Jump to content

pojašnjenje o pravima i kome se žaliti


osvetnik

Preporučene objave

Poštovani,

 Budući da sam novi najprije pozdravljam sve prisutne, a naročito one koji se trude dati nam sve informacije

Ispričavam se ako je ova tema bila ili još postoji ali ja je nisam našao pa zato i otvaram 

Naime radio sam kod poslodavca koji je u oglasu za radno mjesto  na natječaju napisao da će plaća biti 6600 kn bruto + dodaci. ( dohodak nije bio niti približno tom navodu ). Ispostavilo se da je posao bio sezonski i da se dnevno radilo od min 9 pa do nekad i 15 ,16 sati ( radno vrijeme nije postojalo znači znalo se kad se dolazi na posao ali se nije znalo kad se završava s poslom  ) posao je bio PEZ RTG operator u Zračnoj luci.Posao se obavljao na RTG uređajima  koji nisu imali adekvatnu potvrdu - atest o valjanosti,nadalje trebali smo kositi travu, ( nitko nije imao položeno za kosilicu po pravilu o zaštiti na radu ), betoniranje,utovar  i istovar prtljage u avion ( cca min 180 torbi po avionu *23 kg/kom ),obavljali smo poslove " pomoćnog vatrogasca "... Sve to bio je posao koji nije bio naznačen na natječaju za zapošljavanje. Kad bih ukazao na nepravilnosti bio sam izložen ucjenama,mobingu i prijetnjama da se neće produžiti ugovor... U međuvremenu direktor jednostrano i samovoljno ukida kolektivni ugovor.Kao kolege radili su ljudi koji nisu ispunjavali i nisu imali uvjete za ta radna mjesta,dakle bilo je niz nepravilnosti...Za niti jedan sat prekovremenog rada nisam dobio nikakvu naknadu,nisam dobio naknadu za rad subotom ,nedjeljom ili praznikom,nisam mogao iskoristiti niti dan  kad sm dao krv ( dobrovoljni sam davalac sa 48 davanja ) rečeno mi je da se po sezoni ne može dobiti slobodan dan već ću ga moć iskoristiti na karaju sezone, kad sam zatražio isto dobio sam odgovor da se taj dan može dat sam o onda kad se i darivala krv...

Ugovor o radu mi je istekao 23.11.2018. znači radio sam 7 mjeseci i za to razdoblje dobio sam 13 dana GO.Za vrijeme korištenja GO i još min odrađenih 10 sati u 11 mj dobio sam naknadu od 2700 kn ( napominjem da su na mojoj PK prijavljeni još i uzdržavani članovi 3-je  maloljetne djece.slijedom svim narečenim zanima me gdje i kako mogu potražiti pomoć da me se adekvatno plati i koji bi trebali biti moji slijedeći koraci.Interesira me da li slučajno imam pravo na dar za djecu ili možebinu božićnicu s obzirom na provedeno razdoblje na poslu kod tog poslodavca?Napominjem da sam i dragovoljac domovinskog rata i da nisam niti jednom prekršio radnu disciplinu ili zadatak,a sve jedno sam  nisam dobio produženje ugovora dok su neki koji su se ogriješili i koji su sustavno kršili disciplinu dobili produženje istog ( nitko nije branitelj )

Oprostite na dužem osvrtu jer to mi je jedini izvor prihoda i od tog prihoda morao sam plaćati stambeni kredit ....znači zbog te obveze nisam se htijeo dovodit u situaciju da ostanem bez posla ali evo to mi se i dogodilo i kad sam danas vidio isplatu sve mi se zacrnilo i ne znam kako da istjeram pravdu 

Hvala na slušanju i odgovoru ako itko svojim savjetom može pomoć   

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imate li dokaze za svoje navode (jeste li vodili vlastitu evidenciju radnog vremena, jeste li dokumentirali prijetnje, mobing i sl.)?

Možete ovog poslodavca prijaviti radnoj inspekciji, smatram da je odluka o plaćanju božićnice isključiva odluka poslodavca, tako da ne možete prisiliti poslodavca na isplatu iste (ako nema kolektivnog ugovora, primjenjuje se Zakon o radu koji kaže: "može", a ne "mora" po pitanju božićnice i sličnih radnih prava), dok tužbu radi isplate neisplaćenih prekovremenih sati možete uspješno podnijeti (i dobiti spor) tek ako to možete barem na neki način dokumentirati i dokazati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

poštovani,

hvala vam na odgovoru

imam sve evidentirano i slikano iz knjige u koju smo se mi zaposlenici upisivali i potpisivali, da napomenem nisam dobio niti regres koji je bio satavni dio kolektivnog ugovora ,a za koji je bilo rečeno da će se dobivati na kraju godine uz božićnicu,za mobing i druge nepravilnosti imam svjedoke-druge zaposlenike koji su isto tako bili izloženi troturi.

Interesira me kako se može pokrenuti tužba i da li imam pravo na nekog odvjetnika koji bi me mogao zastupati bez naknade budući da sam sad nezaposlen? koliko bi od prilike spor trajao, te koji su prvi koraci koje moram poduzeti ? ( obavjestit poslodavca,probat se nagodit s njim,radna inspekcija... )

unaprijed zahvalan  

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možete tražiti da Vam se dodijeli besplatna pravna pomoć u vidu odvjetnika, zahtjev možete podnijeti u uredu državne uprave u Vašoj županiji, a dodijelit će Vam se ako nemate nikakve imovine niti prihoda. Možete se i dogovoriti s odvjetnikom za postotak ovisno o uspjehu u sporu. Obično se prvo šalje pisana opomena s prijedlogom za dogovor oko plaćanja, a ako druga strana ne udovolji, podnosi se tužba nadležnom općinskom sudu. Međutim, morali biste barem okvirno znati koji iznos potražujete, bilo s osnove neisplaćenoga, bilo s osnove naknade štete zbog mobinga.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija