Jump to content

Posjed vs. vlasništvo stana


Lora69

Preporučene objave

Pokušat ću ukratko: 
-jedan bračni drug je vlasnik stana koji mu je darovan. Iselio je iz stana prije 3 godine. U njemu je ostao drugi: bračna zajednica traje još uvijek, ali formalno. Dogovor između njih je da onaj koji je u stanu u njemu može i ostati sve dok plaća najamninu za drugi stan vlasniku stana. Je li on samim ostankom u stanu ujedno i u mirnom posjedu istog? Kako vlasnik stana može doći do njega ukoliko dogovor ne bude ispoštovan? Kako se od toga može zaštititi (sklopiti ugovor ili...)?

Hvala unaprijed.  

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat, Matrix je napisao:

Jeste

 

Ukoliko odbije predati posjed stana mirnim putem,izvjesno da bi to morali ishoditi tužbom.

Puno hvala na odgovoru. Bi li vlasniku eventualno predložili da s onim drugim koji je u mirnom posjedu sklopi ugovor i što bi on sve trebao sadržavati kako bi se možda uspio zaštititi od nemogućnosti korištenja vlastite nekretnine? Ukoliko vlasnik želi da se drugi bračni drug iseli je li mu dovoljno poslati mu pisanim putem molbu/zahtjev za time (s povratnicom) i je li to dokaz da prestaje mirni posjed? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na koji način proknjižiti u vlasničkom listu  stana da su oba supružnika vlasnici jedne polovine.

Naime, suprug je podigao kredit za stan godinu dana prije sklapanja braka. Kredit za stan smo godinama zajedno plaćali, no trajni nalog je išao s njegovog računa i sada kada je otplaćen u vlasničkom listu je suprug prokrjižen kao vlasnik iako je riječ o bračnoj stečevini. Znam da zakon nalaže da bi se s takvom nekretninom trebalo zajednički upravljati i da vlasnik treba punomoć supružnika za bilo kakvo "upravljanje, hipotekarno zaduživanje i sl." no vidim da u praksi se to ne poštuje. Kako bi zaštitili zajedničke interese želimo da u vlasničkom listu piše da smo oboje vlasnici. Savjetovali su nas da moj suprug darovnim ugovorom  daruje jednu polovinu stana. U špranci ugovora koji nam je ponuđen stoji članak "kako vlasnik jamči da je nekretnina njegovo isključivo vlasništvo". Osjećam da ovo nije ispravan način jer on meni ne daruje ništa isključivo svoje, stan smo zajedno plaćali i sada to želimo tako dokumentirati.

Možete li mi dati prijedlog što je najbolje učiniti ili kako prilagoditi darovni ugovor?

Hvala

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Puno hvala za odgovor no čini mi se kao vrlo grubo tumačenje, na vašim stranicama sam pod temom bračna stečevina naišla na ovakvo tumačenje:

"Treba reči da je za određenje bračne stečevine bitno trajanje bračne zajednice, a ne braka. Brak i bračna zajednica nisu istovjetni pojmovi. Naime, sklapanjem braka ne mora nastati istovremeno i bračna zajednica (nije dovoljno da brak formalno postoji, već je potrebno da bračni drugovi stvarno žive u bračnoj zajednici), ali bračna zajednica je sastavni dio braka i može trajati jedino i isključivo za trajanja braka. Postojanje bračne zajednice sud treba utvrditi ako postane sporno smatra li se određena imovina bračnom stečevinom ili se radi o vlastitoj imovini. Teret dokazivanja o trenutku prestanka bračne zajednice na onom je bračnom drugu koji tvrdi da je bračna zajednica određenog dana prestala jer se u protivnom presumira da bračna zajednica traje sve do prestanka braka. U sudskoj praksi je ocijenjeno da okolnost što su stranke stanovale odvojeno, uz činjenicu da je do toga došlo voljom stranaka i da su se dugotrajno nastavili svakodnevni kontakti stranaka, ne upućuje na postojanje prekida bračne zajednice (Vrhovni sud RH Gž 361/92-2) . Ako bračni drugovi steknu određenu imovinu nakon prestanka bračne zajednice, ta imovina ne ulazi u bračnu stečevinu. Također, „Da bi se u postupku utvrdila bračna stečevina bračnih drugova, nije potrebno da je brak između stranaka razveden.“ – Odluka Županijskog suda u Varaždinu, br.Gž 1064/07-2od 13. veljače 2008.Dakle, prema OZ-u svaki od bračnih drugova u polovici je suvlasnik na bračnoj stečevini čija su osnovna obilježja nastanka: rad, trajanje bračne zajednice i predmet bračne stečevine.

No bez obzira na navedeno, je li Darovni ugovr najbolje rješenje za nas kako bi stvari oko zajedničkog vlasništva bile čiste bez naknadnog dokazivanje po sudovima?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Trenutak u kojem je Vaš suprug stekao tu nekretninu pravnim poslom (kupoprodajom od sredstava kredita) jest trenutak upisa u zemljišne knjige, mislim da Vas to zbunjuje, a ne trenutak u kojem je otplatio i otplaćuje kredit za nju. A taj trenutak je bio prije početka bilo bračne zajednice, bilo braka, eventualno ako je prije početka  bračne zajednice bila izvanbračna zajednica.

No ako mi činjenice zaista nisu jasne i stan je zaista bračna stečevina, onda molim da obratite pozornost na čl. 36. Obiteljskog zakona, koji kaže da se uknjižba prava vlasništva na bračnoj stečevini koja je u naravi nekretnina, provodi zajedničkim prijedlogom obaju bračnih drugova kojim jedan bračni drug daje izjavu da se drugi može uknjižiti. Dakle, nije čak potreban ni darovni ugovor, već ovakav prijedlog svoje vrste.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala vam za pomoć, mislila sam da ste mi ovim čl. 36 obiteljskog zakona riješili problem. Bili smo  u katastru međutim oni na temelju izjave ne rade izmjene na vlasništvu bez obzira na ovaj Zakon, barem ne kod nas, jedina opcija koju predlažu je darovni ugovor. Tako ćemo onda to i napraviti. Hvala još jednom, puno sam saznala iz vaših odgovora!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija