Jump to content
giraffe

Školarina - dug i zastara

Preporučene objave

Pozdrav!

Zapaprila sam si život s neplaćanjem školarine duži period, trebam pomoć oko shvaćanja i rješenja za svoju situaciju, pa da krenem:

Upisala sam veleučilište 2010. godine. 

Nakon nekog vremena sam morala plaćati prenesene ECTS-e po ODLUCI o obročnom plaćanju za vrijeme dok sam imala studentska prava, nakon toga po UGOVORU za nastavak studiranja.

Nisam dalje uredno studirala, izašla sam na svega par ispita i nagomilao mi se priličan dug.

Informacija iz referade jest takva da, kako bih se uopće mogla ispisati, moram platiti ostatak neplaćene školarine, a dekan može odobriti (uglavnom tako ide) do 50% smanjenja duga.

 

Iz ak.god. 2013./14. imam nešto manji dug za kojeg je, ako dobro shvaćam, nakon 5 godina nastupila zastara, ali ne znam mogu li se pozvati na nju ako nema ovršnog postupka, tj. je li dovoljno da veleučilištu pismeno pošaljem POZIV NA ZASTARU pozivajući se na tu Odluku o plaćanju na rate? Te na koje zakone da se pozovem, ako mogu taj dio duga "otpisati" tako?

Prethodnu ak.godinu sam još upisala s plaćanjem upisnine i prve rate.
Ovu ak.god., 2018./19. nisam ni upisala, niti tražila ikakva plaćanja na rate, niti išta platila.

A druga stvar, vezana za ostatak duga i rok studiranja (10 godina, što znači da bih teoretski dugovanje trebala podmiriti dokraja 2020., je li tako?) - postoji li ikakav mehanizam da si još umanjim dug, odnosno, ako mi odobre 50% manji dug, a budući da neću tako lako ni tih 50% duga skupiti, jer nemam kreditnih sposobnosti i takvih načina snalaženja (na rate taj dug više ne odobravaju, već ga treba platiti odmah kako bi se onda platio ispis i završilo s tim), u kakvom smo onda pravnom odnosu veleučilište i ja kao dužnik? Ne razumijem proces ovrhe, a strah me da zato što to neću moći sve platiti odmah, ne završim u ovrsi s njima. S druge strane, htjela bih što prije riješiti barem onu zastaru iz 2013.

 

Et, zbilja vas molim za bilokakvu pomoć jer sam se zakopala jako duboko, posipam se pepelom zbog svog nerazmišljanja, ali moram taj čvor nekako razmrsiti sa što manje štete. :(

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Bojim se da Vam dug nije zastario, jer svaka radnja vjerovnika usmjerena na otplatu duga prekida zastaru i ona počinje teći iznova. Dakle, odluka o obročnom plaćanju duga prekinula bi zastaru, kao i ugovor kojim priznajete dug, tako da se bojim da Vam potencijalno zastara i nije nastupila, ali za to bi trebalo vidjeti kad je obveza dospjela i postoje li neke okolnosti (i kada) koje govore u prilog tome da zastara nije nastupila, odnosno da je bila prekinuta i počela teći iznova. 

Međutim, ako mislite da je prošao petogodišnji zastarni rok za obvezu iz 2013./2014. ili dio te obveze, tada predlažem da pošaljete dopis veleučilištu u kojem molite da otpišu taj dug s obzirom da je isti zastario, i onda očekujte njihov odgovor. Također, predlažem da im se obratite i za ostatak duga i kažete da nemate ili nemate značajna primanja, da predlažete otpis cjelokupnog eventualnog duga, i također čekajte njihov odgovor. Uglavnom, predlažem proaktivan pristup, i svu komunikaciju s njima održavajte pisano, pa makar e-mailom, tako da se na istu možete pozvati u slučaju nekakvog nesporazuma.

Što se tiče ovrhe, poznato mi je da i visokoškolske ustanove (posebno privatne) prisilno utjeruju dugove za školarinu, ali je teško reći što, na kakav način to čine i slično. No niti jedan vjerovnik neće ići u ovrhu ako se nada da će se naplatiti, pa makar i djelomično ili obročno, bez stvaranja dodatnih troškova ovrhe, zato dok god razgovarate i pregovarate s njima, vjerujem da se ovrhe ne morate bojati. 

O kolikom se ukupnom dugu radi?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

If you have an account Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.


 • Similar Content

  • objavio Mineane
   Pozdrav,

   Ispis izbrisanih ovrha sa FINAe:
   - ovrha iz 2007. izbrisana 08/2018,
   - ovrha iz 2008. izbrisana 08/2018,
   - ovrha iz 2009. izbrisana 02/2019.

   Ne znam jesu li ovo samo ovrhe na novčanim sredstvima ili općenito na imovini, nemam rješenja o ovrsi.
   Pretpostavljam da nisu tražili promjenu predmeta ovrhe u zakonskom roku jer se u međuvremenu ništa nije događalo: niti pokušaji ovrhe na nekretninama ili pokretninama, niti je što došlo od suda ili FINAe.
   Je li onda ovo u zastari -- jer je prošlo preko 10 godina -- ili griješim?
  • objavio damir-zg
   Poštovani pravnici, molio bih vas za 2 iskrena savjeta.
   Prvi.
   Fina je nekoliko godina provodila 3 ovrhe nad mojim računom. Krajem 2018. "izbrisane" su 2 ovrhe i ostala je samo jedna (porezna). Početkom 2019. dobio sam poziv za osobni stečaj za porezni dug i krajem 2019. sam dobio pozitivno rješenje o osobnom stečaju za porezni dug za doprinose međutim i dalje mi dolaze uplatnice za uplatu doprinosa zajedno sa obračunatim kamatama (obrt je zatvoren 2013. godine). Molio bih savjet kome da se obratim, poreznoj, fini ili nekoj trećoj ustanovi?
   Drugi.
   Jedna ovrha je bila donesena pravomoćno krajem 2009. godine što znači da je krajem 2019. godine trebala nastupiti zastara (10 godina) ali ta ovrha se više ne provodi u fini pa me sada zanima na koji način mogu pokrenuti zastaru na tu ovrhu?
   Dobio sam odgovor od jednog gospodina da zahtjev za zastarom mogu podnijeti tek kada se ponovo pokrene zahtjev za ovrhom od strane ovrhovoditelja u roku 8 dana, da li je to istina?
    
   Hvala svima unaprijed.
  • objavio Lisa55
   Pozdrav,
   jučer mi je stiglo rješenje o ovrsi duga za komunalnu naknadu, no ovrha je za račune iz 2017. godine. Spada li komunalna naknada i naknada za uređenje voda pod račune koji zastarijevaju nakon godine dana i ako da mogu li se zbog toga žaliti na rješenje o ovrsi?  Računi su bili iz razdoblja kad sam imala ugostiteljski obrt koji je u međuvremenu zatvoren.
  • objavio Toni185
   Imam pravomocnu ovrsnu presudu iz 2006. godine na 1/3 plate koju uredno plaćam više od 12 godina za naknadu stete privatnoj osobi. 
   Sada mi je račun deblokiran u FINI, mogu li se pozvati na zastaru na ovrhu budući da nije bilo promjene sredstva plaćanja ? 
   Jer u sve ovo vrijeme placam samo kamate a ovrha raste i nemogu se toga rijesiti. 
  • objavio L5ca
   DDan, namjeravam podnijeti tuzbu za uvredu i nanosenje dusevne boli za dogadjaj koji se dogodio prije vise od godinu dana. U kojem roku je potrebno podnijeti navedenu tuzbu prije nastupanja zastare. 
   Hvala
 • Online korisnici×
×
 • Napravi novi...