeno rješenje izdaje na temelju mjerenja buke i zvučne izolacije koje provodi firma ovlaštena od Ministarstva zdravstva - i provodi ih u stanovima najugroženijih stanara. Ali ta mjerenja buke i zvučne izolacije plaća vlasnik kluba, i vjerujem da se tu svašta može namjestiti.

Ipak, idemo sa pretpostavkom da su vlasnici klubova i tih mjeriteljskih tvrtki dobri i pošteni ljudi. I onda gazda svoj ugostiteljski objekt registrira kao caffe bar/noćni bar, i prema zakonu može sebi odrediti radno vrijeme koje god on želi.

Nadalje, on sukladno Pravilniku o djelatnostima za koje je potrebno utvrditi provedbu mjera za zaštitu od buke, u slučaju kada su u istom prostoru/prostorijama registrirane dvostruke djelatnosti (caffe bar-noćni bar), mora ispuniti strože uvjete u pogledu zaštite od buke. E sad, pošto cafe bar ima dozvoljenu buku do 65dB(A) - što odgovara razini normalnog ljudskog govora, a noćni bar/klub 90dB(A) što je razina buke koncerta, tumačenje Ministarstva zdravstva jest da je stroži uvjet taj da se postavi limitator na pojačalo do 65dB(A), a ne da se provede mjerenja buke na 90dB(A) i utvrdi jesu li provedene mjere zaštite od buke. 

Jer, nema šanse da bi u zgradi on dobio prolaznu ocjenu (niti da je kupi) za mjerenja buke pri razini od 90db(A). 

Tako dolazimo do situacije da gazda kluba ima limitirano pojačalo na 65dB(A), ali se te limitatore vrlo vrlo jednostavno zaobilazi - čak i putem mobilne aplikacije ga se isključuje. I onda se izvodi glazba u živo, pojačaje dokle je to potrebno... I sve je po zakonu, po našem divnom zakonu!

Tako da ne preostaje ništa drugo nego pozivati policiju - na žalost, policija intervenira u slučaju kada postoje elementi remećenja reda i mira, i nisu od neke velike pomoći.

I najvažnija je sanitarna inspekcija, koja se meni osobno oglušila na 7-8 prijava. Oni će jednog lijepog i sunčanog dana, zajedno sa firmom ovlaštenom za mjerenje buke i policijom izaći na teren - nadam se nenadano, i utvrditi da su prekoračene dozvoljene razine buke. Nakon toga će vjerujem izreći nekakvu opomenu... pa će ga jednog dana možda i novčano kazniti, privremeno zatvoriti... 

Moguće je od gradonačelnika tražiti da odredi 2 sata raniji završetak rada ugostiteljskog objekta... to još nisam, pa ćemo vidjeti...

Možeš pogledati Presudu Europskog suda za ljudska prava u predmetu Oluić protiv Republike Hrvatske1 od 20. svibnja 2010. iz koje se vidi da su mjerenja buke vršena od 2001. do 2009., i u gotovo svim slučajevima je buka bila prekomjerna... žena je imala kćer sa problemima sa sluhom, i država za nju nije ništa napravila...

uređeno: od Zagabria
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 23 minuta, Ruby_Danderfluff je napisao:

U privitku članak sa spomenutom presudom.

2011_1_10_Europski_sud (1).pdf

Možeš li mi komentirati ovaj dio navedenog članka:

Citiraj

X. Zaključak
Republika Hrvatska u postupku izvršavanja presude Oluić protiv Hrvatske ima zadatak prije svega kroz analizu te presude utvrditi je li riječ o sustavnoj povredi Konvencije ili ta povreda predstavlja pojedinačni slučaj.
Ako se analizom presude utvrdi da je riječ o sustavnoj pojavi, Hrvatska jeu obvezi izraditi akcijski plan za izvršenje predmetne presude te podrobno odrediti nositelje provedbe i rokove za provedbu i o tome izvijestiti Odbor ministara VE.

 

Mislim da Pravilnici vezani uz ugostiteljstvo i buku, dopuštaju tumačenje na način da se problem ne spriječava, nego se dozvoljava da nastane, a onda građani moraju rješavat nastali problem relativno dugotrajnim putem - pozivima policiji, sanitarnoj inspekciji i slično... (Sanitarna je u mom slučaju napokon izašla na teren nakon 8 prijava - a došli su u 10 sati u jutro...)

Radi li se ovdje o sustavnoj povredi Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda?

uređeno: od Zagabria
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zaista ne mogu procijeniti, to ovisi o stanju na terenu: koliko takvih slučajeva ima, kako se rješavaju i slično. No moglo bi biti i da se radi o sustavnoj povredi koja je nastala zbog manjkave regulative, da. U tom slučaju (ako se to ustanovi kroz analizu na terenu), vjerujem da bi se moglo tvrditi da postoji i odgovornost RH za štetu nastalu svim povrijeđenima, ne samo gospođama Oluić.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija