Jump to content

Kupnja stana - nakon ovrhe


Mrvac123

Preporučene objave

Pozdrav, zamolio bih Vas informaciju o slijedećem:

Razmatram o kupnji stana čije je vlasništovo čisto, tj. u teretovnici (više) nema nikakve zabilježbe i stan glasi na jednu fizičku osobu.

Međutim sadašnji vlasnik je došao u posijed stana na dražbi koja je uslijedila nakon ovrhe banke prvog vlasnika.

Sadašnji vlasnik je uknjižio pravo vlasništva pravomoćnim rješenjem o dosudi nad ovhrom, tj. u povijesti vlastovnice je vidljivo da je postojala zabilježba (riešenje o dosudi broj ovrhe ...), te nakon toga brisanje zabilježbe (dosuda, zaključak broj ...).

Brisanje zabilježbe (ovrhe) je dosuđeno krajem 2016. godine.

Mene konkretno zanima, u slučaju da se odlućim za kupnju tog stana i upišem se kao vlasnik, da li je moguće da prvobitni vlasnik nekada ponovno pokrene pitanje te ovrhe, ispravnosti presude ili nešto treće.

Unaprijed hvala na odogovrima.

 

Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Što se toga tiče. nemate straha. Ako je sadašnji vlasnik stan kupio u ovrsi, stan je stekao izvornim stjecanjem (da sad ne ulazim u pravno teoretiziranje, to u biti znači da se ne može postaviti pitanje svega što je bilo prije nego je on stekao stan). Dakle, ako je sadašnje stanje u gruntovnici ''čisto'', to je jedino što je vama bitno. 

Ako bi se naknadno i postavilo pitanje zakonitosti te ovrhe, to ni na koji način ne dira niti vas, niti sadašnjeg vlasnika stana (prodavatelja). 

Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 1 sat , LjuboZG je napisao:

Ako bi se naknadno i postavilo pitanje zakonitosti te ovrhe, to ni na koji način ne dira niti vas, niti sadašnjeg vlasnika stana (prodavatelja). 

mene sad zanima nešto,onako hipotetski (a možda ima i takvih slučajeva)...

šta ako se dogodi da se ispostavi da ovrha nije ni smjela biti provedena iz bilokojeg razloga (prevara,greška suda i slično)....

tko će namiriti štetu tom prvom vlasniku koji je ovršen....ovrhovoditelj koji je prodao stan?....po kojoj cijeni?...

s druge strane poznata je činjenica da npr ako kupite ukradenu stvar ,da vam bude oduzeta i vraćena vlasniku,a vi se ganjajte sa prodavaćem......zašto je ovdje drugačije?

Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ovdje je drugačije prvenstveno iz razloga što se radi o nekretnini te se ova situacija ne može poistovjetiti s krađom pokretne stvari, a dodatno i iz razloga jer sadašnji vlasnik nekretninu nije kupio od prijašnjeg vlasnika, nego ju je kupio u ovršnom postupku na javnoj dražbi i pravo vlasništva je stekao pravomoćnošću rješenja o dosudi izvornim stjecanjem. Kod klasične kupoprodaje vlasništvo se stječe derivativno, odnosno kupčevo pravo vlasništva proizlazi iz ranijeg prava vlasništva prodavatelja. Kod kupnje na dražbi toga nema, već je temelj stjecanja prava vlasništva kupca sudska odluka (rješenje o dosudi). Dakle, kupac koji je nekretninu kupio na dražbi s ovršenikom nema nikakve veze i njegovo pravo vlasništva ne proizlazi iz ranijeg prava vlasništva ovršenika. 

Što se tiče pitanja vezanog za slučaj da se ispostavi da ovrha nije niti smjela biti provedena, prvenstveno treba imati na umu da je od donošenja rješenja o ovrsi do prodaje na dražbi vrlo vjerojatno prošlo i više od godinu dana, da je ovršenik imao pravo žalbe na rješenje o ovrsi, da je imao pravo predlagati odgodu ovrhe te da je vrlo vjerojatno sva ta prava neuspješno koristio. 

Ukoliko bi se slučajno ispostavilo da je ovrha nezakonito provedena, bilo bi potrebno utvrditi koji je razlog nezakonite provedbe ovrhe te bi za štetu odgovarali ovrhovoditelj i/ili Republika Hrvatska (ukoliko se radi o pogrešci suda, što je malo vjerojatno). Stava sam da bi u tom slučaju ovršenik imao pravo na naknadu štete u visini tržišne vrijednosti nekretnine, budući da je to šteta koja mu je uistinu nastala. 

Moram napomenuti da pravo žalbe postoji i protiv rješenja o dosudi te da je i to rješenje moralo postati pravomoćno prije nego se sadašnji vlasnik upisao u zemljišnu knjigu. 

Ukoliko u ovom trenutku u gruntovnici nema na tom izvatku evidentiranih nikakvih plombi, zabilježbi spora, zabilježbi postupaka ili sl, dakle ako je sada zemljišnoknjižni izvadak ''čist'' i ako je sadašnji vlasnik (prodavatelj) u posjedu tog stana koji prodaje, za kupca ne postoji nikakva opasnost zbog toga što je sadašnji vlasnik nekretninu prije više od dvije godine kupio na javnoj dražbi u ovršnom postupku.

Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Puno Vam hvala na odgovoru, upravo mi je to trebalo.

Sadašnji vlasnik se upisao 2016. na temelju pravomoćnog rješenja o dosudi i od tada u povijesnom prikazu izvadka iz BZP-a ne postoji niti jedna zabilježba u teretovnici niti je zabilježen niti jedan prigovor od strane prijašnjeg vlasnika koji je ovršen. Mene je također zanimalo koji su to rokovi u kojima se prijašnji vlasnik mogao žaliti (čak i ako bi se naknadno ustanovilo da je presuda (ovrha) iz nekog razloga bila nezakonita).

Tj. bitna mi je informacija da nakon što se upišem kao vlasnik sad već u 2019. godini (a moguće je jer su teretovnica i vlastovnica u potpunosti čiste), da danas-sutra ne bude nekakvih potraživanja prema meni kao vlasniku zbog nekakvih retroaktivnih žalbi.

Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 22 sati , LjuboZG je napisao:

Ukoliko bi se slučajno ispostavilo da je ovrha nezakonito provedena, bilo bi potrebno utvrditi koji je razlog nezakonite provedbe ovrhe te bi za štetu odgovarali ovrhovoditelj i/ili Republika Hrvatska (ukoliko se radi o pogrešci suda, što je malo vjerojatno).

malo vjerojatno,ali ima i takvih slučajeva..poznat je i jedan slučaje jednog grada koji je trebao,a i bio ovršen (nekretnine,zemljišta) jer sud nije htio odgoditi ovrhu...pa čak sud nije htio ni sačekati par dana dok ne dođe rješenje vrhovnog suda,koji je uvažio zahtjev za zaštitom zakonitosti...te nakraju slučaj završio da grad uopče nije trebao biti ovršen...

prije 22 sati , LjuboZG je napisao:

Stava sam da bi u tom slučaju ovršenik imao pravo na naknadu štete u visini tržišne vrijednosti nekretnine, budući da je to šteta koja mu je uistinu nastala

ja sam ipak blize stava,kad bi se ovako nešto dogodilo da odšteta treba biti veća jer se ne radi o dobrovoljnoj prodaji nekretnine uz sve posljedice i traume ovrhe nad kućom/stanom...

prije 15 sati , Mrvac123 je napisao:

Tj. bitna mi je informacija da nakon što se upišem kao vlasnik sad već u 2019. godini

kao što je @ljubozg već odgovorio....ti se ne bi trebao brinuti oko toga jer ako bi i došlo do tog rijetkog slučaja ,ne bi ti imao posljedice već ovrhovoditelj/sud (država).....

Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

If you have an account Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

 • Similar Content

  • objavio 7576kiki
   Moj muz je naslijedio stan, pola on pola brat. Mi bi prodali stan, brat nebi ali on ne nudi nikakvo rješenje. Niti da nas isplati niti nista, on bi stan ostavio svojoj djeci. Kako to rijesiti sudski, kud krenuti. Nebi htjela placati advokate i cekati godinama da se to rijesim. Hvala 
  • objavio Moje Pitanje
   Pozdrav, zanima me dali je za zemljište (navedeno u prilogu) moguće tražiti brisanje založnog prava radi zastare ili nekog drugog osnova?
   Prilažem dio zk-izvadka gdje se vidi da se Porezna uprava "upisala" na zemljište, a vlasnik se žalio da se stavka izbriše na osnovu zastare te je odbijena.
   Pitam jer neznam ima li uopće za takvo potraživanje/založno pravo zastare ili je bio problem u formi podneska.
   Dug prema poreznoj je nastao radi ne plaćanja doprinosa vlasnika zemljišta.
   Nisu mi dostupni ni podnesak niti to rješenje, ali vidim da se radi od 2005. godini te da se do sad nije ništa "pomaklo".
   Puno hvala unaprijed.
    

  • objavio Moje Pitanje
   Poštovani, u sljedećoj situaciji sam i molio bih vas pomoć.
   Na nekretnini koja je upisana na majku bilo je upisano 7 ovrha - da 7 :).
   Nakon realizacije kredita isplatio sam u gotovini svih 7 ovrhovoditelja i njihovi odvjetnici su poslali (neznam točan naziv-ali sve što je trebalo sudu) i nakon 15 dana jedna je maknuta sa zk-a, druga nakon 5 mjeseci tek,...
   Trenutno su ostale 2 još nemaknute. 
   Kad gledam preko sustava e-građani piše status brisanje zabilježbe vec 2 mjeseca,
   Također piše vezano na nekretninu "upis prava vlasništva" (neznam dali se to odnosi na odbijeni darovni ugovor od prije nekoliko godina koji smo bezuspješno pokušali provesti ili na nešto drugo - drugih ugovora nakon toga nije bilo).
   Pisao sam požurnicu.
   Moja pitanja:
   1. Koji je sljedeći korak? 
   2. Na što bi se moglo odnositi to "Upis prava vlasništva"?
   3. Mogu li pokrenuti zahtjev za upis na temelju izjava ovrhovoditelja o isplati duga ili nekog drugog njihovog dokumenta?
   3. Kako se zaštititi od eventualnih daljnjih ovrha s obzirom da nekretnina još nije prepisana na mene.
   Puno Vam hvala na vremenu.
    
  • objavio Mineane
   Pozdrav,

   Ispis izbrisanih ovrha sa FINAe:
   - ovrha iz 2007. izbrisana 08/2018,
   - ovrha iz 2008. izbrisana 08/2018,
   - ovrha iz 2009. izbrisana 02/2019.

   Ne znam jesu li ovo samo ovrhe na novčanim sredstvima ili općenito na imovini, nemam rješenja o ovrsi.
   Pretpostavljam da nisu tražili promjenu predmeta ovrhe u zakonskom roku jer se u međuvremenu ništa nije događalo: niti pokušaji ovrhe na nekretninama ili pokretninama, niti je što došlo od suda ili FINAe.
   Je li onda ovo u zastari -- jer je prošlo preko 10 godina -- ili griješim?
  • objavio mmmmmmmmmmmm
   Poštovanje,
   u presudi u žurnom postupku na koju nemam pravo na žalbu niti ikakav pravni lijek, a u kojoj sam proglašen krivim za prometni prekršaj, sud je u presudi pogrešno napisao (svaki put) moju registraciju - naveden je pogrešan grad na registraciji, dakle automobil s tom registracijom nije automobil kojim sam upravljao.
   2 pitanja:
   1) imam li ikakvu mogućnost za daljnje korake na temelju te činjennice?
   2) hipotetski, kada ne bih platio sudske troškove (i vještačenje) niti kaznu, bih li kada pokrenu ovrhu, na temelju činjenice da je moja registracija iz presude pogrešna mogao prigovoriti i odbiti ovrhu na tom temelju?
 • Online korisnici×
×
 • Napravi novi...