Jump to content

Prolazak kroz crveno na privremenom semaforu kojim se reguliraju radovi


Omar Little

Preporučene objave

Opisat ću situaciju koja se neki dan dogodila mom ocu, svaki savjet je dobrodošao.

Na djelu ceste kojom je vozio se odvijaju radovi, te su s obje strane postavljeni oni žuti semafori za prometnu regulaciju. Moj otac je stajao u koloni (treći ili četvrti auto po redu) dok je na semaforu bilo crveno. Prvi auto u koloni je bio policijski auto. Odjednom, policijski auto kreće na crveno. Za njim kreću 3 auta koja su bila iza njega, među kojima je i moj otac. 100 metara dalje, policijsko vozilo se zaustavlja nasred ceste, policajac pokazuje vozačima da stanu sa strane. Epilog: moj otac dobiva kaznu 2000 kn + 3 mjeseca bez vozačke.

Prvo pitanje: da li je ikakva olakotna okolnost to šta je policijski auto prvi prošao kroz crveno? Pretpostavljam da nije i da bi to trebalo dokazivat na sudu, ali čisto da provjerim. Realno govoreći, meni nije jasno kako netko, poput tih ljude iz ove priče, može svjesno napraviti prekršaj "pred" policijskim vozilom, ali to nije tema ove priče.

S obzirom na moja iskustva iz prošlosti, pretpostavljam da je najbolja šansa da se napiše prigovor u kojem priznaje prekršaj te se kaje, te da uopće ne spominje policijsko vozilo? Ili bi bilo dobro napisati da je policijsko vozilo krenulo prvo, a da je on reagirao instinktivno i krenuo za njim, iako je odmah postao svjestan gluposti koju je napravio.

Inače, otac ima 70 godina, njegova žena ima 67, oboje imaju male penzije. Sin je službeno nezaposlen. Otac mislim da u 50 godina vozačke karijere ima možda par sitnih prekršaja, a u zadnjih 10 godina mislim da ništa. Da li predlažete da uz prigovor podnesem i potvrde o visini penzije koju primaju?

Pretpostavljam da je dobra šansa da će mu novčanu kaznu umanjiti za 2/3. Ali ono šta je njemu podjednako bitno je zabrana upravljanja od 3 mjeseca. Postoji li način da se to umanji? Znam da bi trebao nekakav dobar razlog za to, ali ništa mi trenutno ne pada na pamet.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iz mog iskustva na sudovima (a ima ga poprilicno u tim prometnim sr****) najbolje je priznati prekrsaj, opisati situaciju (spomenuti sve okolnosti, pa tako i policijsko i ostala vozilo). I naravno pokajati se :) Nezaposlenost i nekaznjavanje doprinosi, takodjer mozes i potvrdu o mirovini priloziti.

Moje predvidjanje da ce biti 1/3 ili 2/3 kazne ... a mjera oduzimanje vozacke ce biti ukinuta.

Javi

uređeno: od GoogleGuy
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ok, čini se da sam krivo razumio oca dok mi je prepričavao priču. Sad sam dobro pročitao nalog i pitao ga još jednom - oni nisu stajali u koloni. Ono što se dogodilo je da je ta skupina auta vozila i na semaforu koji je postavljan zbog privremene regulacije zbog radova se upalilo crveno, ali je policijski auto produžio, a ova 3 pametnjakovića iza njega su ga slijedili.

Sad više nisam siguran kako u prigovoru umanjit namjeru, jer je očigledno šta su ti vozači napravili, svi to rade kod tih semafora, samo ne kad je policijski auto ispred lol. A ako idem u prigovoru spominjati da je policijski auto prošao kroz crveno, čini mi se da želim smanjiti očevu odgovornost, tipa "ako je mogla policija, mogu i ja", a to nije efekt koji želim postići. Želim iskreno kajanje.

Da li bi moglo proći da je insinktivno nastavio voziti jer je bila mini kolona i da do zadnjeg momenta nije vidio semafor?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma ne treba komplicirati - išli su drugi, išao je i on (policija, civili, nebitno), jednostavni i automatski. S druge strane nije bilo nikoga i nisu nikoga ugrozili, jednostavno se dogodilo. Napisati da priznaje i kaje se te ovo nije opravdavanje, nego objašnjenje situacije koja je dovela do prekršaja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da ne otvaram novu temu - nećete vjerovati, ali 4 dana kasnije bez vozačke je ostala i moja majka. Za vožnju kroz jednosmjernu ulicu u zabranjenom smjeru.

Znam već kako ću napisati žalbu, ali imam jedno pitanje. Na prekršajnom nalogu je krivo napisana ulica gdje se prekršaj dogodio. Da li to može imati kakvog utjecaja. Moju majku su zaustavili na križanju ulica A (sporedna) i B (glavna) dok se kretala ulicom A u zabranjenom smjeru. A oni su na prekršajnom nalogu napisali da se kretala "ulicom C iz smjera sjever u smjeru jug". Inače, ulica C je sporedna ulica koja se spaja na ulicu A sa suprotne strane od ulice B. Mi živimo u ulici C (valjda se zato zabunio) te je taj smjer (sjever > jug) dozvoljen u toj ulici. Da li ta greška može imati kakav utjecaj, ili bi se policajac ispravio na sudu i nikome ništa? Pa je ipak bolje odabrat dobro staro kajanje i nekažnjavanost u prošlosti?

Prilažem i skicu ulicu za lakše snalaženje.

Untitled.png

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija