Jump to content

prestanak placanja poreza n iznajmljivanje nekretnine


tpribilo

Preporučene objave

Pozdrav,

zanima me vaše misljenje o sljedecem slučaju.

U 6.om mjesecu 2016-te sam sa čovjekom iz Zagreba sklopio ugovor o iznajmljivanju nautičkog veza njegovoj tvrtki da bi on na njemu mogao iznajmljivati svoj brod. 

Ugovor smo sklopili na godinu dana, te od ovog ljeta on tamo više nije držao brod. Porezna uprava mi je uredno zaracunala porez na dohodak od imovine i slala plan dospijeća poreznih obaveza koje sam uredno placao.

Jucer mi je dosao plan poreznih dospijeća za 2019-tu godinu za taj isti vez. Nijedan od nas nije bio u poreznoj i prijavio prestanak vazenja tog ugovora.

Zanima me sto sad trebam napraviti/potpisati da bih izbjegao placanje tog poreza za vez koji trenutno ne iznajmljujem

Ako sam lose objasnio problem ispricavam se, molim vas isto se javite pa vam pojanim, jer stvaro nisam bas upucen u ova porezna pitanja.

Unaprijed hvala na pomoci

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zanimljivo pitanje prema kojem ako ja dobro razumijem, sklopili ste ugovor o najmu (mada bi se ovdje radilo o Zakupu, no nije toliko bitno) do ljeta 2017. Nakon toga je dotični nastavio koristiti vez do ljeta 2018 te ste vi i za tu godinu platili porez na dohodak.

Ako je tako, prema odredbama Zakona o obveznim odnosima ugovor o najmu na određeno vrijeme prestaje protekom toga vremena, dakle u ljeto 2017, no ukoliko nakon proteka određenog vremena najmoprimac nastavi rabiti stvar a najmodavac se tome ne usprotivi (što ispada da niste plaćajući porez i za 2018) smatra se da je trajanje ugovora produljeno na neodređeno vrijeme pod istim uvjetima.

Stoga sam mišljenja da bi ste trebali sačiniti sporazumni raskid ugovora te isti proslijediti PU da ne bi morali plaćati i za 2019.  

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija