Jump to content

obiteljsko nasilje - usvojena lazna prijava


freedomm
 Dijeli

Preporučene objave

Molim Vas za pomoc jer ne znam kako se postaviti I sto uciniti u situaciji u kojoj nisam nikada bio…

Optuzen sam lazno od strane majke za tri kaznena djela…prijetnja…tjelesna ozljeda.. I ubijanje I mucenje zivotinja. Dogadaj ukratko…bio sam u sobi..majka me zvala-doslovno vikala I vrisnula da se dva psa grizu I da ih ne moze razdvojitii da se boji da ce nju jer su bili u uskom prolazu u predsoblju.

 Dolazim tamo..pokusavam razdvojiti..jedan me grize..nekako ga uhvatim za siju I odvojim.Spustim ga na zemlju da me ne grize. Majka me u tome trenutku udara u leda I glavu I govori da ostavim psa.Psi se ponovo dohvate I opet ih razdvajam.

 Izlazim van I odnosim ga da se ne bi trgali dalje. Nosim ga van..majka vice za mnom da joj ga vratim.Ne znam sto je mislila u vezi psa…ali da izbjegnem bilo kakav sukob koji je zapocela u kuci udarivsi me po glavi I ledima nekoliko puta pocinjem se udaljavati od ulaznih vrata I idem u dvoriste..Ona ide za mnom I kaze da vratim psa…misleci vjerojatno da cu psu nesto uciniti.

Kada sam se udaljio okrenula se I odlazi susjedu.Tamo su slozili pricu…i..

I sada krece scenarij.

1.Optuzen sam za prijetnju..u optuzbi stoji “j..ti mater ubiti cu I tebe”. Dakle..”skolski” nacin kako treba to izreci..ocito ju je netko poucio tome(u kontekstu dalje objasnim zasto to mislim I sumnjam).

2.Optuzen sam za nanosenje tjelesne ozljede…navodno hematom na podlaktici I potkoljenici.Ne znam da li je lijecnik to potvrdio..no na ispitivanju dr.odvj.su spomenuli da postoji lijecnicka dokumentacija.Ne znam cija. Ne znam koja su mi prava da to vidim I gdje.

3.Optuzen sam za mucenje I ubijanje zivotinja. Ne znam koji su dokazi za to jer dr.odvj.u ispitivanju to uopce nije spomenulo.

 

Prva optuzba je potpuno neistinita..izmisljena..ali je ocito skolski odradena (to kaze jedan odvjetnik) I ne znam kako se braniti protiv te lazi jer vidim da odvjetnistvo to uzima kao dokaz bez obzira sto ja kazem da nisam to izrekao niti bi bilo kome,a narocito ne majci.

 

Druga optuzba je neistinita jer nikakvog fizickog napada od moje strane nije bilo…osim sto je ona, kada sam psa uhvatio za siju, pocela mene udarati. Sumnjam da je podmetnula dokaz prosirenih vena na podkoljenici..dok za podlakticu ne znam.

 

Treca optuzba …da li se mucenjem smatra hvatanje psa za siju..kozu iza glave kako bi ga se odvojilo od sukoba sa drugim psom I nakon toga sam psa drzao u ruci te poslije pod rukom? Tako inace stariji psi nose mlade-za siju. Pas je ziv,nema ozljeda..dakle ubijanja nema..a ovo za mucenje ne znam kako je to mucenje..

 

Ovako izgleda cudna prica..no..majka vec neko vrijeme zeli mene udaljiti iz kuce jer zeli biti sama.

To mi nije I izricito rekla..jer je koristila moju novcanu i obiteljsku potporu dok nije dosla na imanje. Ja sam tamo zivio jer mi je bio djed tamo..i on mi je potpisao dozvolu stanovanja.On je umro..ja ostajem tamo 14.god I dolazi ona,useljava se(ironija je da sam ja selio sav namjestaj sam) nakon sto nije bila svih godina tamo… I govori kako trebam iseliti se zajedno sa zivotinjama I svim svojim stvarima. Oko toga je bilo rasprava.. neslaganja..i ja sam krenuo sa potragom za novim imanjem…

Posao poljodjelstva je vrlo opsezan I ne mogu preko noci preseliti zivotinje, obitelj I pronaci novi dom. Radio sam na tome..ali ocito ne dovoljno brzo jer unutar godine dana je doslo do ovog cirkusa..

U vise navrata mi je govorila da “ce me srediti”, prijetila prstom I sl. U vise navrata sam nailazio na razgovor nje I nekih susjeda,od kojih jedan joj predlaze da uzme zenskog odvjetnika, posalje me na psihijatriju, da treba reci da joj prijetim, da se to psihijatrom I lijecnicima brzo rjesava…I sto oni napisu to ce sud uvaziti.

Sve to sam cuo I kada su mi predlagali da poduzmem nesto na temelju toga nisam htio jer nisam vjerovao da ce majka to I uciniti. I cekala je samo priliku za izazivanje(nije jedina prilika..to sam shvatio kasnije) nakon dogadjaja.

Problem sa psima jest sto su vec poklali puno zivotinja(peradi I napali druge zivotinje) I iz straha da mi ne rade stetu dalje sam dao do znanja da ih veze…iza cega slijedi klasicna prica..to je njeno imanje ..tjeranje van I sl.

 

U tome dogadaju sam ja dobio zastitnu mjeru udaljenja iz kuce,te zabranu priblizavanja.

 

Mene zanima kako dokazivati da nisam ucinio nesto ako se iskljucivo njezino svjedocenje uzima kao relevantno u drz.odvjetnistvu? To je moj dojam nakon ispitivanja I citanja po forumima…

 

Kako I gdje mogu dobiti uvid u spis, te koje dokaze dr.odvj. ima za to sto me tereti? Jer mi u pouci o pravima pise da to mogu..

 

Vecinu vremena od tog dogadaja sam posvetio spasavanju zivotinja jer nemam pravo pristupa na imanje. Sada sam dobio poziv suda gdje me se tereti za tjelesnu ozljedu. Zasto sada to..a druge dvije kaznene prijave ne??Da li razdvajaju prijave ,pa ce me osuditi prvo za ovo I onda to iskoristiti za ostalo kako bi imali temelj da sam kaznjavan??

 

Isprika na poduzem postu..

Nisam kazneno kaznjavan do sada I ne znam sto ciniti.Dosta mi je bio ovaj pritvor za cijeli zivot..a gdje jos zatvor…npr.pise za tjelesnu ozljedu do 3 god.!!

Situacija je teska jer se borim za obitelj I svoje zivotinje, od cega zivim, I sada vec imam teske probleme I gubitke u poslovanju. Ne mogu uopce do dokumentacije I svojih stvari.

 

Kakve kazne predvidate s obzirom na opisano? Postoji li mogucnost razgovora sa drz.odvj.za uvjetnu kaznu jer moje zivotinje nema tko zbrinuti ako ostanem iza resetaka..a majka jedva ceka da ih izbaci jer to stalno govori.Meni je definitvno cilj otici…no ne mogu tako brzo uslijed zime I uvjeta gdje ne mogu brinuti na normalan nacin o zivotinjama…obitelji I sl..

Puno hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako niste ranije osuđivani, vjerojatno nećete dobiti ništa više od uvjetne osude, no pod uvjetom da ste državnom odvjetniku u ispitivanju sve ispričali na isti način kao i ovdje, vjerojatno neće doći do oslobađajuće presude. Ne morate se bojati da će postupak uopće početi (pred sudom) kroz zimu, jer državni odvjetnik ima rok od 6 mjeseci da preda optužnicu sudu, a tada to može potrajati pred sudom i do daljnjih 6 mjeseci ili godinu dana do pravomoćnosti.

Ipak, bilo bi dobro da razriješite imovinske i obiteljske odnose s majkom, jer bi inače moglo doći do daljnjih napetosti, a time i do novih kaznenih prijava.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odg...zaista hvala jer sam vec mislio da se nece nitko javiti...a hitno je...(objasnim zasto u tekstu koji slijedi)

Nisam ranije osudivan. Na saslusanju sam bio u prilicnom soku jer sam bio zadrzan 48 sati. Ne znam da li je to zbog toga sto je bio vikend ,a u pon.je doneseno rjesenje. Drzavni odvjetnik je napisao da postoji visoki stupanj opasnosti za ponavljanjem kaznenih djela , odnosno pociniti kaznena djela kojima se prijeti. (ako ovo dobro razumijem drzavni odvjetnik smatra da bih pocinio ubojstvo !! Samim time se bojim sto je sve majka lagala ili sto je rekao svjedok kojeg ima - u izvjestaju stoji da je iz straha za vlastiti zivot pobjegla susjedu...ali ne prvom - blizem gdje je bilo pet ljudi vani nego drugom -daljem istom onom sa kojim je dogovarala scenarij slican ovome. Objasnim to dalje jer me zanima vrijednost sms poruka na sudu).

Vecinu detalja sam ispricao drzavnom odvjetniku na saslusanju..no ne sve jer nisam niti mogao pricati u kontekstu svega kada mi je receno da ih zanima samo sadasnji slucaj...no dozvolili su mi da dokazem svoje tvrdnje kasnije i da mogu dokazati sms porukama koje sam pisao nekome kako zelim rijesiti problem i sto i o cemu pricaju majka i susjed. Nisam do sada poslao dopis jer sam nazalost beskucnik i tesko mi je doci do racunala kako bi to sve ispisao...nadam se da sada nece biti kasno kada je zakazano rociste.

Do sada sam, zelim i nastojim i dalje postivati mjeru udaljenja iz kuce i udaljenost koja je propisana. Nigdje nisam imao slucajne susrete sa majkom na javnim mjestima. Analogno tme nema nikakvih veza izmedu nas. Nisam nikome nista pricao jer sam zauzeo stav da necu nista govoriti dok ne zavrsi slucaj kako ne bi se bilo sto koristilo protiv mene. Bojim se bilo cega sto bi mogla iskoristiti ako vec ovo radi. Nadam se da ce to na sudu isto gledati..

 

Hitno je iz razloga sto sam za manje od dva mjeseca dobio poziv na rociste...i to pise samo za tjelesnu ozljedu. Pozvan sam kao osumnjicenik. (ako treba detalje opisem sve).Vi navodite puno duze rokove..no ne znam kako sada ovo objasniti. Da li mozda dorh mene zeli osuditi za tjelesnu ozljedu, pa kasnije pravomocnost te presude koristiti kao dokaz da sam kaznjavan pa zapoceti optuzbe za kaznena djela prijetnje i ubijanje i mucenje zivotinja?? Molim Vas ako mi mozete objasniti koja je to sada procedura ako se razdvajaju kaznena djela?

U sms porukama sam pisao i poslao ih svojim prijateljima sto sam cuo i dijelove sadrzaja razgovora majke i susjeda. U tim porukama je sadrzaj koji jasno potvrduje skoro identican scenarij koji se dogodio, a koji su oni govorili i planirali. Da li to mogu koristiti kao dokaz na sudu..sms poruke? Da li sud moze obavezati operatera da dostavi sadrzaje poruka? Moze li taj dokaz od operatera biti dovoljan...naime neki prijatelji ne zele biti umijesani,pa mozda ne bi zeljeli donositi mob.uredaj i svjedociti ? Time zelim pokazati da je ovo unaprijed planirano gdje sam to pisao prijateljima u cilju rjesenja problema... Nazalost nisam ih odmah poslusao da se uklonim jer su mi to savjetovali...no zbog opsega rada i vrste posla ne ide preko noci...

Puno Vam hvala

 

 

uređeno: od freedomm
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Je li ono što ste dobili od suda (općinskog suda na Vašem području) optužnica? Ako jest, onda je tom optužnicom očigledno obuhvaćena samo tjelesna ozljeda, a za ostalo je državni odvjetnik zaključio da neće provoditi kazneni progon, jer da nema dovoljno dokaza, inače bi sve obuhvatili jednom optužnicom, sigurno ne bi stvarali dodatni trošak i sebi i Vama i išli u dva kaznena progona.

Tjelesna ozljeda je inače relativno benigno kazneno djelo, protiv Vas se provodi po službenoj dužnosti zato što je počinjeno prema bliskoj osobi (stavak 2.), inače u svim ostalim slučajevima oštećeni mora tužiti privatnom tužbom, dakle, država čak niti ne provodi kazneni progon po službenoj dužnosti. 

Sms poruke možete koristiti kao dokaz svoje obrane na sudu, da, možete ih ispisati i predati sudu na spis (fotkate, pa isprintate fotku). Koliko znam, teleoperateri imaju samo podatak o tome da su poruke poslane, a nemaju uvid u njihov sadržaj. Svjedoke Vi predložite, recite tko je imao uvida u to da je majka inscenirala taj događaj, a sud onda poziva svjedoke za koje smatra da bi ih trebalo saslušati, ne Vi, tako da se ne morate bojati da će netko misliti da ste ga uvalili.

Zadržavanje je vjerojatno određeno u sklopu mjera predviđenih Zakonom o zaštiti od nasilja u obitelji, i ako ste pušteni, tu se zaista ništa više nema za reći, ako je zadržavanje, pritvor ili istražni zatvor protiv Vas ukinut.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam na odgovoru.

Ovo sto sam dobio ima naslov "poziv osumnjiceniku". Navodi se kome (meni-te moja adresa) ,zatim predmet te da je tuzitelj ODO , da sam ja osumnjicenik i obrazlozenje "zbog kaznenog djela iz clanka117. stavka 2. KZ. U obrazlozenju se pozivam kao osumnjicenik na dokazno rociste...na kojem dokaznom rocistu ce biti ispitivanje svjedoka-zrtve.

Dobio sam i pouku o pravima gdje stoji da mogu imati uvid u spis. Kako i gdje to pravo ostvariti ? Smijem li ja uopce ici u zgradu suda vidjeti spis i tu fotodokumentaciju navodnih ozljeda (dva hematoma) ako imam mjeru opreza? Moram li od policije traziti dopust ili pratnju tamo zbog mjere opreza ?

Sms poruke postoje..mozda mogu i prijepis napraviti uz fotke. Problem jest sto neke osobe ne zele sudjelovati u tome jer se boje da ce im doci poziv od suda na svjedocenje i da zbog toga mogu imati problema na poslu ili kod kuce. Ja im to svakako ne zelim...no onda se moram samo osloniti na teleoperatera.Ako teleoperateri nemaju sadrzaj onda ne mogu kompletirati tu sliku...neke sms imam..neke nemam..pa ce na kraju ispasti da samo ja imam te sms.Osim ako je dovoljan dokaz vrijeme slanja tih poruka,a sto svakako teleoperater moze potvrditi. Vaznost tih poruka je naglasiti da sam cuo odredene detalje i dogovore prije tog dogadaja i da sam zelio rijesiti problem odlaskom sa imanja. Mozda bi potvrda samog slanja i vremenska komponenta bili dovoljni za dokaz uz sadrzaj koji posjedujem? Mogu li pitati dorh to sve,pa mozda ce imati razumijavanja da ljudi danas zbog bilo kakvih poziva mogu imati probleme na poslu...?

 

Za pritvor pise "u slucaju nepridrzavanja navedenih mjera, iste ce osumnjiceniku biti zamijenjene istraznim zatvorom".

Ako razumijem dobro..istrazni zatvor nije ukinut nego je zamijenjen ovom mjerom zar ne? I dok postujem mjeru imam uvjetnu slobodu..

Hvala Vam na brzom odgovoru. Ispricavam se sto gnjavim,no u teskim sam okolnostima i nemam mogucnosti (tehnickih-dostupnost racunala) odraditi sve sto mogu u obrani..pa nastojim sto vise mogu.

Za nekoliko dana je navedeno rociste..pa ako stignete napisati jos koji odgovor zaista sam Vam zahvalan.

Ako netko ima jos vise informacija o sms porukama molim neka ostavi odg. ili link i sl.

uređeno: od freedomm
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dokazno ročište se događa prije podizanja optužnice, pa će onda zapisnik o svjedočenju biti priložen uz optužnicu, ako se ne varam. Dakle, formalno ste Vi još uvijek osumnjičenik, pa u odnosu na ono što će majka reći, državni odvjetnik još uvijek stigne promijeniti mišljenje i zaključiti da neće podići optužnicu protiv Vas. Na navedenom ročištu, kojem pristupite, imat ćete prilike ispitivati majku (u formi pitanja).

Možete ići u DORH ili kod suda izvršiti uvid u spis (po broju spisa u gornjem desnom kutu poziva koji ste dobili), možete pisano ili usmeno predložiti izvođenje dokaza (pribavu podataka od teleoperatera), ono čime se možete braniti jest da niste udarili majku, niti da ste imali namjeru udariti majku, a na tužitelju je da dokaže suprotno. To možete reći na dokaznom ročištu, iako Vas nitko neće pitati kako se branite, a možete se braniti i šutnjom, na njima je da sve dokažu.

Dobili ste mjeru opreza zabrane približavanja, tako je.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam na odg.

Nisam jos imao uvid u spis i koji su dokazi..no ono sto pise dao sada jest:

U dokaze se ubraja nekakva lijecnicka dokumentacija...vjerojatno sa hitne...za ta dva hematoma. Citao sam negdje da je moguce vjestacenje ili da je potrebno vjestacenje za dokaz na sudu. Da li je to tako ili se ovo uzima kao dovoljan dokaz?

Ne znam sto ce majka reci..no sudeci po onome sto se prica ili ona siri sa namjerom te poruke govori da ima namjeru prijaviti jos neke navodne dogadjaje koje nije ovdje spomenula, a kao dogodilo su se u proslosti. Ljudi spominju "davljenje". Ne znam sto reci na to... Moze li ona to "davljenje" ubaciti u ovu optuznicu ?? Ili bilo sto drugo sto jos izmisli tijekom procesa?

Ne mogu vjerovati da ona , kao svjedok-zrtva, moze dodavati i izreci bilo sto i to se uzima kao relevantno, a moje negiranje i moja prica opcenito nije nikome vazna. Tako to sada izgleda u mjestu gdje zivim. Ako tako bude i na sudu onda svatko moze izmisliti prijetnje ili preuvelicavanjem bilo kakvog dogadjaja te dodavanjem nekoga osuditi...

Ovo je moj subjektivni dojam...mozda je praksa drugacija..

Hvala Vam za detaljan opis postupka. Zaista mi to puno znaci u ovom trenutku.

uređeno: od freedomm
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Liječnička dokumentacija jest vjerojatno s hitne, za hematome, da. Mislim da će i bez vještačenja biti moguće zaključiti da se radi o običnoj, tzv. lakoj tjelesnoj ozljedi, vještačenje se provodi samo na okolnost težine ozljeda, jer sudac koji je medicinski laik nema to kompetencije sam procijeniti.

Događaje koje nije nabrojala, ona može spominjati, ali se kazneni postupak vodi samo za događaj koji je prijavljen i koji je obuhvaćen optužbom, sve ostalo sudu nije bitno i to neće razmatrati, eventualno će možda neformalno utjecati na suca da kazna bude lakša ili teža.

Pustite što selo priča, sada ćete se moći osvjedočiti da ono što čitamo u novinama o sudskim procesima, i njihova stvarnost nevjerojatno odudara, suci svaki dan slušaju priče poput Vaše i priče Vaše majke i moći će ocijeniti što je na stvari, pa svidjelo Vam se to ili ne.

Ja Vam želim sreću da postupak završi povoljno po Vas i uz oslobađajuću presudu, i ako se sjetite, javite nam ishod, a ako bude daljnjih pitanja, slobodno ih postavite.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Puno Vam hvala na zeljama...moja je samo jedna...da ne odem iza resetaka i da lazna optuzba ne uspije..

U nastavku i objasnim zasto...jer sam djelomicno vidio za sto me se optuzuje..

Ne znam da li je dokumentacija sa hitne. Dobio sam pravo uvida u spis i u dokumentaciji se navodi krim.vjestak i jos netko. Nisam sve pogledao jer sam se koncentrirao na slike. Na slikama se jasno vide prosirene vene. Dakle, podmece mi prosirene vene pod navodni udarac. Kod gleznja se vidi metar kojim se mjeri nekakva mrlja..koja ne lici na hematom..kod starijih osoba je to cesto suha koza ili imaju takvu boju zbog starosti, tezine i sl. Ovo za vene sam pretpostavljao, no nisam htio prejudicirati. Slikana je cijela noga gdje se ocito vide prosirene vene..no navodi se samo jedan hematom.

Da li se za ovo moze traziti vjestacenje ili iskljucivo ide na okolnost tezine ozljeda? Prosirene vene odnosno one popucale kapilare se vide na cijeloj nozi. Nemoguce je da je jedan navodni udarac uzrokovao sve to?

Da li mogu nesto od ovoga pitati na ovom dokaznom rocistu? Meni je kao laiku ovo potpuno jasno jer se ona uvijek zalila na te vene unazad jednog desetljeca i to na nogama se moze vidjeti uvijek. Ovo je prva stvar koja ce pokazati , uz sms poruke, da me se lazno optuzuje. Inace..cijenim struku i znam koliko je potrebno znanja za procjenu i dokaz necega jer i sam znam koliko sam vremena ulozio u obrazovanje.

Navodni hematom na podlaktici je uz dlan..tamo gdje cesto provjeravamo puls. Mjesto je samo po sebi, meni barem, neuobicajeno za udarac. Tko nekoga udara ispod dlana? Imam jos nekih svojih zakljucaka, no necu sve ovdje iznositi jer mi je i ovako sve ovo tesko. Pitam se..kako je moguce da to sve krim.tehnicar slika i uopce ne posumnja da netko laze? Nakon toga to dolazi na sud kao dokaz...

Meni je dosta medija koji zive u mojem mjestu..a o stvarnim medijima i njihovom zutilu nemam dobro misljenje, no pogodili ste smisao i hvala na tom komentaru jer mi se vratila nada u pravdu i istinu.

Mediji vise ne zute samo...oni stvaraju istinu. Tako je i meni sada..

Rociste je sutra,pa ako stignete jos danas pogledati post i komentirati biti cu zahvalan...

Puno Vam hvala za pomoc

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Molim Vas da nam svakako povratno javite kakav je bio ishod navedenog dokaznog ročišta, znam da kasnim, ali ovisi o sucu hoće li Vam dopustiti postavljanje pitanja i predlaganje dokaza, moguće je da će samo biti izvršeno ispitivanje svjedokinje i to je to, a ostalo treba prepustiti državnom odvjetniku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Zbog nemogucnosti pisanja nisam pisao do sada...i to opet pred nekakvo rociste...no elaboriram kasnije.

Prvo da se referiram na dokazno rociste. Pripremio sam neka pitanja samo u vezi jednog kaznenog djela jer sam se vodio ovim sto ste mi naveli..da je moguce da je drzavni odvjetnik odustao od optuzbe za sva tri. No nije bilo tako..bilo je saslusanje za sva tri kaznena djela. Vecinom je sudac usvojio ono sto je pisalo vec prije u policijskom zapisniku i u dokumentu (ne znam naziv) kojim me teretilo drzavno odvjetnistvo prilikom mojeg saslusanja. U nekim detaljima majka je promijenila iskaz..no sudac to kao da nije bas slusao nego je postavljao vise-manje retoricka pitanja i napisao ono sto je pisalo u zapisnicima.

Neki primjeri...

1. sada vise nije rekla da sam bio revoltiran nego je priznala da me pozvala kada su se psi grizli.

2. sada vise nije izricito tvrdila da sam joj prijetio smrcu rijecima "ubiti cu tebe" kako je navedeno u policijskom izvjescu nego je rekla da se ne sjeca dobro da li sam rekao da cu je ubiti ili platiti.

3. sada vise nije tvrdila da sam ju udario nego da sam ju odgurnuo,a da su hematomi nastali uslijed pada...s tim da postoji samo jedan hematom na zapescu ruke..a ostalo su slike vena na nogama.(ovo sa venama je zanimljivo i tu imam neka pitanja kasnije).

Primjera ima jos..no ove navodim jer mislim da su vazni i zanima me Vase misljenje ili misljenje strucnih kolega sa foruma koji ce citati ovu temu i slucaj.

Tijekom njenog saslusanja sudac je bio zaista korektan i dopustio mi je da postavljam pitanja.

Neka od njih je i uvazio dok druga nije. Predlaganje dokaza nije dopustio i rekao je da to bude bilo na sudu kada krene optuznica.

Navedeni primjer 1.je sada unesen ispravno (znaci da me pozvala..a ne da sam ja revoltiran dosao razdvajati pse jer su me probudili)

Vazno pitanje , koje je i uneseno u zapisnik pod opaskom "na izravan upit osumnjicenika" (koliko se sjecam) je bio primjer 2.

Ona je odmah u iskazu rekla da se ne sjeca sto sam rekao..no sudac je dao zapisati da sam rekao "ubiti cu tebe"...Kada je dozvolio da postavljam pitanja objasnio sam sto je ona rekla i tada ju je sudac ponovo pitao sto sam rekao..i tada je rekla da ne zna..ili se ne sjeca..da li je bilo ubiti ili platiti..i to je sudac uvazio i naveo kao primjedbu.

Primjer 3..u zapisniku policije i prvom saslusanju mene kod drz.odvjetnika je navedeno da sam ju udario u podlakticu i potkoljenicu..no sada je , na saslusanju, izrekla da ju nisam udario nego da sam ju odgurnuo te je vjerojatno pri padu zadobila ozljede. Na nogama vena ima vise od desetak prosirenih vena..i zaista je nemoguce da je pri padu sve to zadobila.Pisem to jer me zanima kako to pobijati..i da li mogu zvati lijecnika vjestaka i sl.

Zelim navesti i da nisam dobio primjerak tog saslusanja kao sluzbeni dokumenat i zanima me mogu li to traziti kada imam pravo u uvid spisa.

Nakon toga sam dobio produzenje mjere opreza i dokumenat u kojem stoji da se mora jos saslusati svjedok...lazni svjedok koji nije bio prisutan tom dogadaju , no "pomagao" je u smisljanju scenarija i svjedociti ce na neki nacin jer je otisla k njemu poslije dogadaja.To je navedeno u dokumentu koji sada nemam kod sebe..no budem opisao drugom prilikom.

I dalje sam uvjerenja da se je nemoguce obraniti od laznih optuzbi za prijetnju i ubijanje ili mucenje zivotinja i ocito je dovoljno izjava da se to prihvati.

 

Biti cu Vam zahvalan za komentar svega ovoga i drugom prilikom cu navesti detalje. U slijedecem postu cu navesti poziv koji sam dobio za sutra i trenutno mi je vaznije da mi odg.na njega.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Danas u popodnevnim satima sam dobio "poziv optuzeniku". Pozvan sam na sjednicu optuznog vijeca radi odluke o mjeri opreza. Da li to znaci da se mjera opreza ukida i da idem u pritvor do sudenja? Zasto sada ide opet odluka o mjeri opreza ako dorh ima ovlasti i donio je tu mjeru odmah po prijavi prvi puta..pa nakon toga donio mjeru opreza iza saslusanja majke u sijecnju?

Napominjem da do sada niti na koji nacin nisam prekrsio mjeru opreza i vjerujem da su izvjesca od strane policije korektna jer me nitko od policije nije kontaktirao niti pokusavao uspostaviti kontakt sa mnom do sada.

Da li ima neka zakonska obveza mozda da mi se mora odrediti pritvor nakon nekog vremena?

Postavljam ovo pitanje jer sam dobio i optuznicu...no nisam dobio poziv na sudenje nago poziv za odluku o mjeri opreza.U optuznici dorh sada vise ne spominje da se mjera opreza moze izvrsiti na dosadasnji nacin (da nisam u pritvoru) nego se samo navodi da ce se odrediti pritvor...pa je to mozda moj zakljucak sto ce sutra biti...

Malo mi je tesko to sve parafrazirati jer nemam svu dokumentaciju uz sebe. Zivim kao beskucnik i dalje..imam prilike brinuti za svoje blago i snalazim se kako mogu i iz tog razloga mi je teze elaborirati sve sto dobijem tijekom jednog popodneva od sudskih vlasti.

U meduvremenu...scenarij koji je odigrala majka joj je pruzio priliku da realizira sve sto je zeljela i sto sam i naveo kao razlog zasto je sve ovo pokrenuto. Uklonjen sam sa zemlje...(deset godina od mojeg opg-a i cjelokupnog rada..a dio zemlje od 2005)zemlja je u najmu drugih(bolje je unajmiti nego dobivati potporu na vlastiti racun-novac je isao na njen racun-s tim da je najam daleko ispod potpore)..sto su neki jedva docekali..cak oni koji su mi bili "prijatelji" su mi govorili da ce iznajmiti,pa meni dati dio..a sada govore da im bolje "pase" da rade oni...

Drugi su iskoristili nekakve prilike kao "pomoc u kuci"...ne znam niti sto to sve ukljucuje i kako to drzava regulira...

Majka prodaje imovinu..zemlju za pocetak i jednu nekretninu u drugom selu...a ja koji sam tolike godine odrzavao sve to..ulagao u infrastrukturu i sl.mogu to samo gledati i traziti priliku da sto prije odem jer vjerujem da ako se ne uklonim jos ce biti "svjedoka" i sl.dogadaja. Zanimljivo je da su mi i baka i djed htjeli ostaviti u naslijede dio zemlje a djed novu staju..no ja sam govorio da smo mi obitelj i neka to ide redom...

Zbog postenja sam sada beskucnik...

To je na tragu Vaseg savjeta o imovinsko-pravnim odnosima sto ste mi rekli da rijesimo. Meni je nakon svega cilj samo otici jer me nije strah poceti od nule. I kao "blagoslov" svega dobiti cu etiketu kaznjenika...pa i svoju diplomu mogu gledati neko vrijeme kao imaginarnu sliku.

Tako da slijedecih godina zivota moram djeci objasnjavati sto to znaci.. Ovo je samo mali rezime izvan pravnih dijelova za koje Vas molim savjet i prijedloge sto uciniti..a koji ti isti pravni akti omogucavaju kada covjek ide srcem, a ne razumom..

U optuznici se spominje kazna zatvora od 8 mjeseci...no ako sutra nije rociste jos cu tipkati kada stignem i budem u mogucnosti.

Zahvalan sam Vam na svakom komentaru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što se tiče zapisnika, kad budete tražili uvid u spis, možete tražiti da Vam se isti kopira, kao i svi drugi dokazi iz spisa (to se plaća, a neki dopuštaju i da mobilnim telefonom fotografirate dokumente, da nemate taj trošak).

Što se tiče mjere opreza, sud održava ročišta radi provjere funkcionira li mjera opreza, te treba li je produljiti (jer je zacijelo istekla, odnosno ističe) i hoće li je možda ukinuti. Može je zamijeniti i istražnim zatvorom, ali ako nije bilo daljnjih incidenata, ne vidim zašto bi.

Što se tiče predložene kazne zatvora u optužnici, piše li osam mjeseci uvjetno s rokom kušnje?

Ako ste dobili optužnicu, uložite pisani odgovor na nju u roku koji Vam je ostavljen, u kojemu ćete navesti nesuglasja između izvedenih dokaza i tražiti svoje oslobođenje. Međutim, morate shvatiti da jednom pokrenuti kazneni postupak po službenoj dužnosti traje dok god ne završi donošenjem presude, osuđujuće, odbijajuće ili oslobađajuće, a to se neće dogoditi dok god svi dokazi ne budu izvedeni i cijela procedura ispoštovana.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam na odgovoru. Cijenim svaki detalj jer mi pomaze posto se branim sam.

Dobio sam i neki dopis da mogu dobiti odvjetnika po sluzbenoj duznosti zbog materijalnog statusa. No zahtijevaju dokumentaciju koju ne mogu dostaviti jer ne mogu dobiti svoje stvari iz kuce..pa ne znam da li je dobro ici za tim.

Nisam znao da mogu dobiti kopiju zapisnika ili svih drugih dokaza iz spisa.

Rociste je bilo zbog mjere opreza. Vjerujem da imaju redovita izvjesca policije, no ipak sam bio ispitan o mjeri opreza i da li postujem sve odredbe. Ispitana je i majka i utvrdeno je da se mjera opreza postuje. Dorh i dalje trazi produzenje mjere opreza zbog (parafraziram koliko se sjecam) "visokog rizika od pocinjenja istih kaznenih djela i djela koja su u navodnoj prijetnji...gdje spominju ubojstvo i djela gdje je kazna najmanje 5god..." . Dakle..da se sutra osoba x sjeti optuziti osobu y za prijetnju osoba y ce biti osudena jer je zrtva..a jos da doda nesto moze i odlezati 5god za ubojstvo..pokusaje i sl. Meni..nakon svega sto prozivljavam ..ovo ovako izgleda. Mjera opreza je produzena koliko sam uspio razumjeti. Izjavio sam da cu postovati mjeru opreza kao i do sada i napomenuo da radim na tome da se iselim sa blagom sto prije.

Zanimljivo je bilo uociti da je predsjednik vijeca poceo meni govoriti kako nije u redu sto sam ucinio, kako se trebam ispricati majci, da nije u redu dignuti ruku na majku i vise puta me prekidao kada sam htio nesto reci. Sutio sam jer sam se bojao da ce me poslati u pritvor...no ispada da je presuda vec donesena.

Zelio sam samo reci da cu postovati mjeru opreza i dalje kao i do sada i da sam mislio da cu ici u pritvor..te se htio zahvaliti sto mogu brinuti za zivotinje..no prekinut sam i receno mi je da se to u obitelji ne radi. Prethodno sam pitao mogu li reci nesto i dozvoljeno mi je. Imam dojam da cu jako tesko usmeno iznesti svoju obranu.

U optuznici se navode svi detalji koje je majka izrekla..a kod mene samo da poricem djela..bez mojih pismenih obrazlozenja i detalja koje sam naveo.

Hvala Vam sto ste mi napisali da mogu uloziti pisani odgovor na optuznicu u roku jer sam mislio da je to ostavljeno za sudenje,a brzopleto sam preletio dio gdje to i pise pa uopce ne bi niti pisao. Puno lakse mi se izraziti u miru i napisati nego tamo pod stresom..

Sto znaci zadnja recenica u prethodnom postu..."svi dokazi ne budu izvedeni"? Pitam jer se tamo navodi 12 tocaka na kojima drzavni odvjetnik bude temeljio svoje dokaze. Da li sve to ide na jednom rocistu ili svaka tocka posebno?

Procedura? Mozete li , molim Vas, navesti primjere sto to znaci..

Predlozena kazna po optuznici...pet mjeseci po jednom clanku Kaz.zakona..cetiri mjeseca po drugom clanku Kaz.zakona..za trece kazneno djelo ne pise nista...no u optuznici se navodi za sve..pa je vjerojatno i to ukljuceno.Nakon toga se predlaze jedistvena kazna zatvora na osam mjeseci koja se ne primjenjuje ako u dvije godine ne pocini se novo kazneno djelo. Spominje se uvjetna osuda. Sto sada mogu ocekivati..osam mjeseci za ova dva kaznena djela i jos nesto za trece ili dvije godine uvjetne?

 

U optuznici je sigurno za zivotinje optuzba...i temelji se samo na izjavi moje majke. Kako je to dovoljan dokaz bez ikakvog drugog dokaza? Pas nije bio kod veterirana..nije povrijeden..normalno funkcionira 3,5 mjeseca nakon navodnog "sutiranja nogama"(tako pise)..a optuzba je da sam "tesko zlostavljao zivotinju"(to pise u optuznici)?

Znam da Vas gnjavim..ali ocito se izjave moje majke uzimaju kao dokaz..a moje izjave su samo poricanje u bilo cemu...

Kada budem imao priliku i vise vremena ispisati neke detalje koji me zanimaju uciniti cu to jer mislim da imam jos sedam dana za pisani odgovor..

Hvala za svaki komentar.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znači, optuženi ste za zlostavljanje životinja? I za što još? 

Što se tiče izvođenja dokaza, zapisnici o očevidu, dokumentacija i sve ostalo će se na ročištu samo pročitati (i to ne naglas, sud će samo konstatirati na zapisnik da je iste pročitao i u iste izvršio uvid), a saslušat će se svjedoci. Hoće li to biti na jednom ročištu ili će trebati više njih, to ovisi o okolnostima i o sucu, ali sigurno ih neće biti 12.

Vaša obrana nije obrazlagana, jer državni odvjetnik zastupa optužbu, na Vama je da se aktivno branite, da doprinosite dokaze koji govore u prilog Vašoj obrani i sve.

Iskreno, ja bih Vam savjetovala da angažirate odvjetnika, makar i ovog iz proračunskih sredstava suda, jer je gotovo sigurno da ćete sami nešto previdjeti, kao što ste previdjeli i ovaj rok za odgovor na optužnicu.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Hvala na savjetu I odg.

Nisam bio u prilici odg…a sada imam “poziv okrivljeniku” na raspravu zakazanu za sutra…

U odgovoru na optuznicu sam skraceno naveo svoje svjedocanstvo dogadaja. Nisam znao da bi trebao prigovarati ili odgovarati na sami tijek postupka I eventualne propuste sto mi je postalo jasnije u obrazlozenju prihvacanja optuznice od strane suda na podnesenu optuznicu ODO-a.

 

I sasvim ste u pravu da sam trebao angazirati odvjetnika…no kao I puno puta u zivotu vodim se nekim svojim nacelima jer vjerujem u dobrotu ljudi...dio su bile okolnosti i sl.

Svi u postupku se vode iskljucivo propisima I vise nemam uvjerenja da ce sud pogledati ili uvaziti neke moje vrijednosti kao covjeka…

 

U optuznici, koja je prihvacena, sam optuzen za kaznena djela iz cl.139.st.2 I cl.205. st.1 KZ.

 

Po ovome, sto razumijem, to je prijetnja te ubijanje I mucenje zivotinja.Mislim da je za prijetnju 5mj.zatvora,a za ubijanje I mucenje zivotinja 4mj.zatvora. Nakon toga pise jedinstvena kazna od 8mj. te mogucnost uvjetne na dvije godine. Nemam kod sebe taj dokumenat..no mozda tijekom veceri ili ujutro budem imao pristup racunalu , pa cu tocno napisati.

 

Trece kazneno djelo…tjelesna ozljeda se nigdje ne spominje. Da li to znaci da je sud to odbacio ili je ODO odustalo od te optuznice? To je onaj dio gdje je majka prikazala vene kao rane I navodnu ranu na podlaktici. Neke detalje koje je mijenjala u iskazima sam vec naveo..no u vezi tjelesne ozljede vise nije pricala o udaranju I namjeri da ju se udari vec o odgurivanju..padanju..i sl.

Zanimljivo da je promijenila pricu kada sam ja to spomenuo na njezinom saslusanju kod suca zupanijskog suda. Nisam to trebao tamo izreci..ali nisam znao.Cak je prosirila pricu da sam bio kod njenog lijecnika i tamo saznao te podatke...

I na saslusanju je izvela kreativni dio..no sve je to dio folklora da se mene apsolutno ukloni sa imanja. Cak sam citao da po novom zakonu su konotacije kaznenih djela produzene..pa ostajem u evidenciji cijelo desetljece…

Uglavnom..ako je tjelesna ozljeda odbacena onda to znaci da nisu mogli preko lijecnika dobiti dokumentaciju koja to potvrduje…te da je ta laz od majke odbacena.

...I da cu biti osuden samo na temelju rijeci moje majke za oba kaznena djela- prijetnja I ubijanje I mucenje zivotinje I eventualno susjeda (to zaista ne znam sto ce tko reci jer sam pokusao doci do spisa,ali su uvijek nasli neka opravdanja da ne mogu tada jer je negdje…mozda sam u krivo vrijeme dosao..ne znam). Nitko od susjeda nije bio prisutan dogadaju…a to sto su sve planirali nazalost nisam dokumentirao u vidu sms poruka jer nemam mogucnost doci do svojih stvari u kuci.

Pristup kuci mi je I dalje zabranjen..te je mjera opreza na snazi. Sve to postujem I nemam nikakvih kontakata sa majkom…niti izravnih niti neizravnih.

Pribojavam se sutrasnjeg dana jer ne znam sto ce sud odluciti I da li vec sutra me mogu osuditi na kaznu zatvora..

 

Puno Vam hvala na savjetima I podrsci. Ako budem jos u mogucnosti pisati veceras ili sutra napisati cu neke detalje I eventualno pitanja.

Vazno pitanje je..da li cu sutra imati pravo postavljati pitanja svjedocima ili majci na raspravi ako ce svjedociti?

Da li mogu ostaviti pismeno svoju obranu? (pitam jer cu se bolje izraziti u miru nego pred sudom pod stresom I strahom od zatvora).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kako se branite, da ste krivi ili da niste krivi? Pitam zato jer ako se očitujete da niste krivi, tada obranu iznosite na kraju dokaznog postupka, nakon izvođenja svih drugih dokaza, a ako se očitujete da ste krivi, možete iznositi obranu na početku. Možete sastaviti obranu u pisanom obliku, možete je pročitati i u pisanom obliku predati sudu. Možete izabrati da ćete odgovarati na pitanja protivne strane (državnog odvjetnika), možete izjaviti da ne želite odgovarati na pitanja, već da ćete samo pročitati obranu i da ćete se na taj način braniti.

Ima li i svjedoka osim majke? Možete postavljati pitanja, ali to moraju biti pitanja, s upitnikom na kraju, a ne da Vi postavljajući "pitanja" ustvari svjedočite svoje viđenje događaja. Ako nema svjedoka, nego samo majka bude svjedočila, možete samo na kraju njezinog svjedočenja staviti primjedbu na istinitost njezinog iskaza, reći da smatrate da nije istinit u tom i tom dijelu, i da ga osporavate.

Tako je, nije bilo dokaza za tjelesnu ozljedu (osim toga, ista bi vjerojatno bila okvalificirana kao laka, pa za nju ne bi bilo kaznenog postupka po službenoj dužnosti, već bi majka morala podnijeti privatnu tužbu), pa to nije obuhvaćeno optužnicom.

Neće Vas osuditi na kaznu zatvora, već na uvjetnu kaznu, jer ako je tako predložilo čak i državno odvjetništvo (a jest, to znači jedinstvena kazna s uvjetnom osudom na dvije godine), sud će sigurno ići na još blaže, vidjet ćete.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iznosim obranu na nacin da sam izjavio da se ne osjecam krivim za oba kaznena djela za koja me se optuzuje. Ima li smisla uopce reci da sam kriv..a znam da nisam nista od toga ucinio…eventualno ako je pritiskanje psa na zemlju mucenje onda mozda jedino to. Ne znam kako drugacije razjarenog psa savladati koji grize…

 

Sudac mi je objasnio da rasprava ide na dva nacina..prvo - da iznosim obranu na pocetku I drugo – da iznosiim obranu na kraju. Izabrao sam da cu iznositi obranu na kraju…mislim da sam to dobro odabrao. Napisite sto mislite kada Vam opisem tijek rasprave.

ODO je pocelo iznositi dokaze..prvo je procitano za sto me se sve tereti I navedena su dva kaznena djela..prijetnja I mucenje I ubijanje zivotinje.

 

Prvo je svjedocila majka..i ona je ispricala cijeli dogadaj koji sam vec opisivao u prethodnim postovima…sa odredenim preuvelicavanjima..i opet u drugom dijelu dogadjaja..

Nije se htjela pozvati na blagodat..nego I dalje zeli svjedociti.(ovo je pitana na pocetku svjedocenja).

Dogodilo se I nesto sto ne razumijem,pa Vas molim za objasnjenje. Tijekom ispitivanja o dogadaju..majka je drugacije svjedocila od onoga sto je izrekla na ispitivanju kod suca zupanijskog suda. Sjecam se da ju je tamo sudac upozorio da sto tada kaze nece moci poreci vise na sudjenju ili sto kaze nece se moci obrisati..anulirati..ili ne uzeti u obzir…tako sam to nekako shvatio.Molim da me ispravite I objasnite sto to znaci..

Tamo kod suca zupanijskog suda je izjavila da se ne sjeca da li sam joj navodno rekao platiti ili ubiti. Prije toga na policiji je decidirano rekla da sam izrekao “I tebe cu ubiti”. (tako stoji na dokumentu koji sam dobio u pritvoru i kod prvog saslusanja ODO)

Sada je u zaru ocrnjivanja mene kako sam psovkama njoj govorio ovo I ono (sto je laz..no pisem zbog konteksta sadrzaja) mozda nesto zaboravila I rekla da se ne sjeca da li sam rekao da ce platiti ili ubiti. Tada ju je ODO pitao nekoliko puta da li je tocno ono sto je izjavila sucu zupanijskog suda. Malo je sutjela I rekla da se ne sjeca da sam rekao ubiti…ali da ona smatra da to tako bude izrekao ja to ili ne.

ODO ju je tada upozorio …parafraziram..da su to ozbiljne stvari..da mora znati sto je prije izjavila..i pitao ponovo dva ili tri puta da li je tocno sto je izjavila sucu zupanijskog suda. Ona je odgovorila da se ne sjeca sto sam tocno rekao..no da to tako bude. Nakon toga je ODO izjavilo sucu da zeli promijeniti optuznicu.

Zasto to ODO sada radi???

Sto sada to znaci? Kako ce sada u pola sudenja mijenjati optuznicu?? Da li opet idem u pritvor?.. jer sam dobio produljenje mjere opreza koja je bila pred istjecanjem roka..no na majcino inzistiranje i recenicu "ako vi tu odluku ne produzite ja cu idi drugim putem".To je i zapisano u raspravi. Mjera opreza je postivana i ODO sam je pitao majku izravno ima li smisla za time vise...no ona zeli to i dalje.Ja se sa tim slazem..no ne znam sto se sada dogadja dalje..

Koji je znacaj te izjave pred sucem zupanijskog suda?

Svjedocenje o psima je slicno sa novim dodacima..na koja sam ja htio komentirati I pogrijesio jer Vam se nisam prije javio..pa nisu bila uvijek bas pitanja...upitne recenice.Sudac je to zaustavio I to je u redu. Cak mi je i pomogao , vidjevsi da sam laik, rekavsi da je umijece postaviti pitanje koje mi ide u korist. Nisam bio u mogucnosti se bolje pripremiti niti vidjeti spis..pa je sve bilo “zapetljano” sa moje strane.Bilo je vremena..ali sam pod stresom i borim se da se sto prije odselim..pa to guram od sebe..a opet me doceka..

Pojavio se za sada jedan svjedok..koji je svjedocio u njenu korist.Da li ce ih biti jos neznam.

Na kraju me sudac pitao za iznosenje mojih dokaza I onda sam spomenuo da nisam imao niti uvid u spis..morao sam navesti jednog svjedoka koji bi potvrdio moje sms poruke ili da sam pricao o narusenim odnosima I o dogovorima majke I susjeda kako da me izbace van. Ne znam da li ce sada tog svjedoka zvati? On se ne zeli mijesati u to sve…

Puno Vam hvala za savjet da slikam spis..jer sam poslije rasprave dobio tu mogucnost i zaposlenici nisu imali nista protiv jer je sudac to odobrio.

 

I jos jedna izjava majke I zapis od strane suca me zabrinula. Ona spominje da sam ja za psihijatrijsko lijecenje. Sudac to zapisuje. Da li ce me sud slati do psihijatra? Sudac je pitao da li sam pio I sl.Ne konzumiram alkohol I to svi znaju pa to majka ne moze izmisliti.. Brine me ovo oko psihijatra..jer je upravo to bila prica susjeda I majke kako bi me “spremili u ludnicu” .

Rasprava je odgodena za drugi puta I do tada moram biti spreman u svojoj obrani.Molim Vas prvo za objanjenje o postupku ODO-a I ako stignete jos koji komentar na ovo sa psihijatrom..a naknadno cu napisati sto jos ne znam..

Ispricavam se na poduzem postu..

 

Puno Vam hvala za objasnjenje o tjelesnoj ozljedi.To znaci jedno kazneno djelo manje u optuzbi.

Nadam se I vjerujem da ste u pravu I da necu u zatvor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, freedomm je napisao:

Dogodilo se I nesto sto ne razumijem,pa Vas molim za objasnjenje. Tijekom ispitivanja o dogadaju..majka je drugacije svjedocila od onoga sto je izrekla na ispitivanju kod suca zupanijskog suda. Sjecam se da ju je tamo sudac upozorio da sto tada kaze nece moci poreci vise na sudjenju ili sto kaze nece se moci obrisati..anulirati..ili ne uzeti u obzir…tako sam to nekako shvatio.Molim da me ispravite I objasnite sto to znaci..

Tamo kod suca zupanijskog suda je izjavila da se ne sjeca da li sam joj navodno rekao platiti ili ubiti. Prije toga na policiji je decidirano rekla da sam izrekao “I tebe cu ubiti”. (tako stoji na dokumentu koji sam dobio u pritvoru i kod prvog saslusanja ODO)

Sada je u zaru ocrnjivanja mene kako sam psovkama njoj govorio ovo I ono (sto je laz..no pisem zbog konteksta sadrzaja) mozda nesto zaboravila I rekla da se ne sjeca da li sam rekao da ce platiti ili ubiti. Tada ju je ODO pitao nekoliko puta da li je tocno ono sto je izjavila sucu zupanijskog suda. Malo je sutjela I rekla da se ne sjeca da sam rekao ubiti…ali da ona smatra da to tako bude izrekao ja to ili ne.

ODO ju je tada upozorio …parafraziram..da su to ozbiljne stvari..da mora znati sto je prije izjavila..i pitao ponovo dva ili tri puta da li je tocno sto je izjavila sucu zupanijskog suda. Ona je odgovorila da se ne sjeca sto sam tocno rekao..no da to tako bude. Nakon toga je ODO izjavilo sucu da zeli promijeniti optuznicu.

Zasto to ODO sada radi???

Zato što im je upravo propala optužba. 139. st. 2. traži da sadržaj prijetnje bude da ćete osobu usmrtiti, teško tjelesno ozlijediti, oteti, oduzeti slobodu i sl., a ako je sadržaj navodne prijetnje "platiti", onda to nije takva prijetnja, već bi to bilo osnovno djelo prijetnje kakvim zlom iz čl. 139. st. 1. KZ (ono se i dalje vodi po službenoj dužnosti jer je počinjeno prema bliskoj osobi, ali je blaže po kvalifikaciji, pa oni moraju i predložiti blažu kaznu, i blažu jedinstvenu kaznu u zbroju).

Nije bitno što je ona mislila da ste Vi rekli, već ono što ste Vi zaista, navodno, rekli. Postoji značajna razlika između toga jeste li navodno rekli da će ona platiti, ili da ćete je ubiti. 

Ovo Vam ide u korist, jer je svjedokinja svojim svjedočenjem uprskala vjerodostojnost optužbe, držite se kako se držite, i još ćete možda biti i oslobođeni za oba djela, osim ako nepristrani svjedoci ne budu rekli nešto suprotno Vama.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, freedomm je napisao:

I jos jedna izjava majke I zapis od strane suca me zabrinula. Ona spominje da sam ja za psihijatrijsko lijecenje. Sudac to zapisuje. Da li ce me sud slati do psihijatra? Sudac je pitao da li sam pio I sl.Ne konzumiram alkohol I to svi znaju pa to majka ne moze izmisliti.. Brine me ovo oko psihijatra..jer je upravo to bila prica susjeda I majke kako bi me “spremili u ludnicu” .

Da ste bili smanjeno ubrojivi ili neubrojivi bi Vam također išlo u korist, jer tada ne biste bili odgovorni, ili biste bili umanjeno odgovorni za ono što se navodno dogodilo. No moja je procjena da se sud neće zadržavati na ovome, ili će to koristiti u Vašu korist, da prikaže da je majka vrlo negativno nastrojena protiv Vas, i da je zbog toga njezin iskaz nevjerodostojan ili friziran. Osim ako državno odvjetništvo ne predloži da se provede Vaše psihijatrijsko vještačenje, ili ako to Vi predložite jer budete tvrdili da Vam se npr. pomračio um prilikom napada i da niste mogli kontrolirati svoje postupke (što Vam savjetujem da nikako ne učinite), sud vjerojatno neće provoditi psihijatrijsko vještačenje, niti ima ovlasti poslati Vas na liječenje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Hvala na savjetima.

Htio sam jos nesto pitati prije rasprave,no nazalost nemam mogucnosti kako bi zelio.

U meduvremenu je odrzana jos jedna rasprava.Bili ste u pravu. Sada je u optuznici ostala optuzba za prijetnju no "blazi oblik"..tako je to receno od strane ODO.

Kazneni progon za ubijanje i mucenje psa je obustavljen od strane ODO. Nakon toga je sudac upitao da li majka zeli nastaviti kazneni progon za psa? Sto sad to znaci? ODO odustaje..no majka ce nastaviti..na koji nacin? Preko drzavnog odvjetnistva i u istom ovom predmetu ili na neki drugi nacin?

Neke argumente su izgleda ipak prihvatili kada su odustali od optuzbe za psa. Kako bude dalje sa tim za psa ne znam.

Ovaj puta je predlozeno 4mj.zatvora ili uvjet jedna godina.

Na drugoj raspravi nije bilo vise svjedoka,a ODO smatra da je onaj jedan dovoljan. Koristi ga se kao svjedoka iako nije bio prisutan dogadaju...cak je sam izjavio da je spavao kada je majka otisla kod njega. Kako on moze biti svjedok koji potvrduje sam dogadaj osim time sto je ona otisla kod njega i rekla mu da ce pas biti ubijen, da hocu nju ubiti i sl.

Ne znam kako da se izrazim..ali ovdje se zaista sve nateze kako bi se posto-poto mene osudilo. Dokaza za tjelesne ozljede i ozljede psa nema..pa je sada izgleda ostalo jos ovo zadnje. Najavljeno je da ce biti donesena presuda.

Kada to sudac odluci onda cu nastojati se sto prije javiti ovdje jer Vas zelim jos nesto pitati.

U medjuvremenu ako stignete molim Vas objasnjenje ili komentar na ovo sa psom te sto mogu ocekivati s obzirom na presudu sada.

Htio sam i pitati da li to sto sam udaljen iz doma znaci nakon presude da cu automatski biti pravno udaljen sa imanja? Pitam zbog zivotinja koje su u statusu q trenutno jer majka ocito ceka presudu i moguce izbacivanje zivotinja na cestu. Do svojih stvari jos uvijek ne mogu. Nikoga nije briga sto ne mogu do osnovnih stvari za zivot...Kako ce se to pravno regulirati?

Mjera opreza je postovana od pocetka do sada. Ne znam da li to ostaje i nakon presude??

Puno Vam hvala na podrsci i strucnom savjetovanju ! Pola godine ove agonije nije lako izdrzati, no nekako uspijevam sacuvati blago i intenzivno trazim rjesenje i smjestaj za sve nas...

Pisem na brzinu,pa se ispricavam na eventualnim greskama.

uređeno: od freedomm
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Majka može nastaviti kazneni progon u istom postupku kao oštećenik kao tužitelj, te stupiti na mjesto državnog odvjetnika, ako na istom ročištu izjavi da preuzima kazneni progon. Tada ona mora predlagati dokaze i držati se isto kao državni odvjetnik u postupku, ali ako državni odvjetnik nije našao dovoljno dokaza za osudu sa cjelokupnim svojim represivnim aparatom, teško će to moći jedna vremešna gospođa, tako da se tog preuzimanja kaznenog progona, sve da se majka i odluči na to, vjerojatno ne morate bojati.

Ako budete osuđeni, sud će nešto reći i o izrečenoj mjeri, mada Vi morate pitati da li ta mjera još uvijek traje, ili je istekla, na koji rok Vam je izrečena? Vjerojatno će biti ukinuta jer nema daljnjeg razloga da ona traje, te ćete se moći vratiti u kuću. Kod objave presude pitajte suca što je s mjerom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U redu. Hvala.

Dakle..na izricanju presude pitam sto je sa mjerom zar ne?

Vise puta sam izjavio da se ne zelim vratiti u kucu. Da li ce to utjecati na sud ili ce sud donijeti zabranu meni da se mogu vratiti u kucu?

Konkretno nije problem sa povratkom u kucu..nemam zelje se vracati tamo..nego pitam zbog zivotinja. Ipak..pitam u kontekstu za sebe jer sam imao pravo tamo zivjeti koje mi je potpisao djed. Ne znam da li majka moze to pravo ukinuti kao nasljednik imanja...

Da li ova presuda znaci da me majka moze izbaciti iz kuce?

Hvala na odg.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pitajte suca na izricanju presude, da. Pretpostavljam da se radi o mjeri udaljenja iz zajedničkog kućanstva. Ona može trajati maksimalno do tri godine, a može se preispitivati od polovice izrečenog trajanja i obustaviti ako više nema svrhe. Ima li ili nema ona svrhe, odlučit će sud, meni je teško procijeniti kako sud razmišlja o tome.

Ne znam što znači "pravo tamo živjeti koje mi je potpisao djed" - je li to negdje upisano, napisano?

Na temelju samo kaznene presude ne može, odnos stanovanja, vlasništva i posjeda je neovisan od kaznenog djela koje se navodno dogodilo, i kazneni sud neće odlučivati o tome, ako Vas želi iseliti, majka će morati sama poduzeti mjere (podnijeti, npr. tužbu radi iseljenja, promijeniti brave i sl.)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Presuda je izrecena i usvojen je zahtjev ODO o visini kazne, te ona iznosi 4mj.zatvora uz uvjet jedne godine da se ne primjenjuje ako se ne ucini novo kazneno djelo. Sud nije isao na blaze kako ste spomenuli..no meni je i ovo bilo tesko prihvatiti jer nisam izrekao to za sto me se optuzilo i osudilo. Imao sam priliku izjasniti se da li zelim ili ne zalbu. Ostavio sam mogucnost zalbe. Pismeno cu jos dobiti potpuno objasnjenje presude- ovo je bilo citano za nekih 5-7 min.(moja procjena).

Presuda se temelji iskljucivo na njenoj izjavi, na nekoj medicinskoj dokumentaciji (ovo ne kuzim..jer ako su odustali od tjelesne ozljede kako sada vene prikazuju kao dokaz), i na izjavi tog jednog svjedoka.

U opisu presude zasto sam kriv stoji:... da sam razdvajao pse ...pise da je majka zeljela obraniti psa,pa sam ju ja odgurnuo rukama (policiji je decidirano rekla i zapisano je da je udarena u podlakticu, u potkoljenicu i u predjelu prsa) u predjelu prsa i ona je pala...a nakon toga u namjeri da ju ustrasi, rekao jos - psovku za mater i oca - , da se makne, da ce dobiti svoje i platiti..a sto je kod nje izazvalo osjecaj straha i uznemirenosti. (prvotno su pisali straha za vlastiti zivot,a u izvjescu policije stoji prijetnja ubojstvom..dakle da sam rekao ubiti..)...i na kraju kaze..dakle ozbiljno prijetio kakvim zlom da bi ga ustrasio ili uznemirio...i pocinio kazneno djelo iz cl.139st.1.

Na temelju toga sam osuden. Napominjem da nisam izrekao nista od navedenog niti fizicki dotaknuo majku te veceri kao u tom opisu.

Tom analogijom..mogao sam i ja majku tuziti sto mi je u nekoliko navrata rekla da ce "srediti ona mene"...i isto bi ona bila kaznjena???

Susjed je svjedok iako nije bio prisutan dogadaju (sam je rekao da je spavao kada je majka otisla kod njega), i uzeto je svjedocenje u kojem iskazuje da je majka bila uplasena, vidio je da se trese(ovo su mozda dogovorili kada su zajedno putovali na svjedocenje) i da je rekla da cu joj ubiti psa i da sam to njoj rekao. (to sto svjedok govori proturjeci njoj samoj..jer je rekla da nisam rekao da cu je ubiti..a pas je ziv i odbijena je tuzba za psa u presudi). Sud je temeljio sve na njenoj izjavi o prijetnji i ubacili su tu da sam je odgurnuo i upitan sam kako se izjasnjavam(na raspravi) za to da sam je odgurnuo. Sve sam negirao jer je cijeli scenarij izmisljen. Zasto mi stavljaju na teret to odgurivanje i samim time navodne hematome ako je optuzba po cl.139 st.1.samo za prijetnju rijecima?? Objasnjeno je da sud ne vidi razloge da bi majka lagala.(to je rekao sudac i ne pise u ovoj presudi koju sam dobio)

Nista od mojih prikaza dokaza u sms porukama ili e-mailovima...ili ja to nisam dobro izrekao da trazim uvid ili vjestacenje? Pronasao sam dosta poruka gdje sam pisao prijateljima ono sto sam cuo do majke i svjedoka. Mozda je to sve za sud neozbiljno ili ne postoje mogucnosti dokaza bez iskaza primatelja poruke.Imam i frenda kojem sam uzivo to pricao prije vise od godine dana...no on ne zeli ulaziti u to.Imam jos jednog svjedoka koji to sve zna jer mi je i savjetovao da to prijavim sto sam cuo.Nisam ih ukljucivao u sve jer kod frenda sam trenutno..a drugi svjedok se boji zbog posla da ce morati na svjedocenje...

Kada dobijem cijelu presudu onda cu pisati konkretno..no u ovom dijelu koji sam dobio odmah na sudu pri izricanju presude pise ovo gore opisano. Na izricanju sam bio samo ja prisutan..bez ODO, majke ili svjedoka. Bojao sam se da cu u zatvor odmah,pa nisam htio da ispadne da bjezim..

Zalba ce biti upucena kome? Istom sucu? On odlucuje ili ide nekakvo vijece ili ide na zupanijski sud? Zelio bi uloziti tu zalbu no o tome cu dok stigne kompletna presuda.

Mjera jos uvijek traje i produzuje se svaka 2mj.-objasnjenje suca..te se ukida sa pravomocnoscu presude. Da li ce u presudi stajati da se ja imam pravo vratiti u kucu ili vratiti u kucu po svoje stvari ako presuda postane pravomocna ili se mjera ukine ako nema vise temelja za to? (ovo da nema temelja ili potrebe je i sudac spomenuo).

Djed,dok je bio ziv,mi je potpisao kod javnog biljeznika mogucnost ili pravo(ne znam termin)da mogu zivjeti kod njega i to je bila osnova da dobijem osobnu iskaznicu sa tom adresom. Dakle zivio sam kod njega sa tom adresom prebivalista dok je on jos bio ziv. Nazalost..nisam prihvatio zemljiste koje mi je zeljela ostaviti baka i staju koju je zelio djed ostaviti meni...vodio sam se postenjem i redoslijedom nasljedstva.

Da li majka moze to ukinuti s obzirom da je nasljednik cijelog imanja? Dakle istjerati me van bez ikakvim mojih prava na stanovanje ili smjestaj zivotinja?

Razumio sam da na temelju kaznene presude ne moze (puno hvala na tom objasnjenu)..no ona se tako ponasa..kao da je to zavrsena prica i da ja ne mogu niti do stvari u kuci, niti uzeti svoje stvari, ucestalo prijeti da ne smijem dirati njene stvari (npr.infrastrukturu..neki alat..ili stroj..i sl.). Sa druge strane koristi moje stvari najnormalnije koje su iskljucivo moje i nemaju veze sa nasljedstvom. Tesko je to sve trpiti..narocito objasniti..no izdrzao sam pola godine ovako..pa idem dalje.

Puno vam hvala na savjetima i pomoci.

uređeno: od freedomm
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 7 minuta, freedomm je napisao:

... i da je rekla da cu joj ubiti psa i da sam to njoj rekao.

edit (zeza komp.pisem na brzinu i zato nisam dobro napisao)

..pise u izjavi ..svjedok kaze:...da je rekla njemu da sam udario nju i psa...ne pise da je on cuo da je izrekla ovo gore navedeno...nego je samo ona u pocetku rekla da se boji biti u kuci.

Inace..na tom "bojanju" gradi cijelu pricu u selu da sam ubojica , psihicki poremecen, sada se vec i zivotinje ukljucuju u to..psi se navodno boje i sl.

Dok dobijem detaljnu presudu cu jos pisati..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Pozz..

Nakon mjesec dana dobio sam cjelokupnu presudu u kojoj stoji siri opis onoga sto sam u prethodnim postovima i napisao. Trenutno nisam u mogucnosti sve opisivati, pa cu opisati ono sto mislim da mogu koristiti u zalbi Visem sudu.

Zalbu sam podnio na vrijeme, no nisam opisao sve sto sam zelio i zanima me da li mogu poslati nadopunu te zalbe i da se ipak to prihvati kao pravovremena zalba.

Koji je to Visi sud? Da li Zupanijski u istom gradu gdje je i opcinski?

U sirem obrazlozenju opet nisam dobio odg.kada i kako mogu do svojih stvari..tako sta god da sam pokusao na Vasu preporuku ili samoinicijativno pitajuci suca, drzavnog odvjetnika ili policiju svi to nekako prebacuju na druge ili guraju pod tepih.

U presudi je zanimljivo da se za konkretno djelo iz cl.139.st.1 koristi kao dokaz njena rijec i svjedok kojemu je otisla nakon dogadjaja(pricu su pripremili..o tome sam pisao). Sve ostalo su njeni opisi dogadjaja koji nisu vezani uz clanak prijetnje...ali su vezani uz kaznena djela za koja sam bio optuzen i odbacena su..dakle tjelesna ozljeda i ubijanje i mucenje zivotinja.

Dakle..nisam za to optuzen..odnosno sud je odbio optuzbu za zivotinju..ali koristi opis dogadaja sa psima i navodne tjelesne ozljede kao dokaz za prijetnju.Kako je to moguce? Ili ja shvacam sve ovo na krivi nacin? Od cjelokupnog teksta presude..o prijetnji je ispisano nekoliko recenica..dok o psima i ozljedama je opisana cijela stranica a4!

Zasto se to koristi kao podloga ili temelj da bi se podupiralo jedino ono sto imaju...njena rijec..i svjedok koji je izjavio da je vidio da se ona boji i jos neke popratne stvari koje su dogovorili...npr.tresla se...rekla mu je da sam udario nju i psa..a nakon toga na sudu govori da je odgurivanje i sl.

Moje prijedloge dokaza o sms porukama, o mojem vidjenju stanja prije dogadaja a koje sam podupirao materijalnim dokazima(majka je htjela dokazati da odnosi su bili losi-i ta je izjava uzeta u obzir..dok moji materijalni dokazi suradnje i mojeg pomaganja za nju.. nisu) sud nije uzeo u obzir. Nisam mogao niti pozvati svjedoke jer neki ne zele..no mozda cu sada to moci uciniti ako uspijem otici sa zivotinjama i stvarima iz kuce.

Nastojati cu pred Visim sudom bolje prezentirati svoje dokaze.

I zanima me praksa..sto mogu ocekivati od Viseg suda? Moze li kazna biti veca od prvostupanjske? Koliko ce trebati vremena da krene postupak od podnosenja moje zalbe?

Mjere su jos uvijek na snazi..za daljnje odluke ne znam.Policijska kontrola je redovita..sve uredno. Nastojim sakupiti kapital da pronadjem stalno mjesto za obitelj i blago...

Puno vam hvala. Idem dalje se pokusati izboriti za svoju slobodu.

uređeno: od freedomm
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Dopunu žalbi možete poslati, načelno bi trebala biti uzeta u obzir, županijski sud može biti bilo koji u Hrvatskoj. Ako ste jedino Vi ulagali žalbu (a državno odvjetništvo nije), kazna Vam se ne može preinačiti na više. Županijski sudovi odlučuju po pola godine od zaprimanja spisa sa žalbom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

 Dijeli

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija