Jump to content

Stečaj dužnika


Wanksta

Preporučene objave

Poštovani

Nadam se da je tema u ispravnom odlomku.

Naime, glavni dužnik je prijavio stečaj. Koliko mi je poznato da stečaj dužnika ne oslobađa jamca. Nejasno mi je ako jamac i dalje plaća kredit, dužnik ode u stečaj i kome da jamac postavi regresni zahtjev ? Nije li vjerovnik trebao obavijestiti jamca da je dužnik prijavio stečaj i ima li u protivnom slučaju jamac pravo i kako tražiti od vjerovnika novac kojim je platio dužnikov kredit ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U pravu ste, temeljem čl. 114. ZOO-a, stečajem glavnog dužnika i smanjenjem obveze u stečaju glavnog dužnika, ne smanjuje se obveza jamca te jamac odgovara za cijeli iznos obveze. 

Međutim, isplatom tražbine vjerovniku, nastaje novi odnos između jamca i dužnika, subrogacijom prava, pa bi po mom mišljenju jamac imao pravo potraživati cijeli iznos od glavnog dužnika. Glavni dužnik je i dalje tu, on ne umire, pa i dalje može preuzimati obveze i sklapati ugovore, sudjelovati u pravnom prometu, slijedom čega može trpjeti i regresni zahtjev.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Slažem se da isplatom duga jamac ima pravo regresa prema dužniku, no dužnik je u stečaju i vjerovnik je naplatio djelom svoj dug imovinom dužnika. Što preostaje jamcu ako je dužnik insolventan ? Nije li vjerovnik trebao obavijestiti jamca da je dužnik prijavio stečaj jer smatram da je neobavještavanjem zakinuo jamca ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što mu preostaje ako je dužnik insolventan i bez stečaja? Ništa. Vjerovnik treba tražbinu prijaviti u stečaj i o tome (o svojoj prijavi tražbine) obavijestiti jamca, u protivnom odgovara jamcu za štetu koja bi iz toga proizašla. I jamac, ako je platio dio duga prije otvaranja stečaja, može za taj dio tražbine podnijeti prijavu tražbine u stečaj.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ovo je sve skupa jako loše riješeno..zakonodavac je propisao da stečaj dužnika ne oslobađa jamca i sve prebacio na jamce....a njih nitko ništa ne pita...kada pogledamo kakvi se nejasni zakoni donose i da se non-stop rasteže sa donošenjem zakona...mala izmjena..pa prode godina..pa opet mala izmjena ...pa prode godina...pa pravi se novi ovršni...bit će 2019...pa sad 2020...jasno je svima tko i zašto to radi.....

jamac stavljen u poziciju da mora prijaviti regresno potraživanje u stečnji postupak..ali samo dio koji je već platio....to što će vjerovnik i dalje od njega naplaćivati nikog nije briga.....usput rečeno to potraživanje po osnovu regresa možda neće uopće biti naplaćeno ništa...ili jedan manji dio..nakon 5 godina od tog regresnog potrživanja ništa.....nadalje,šta je sa regresnim dijelom koji ce tek nastati ..kad završi stečaj da li jamac može tražiti preostali dio koji je platio za dužnika u međuvremenu...vjerojatno ne može jer po mom mišljenju dužnik je prijavio dug u stečaj i on je nakon 5 godina čist...to što je vjerovnik prešao na jamca i što to država omogućava nije više dužnikov problem...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija