Jump to content
vatrogasac_mirko

Darovni ugovor i nužni dio

Preporučene objave

Poštovani forumaši i znalci...

Dakle, moj (još živi) otac, ima tri nekretnine (nazovimo ih A,B,C). Nekretnina A je u njegovom vlasništvu 1/1. u Nekretnini B ima 2/6, a u nekretnini C 1/6. On je meni darovnim ugovorom ustupio Nekretninu A i nekretninu B, te sam sada u tim nekretninama ja upisan kao vlasnik. Sada se postavlja pitanje mog brata, za kojeg otac ne želi da dobije ništa, ali po zakonu ima pravo na nužni dio. Moje pitanje (dva, ustvari) glasi:

1. Mogu li ja sa bratom sklopiti neku izjavu, ovjerenu od javnog bilježnika, kojom se on obvezuje (uz novčanu naknadu) da neće imati nikakva potraživanja u Nekretnini A, odnosno da se odriče nužnog dijela?

2. Mogu li ja jednostavno na ostavinskoj raspravi, nakon smrti oca, jednostavno odbiti nadsljedstvo, odnosno, odreći se nasljedstva u korist svojeg brata? pod predpostavkom, nadam se točnom, da nekretnina A i nekretnina B ne ulaze u ostavinsku raspravu, s obzirom da više ne glase na mog oca... i da li se time poništava njegovo pravo na nužni dio?

Pojašnjenje: Otac živi sam, u kući, koju je brat (propalica, pijanac i probisvjet, nažalost) napustio, i ostavo oca samog. Ja sa obitelji živim nedaleko. E sad, moj otac meni je darovnim ugovorom ustupio tu kuću, pod uvjetom da ću useliti sa obitelji, te da ću njega smjestiti u dom, koji sam se obvezao (usmeno i moralno) plaćati. S obzirom da ja želim da mi moj brat ne smeta, odnosno da ne dosađuje mojoj obitelji, želio bi to riješiti prije bilo kakvog većeg ulaganja u nekretninu. Znam da se na sudu može i pobiti nužni dio, ali mislim da nijedan sudac neće presuditi u moju korist, bez obzira što već 20 godina brinem za oca invalida, dok moj brat radi samo probleme.

 

Zahvaljujem.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Brat može s ocem sklopiti ugovor o odricanju od nasljedstva koje još nije otvoreno temeljem čl. 134. ZN-a.

Međutim, ostavinu čini samo 1/6 suvlasničkog dijela u nekretnini C, sve ono što je darovnim ugovorom prešlo u Vaše vlasništvo, neće biti predmet ostavinske rasprave. Glede tih nekretnina, doduše, brat može tražiti povrat dara u ostavinu (u roku od 3 godine od ostaviteljeve smrti), ali razmjerno, do mjere do koje je povrijeđeno njegovo pravo na nužni dio.

Nažalost, nije ga moguće lišiti prava na nužni dio, osim u korist njegovog potomka ako je prezadužen ili rasipnik, i to oporukom.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

If you have an account Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.
×
×
  • Napravi novi...