Jump to content

Oporuka


olympya

Preporučene objave

Bok svima. Imam sljedeću situaciju. Stric je vlastoručno napisao oporuku i ostavio u kuverti (nije bila zatvorena) unutra piše da pokretnine i novce ostavlja ženi koja je živila s njim. Nije mu ništa, niti su bili u braku ni niš. Napisao je ako ona to želi nekome darovati da prvo ponudi meni. Par mjeseci prije nego je umro na drugoj stranici te oporuke je napisao da kad ona umre sve pripada meni nakon što ja podmirim troškove njenog sprovoda. 

On je umro nedavno, a tu oporuku ja imam doma i pročitao sam je. Ostavinska rasprava nije bila još. Ja sam mu inače jedini nećak kojeg je imao ali on je htio obezbijediti tu ženu dok je živa (ima 88 god).. dali zakonski to drži vodu nakon što ja tu oporuku dam na ostavinskoj i to jednom pripadne sve toj ženi?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 6 sati , olympya je napisao:

dali zakonski to drži vodu nakon što ja tu oporuku dam na ostavinskoj i to jednom pripadne sve toj ženi?

Ne drži vodu,ovo iz razloga što oporučitelj ne može određivati nasljednika svom nasljedniku,obzirom da je takav uglavak oporuke protivan odredbama čl.44 st.2 Zakona o nasljeđivanju,pa je samim tim ništav.

 

prije 6 sati , olympya je napisao:

to jednom pripadne sve toj ženi?

Glede opisanog činjeničnog stanja će dotična nasljediti cjelokupnu imovinu umrlog i bez oporuke,ukoliko se dokaže postojanje izvanbračne zajednice.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

On je bio svećenik, a ona kućna pomoćnica tako da ovo zadnje ne vjerujem da može bit. Lijepo je on to napisao i želio ali od toga nažalost ništa. Ja sam pokušavao s njom to definirati da se ispoštuje njegova želja ali ne možeš ti nekom od 88 god objašnjavati to. Niti zna razliku izmedu 10 eura ili 100.000 eura.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nažalost, uz dobru namjeru je ostavitelj oporukom napravio goru stvar nego da je prepustio Zakonu o nasljeđivanju da to riješi. Vi biste ga naslijedili kao zakonski nasljednik i onda biste mogli prepustiti toj starici da doživotno uživa tu nekretninu i pobrinuti se za njezin ukop nakon njezine smrti. Na ovaj način, iza nje nasljeđuju njezini nasljednici, ako ih ima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 12 sati , olympya je napisao:

Pa u slučaju da ta žena umre ta oporuka ne znači ništa i ja sam mu jedini nasljednik.

Pogrešno tumačenje,ovo iz razloga što se radi o nasljeđivanju kao specifičnom načinu stjecanja prava vlasništva koje se događa trenutkom smrti ostavitelja,a ne donošenjem rješenja o nasljeđivanju kojim se prethodno pravo isključivo utvrđuje.,u kojem smislu je i odluka Vrhovnog suda RH, Rev 1065/08-2, od 21.01. 2010.godine

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija