Jump to content

Posjedovni list, vlasnicki list.... ???


anonimno

Preporučene objave

Koliko ja znam, nisam pravnik ali sam se raspitala, najprije trebate ići na gruntovnicu gdje će vam napraviti vlasnički list, a zatim s papirima iz gruntovnice ići na katastar gdje ćete dobiti posjedovni list. Vlasnički je važniji od posjedovnog, jer prvi je dokaz vlasništva, a drugi je dokaz da koristite odnosno da ste u posjedu te čestice ili kuće. :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za vas je uvijek važan vlasnički list koji govori da ste vlasnik nekretnine i da ta nekretnina ima ili nema tereta (zato na vlasničkom listu imate A, B i C.

Posjedovni list dokazuje da posjedujete taj posjed (no on je mogao biti prodan 5 puta što znači da se vi u najgorem slučaju ne bi mogli upisati kao vlasnik -samo kao posjednik).

Kada kupujete ili imate nekretninu u interesu vam je da budete VLASNIK, zato vam treba vlasnički list. Posjedovnica,posjedovni list ili kako ga po novom zovu vam ništa ne znači.

Znači odite u gruntovnu, prenesite grunt na seba i dobiti će te vlasnički list.

Gruntovnica (Općinski sud) i katastar bi trebali biti povezani, ali kod nas je to utopija.Kad netko kupi zemlju, stan, garažu trebao bi automatski dobiti posjedovni list na kućnu adresu.Čim si kupio i posjeduješ to (bez obzira kako i koliko dugo- do prve prodaje).

Danas se to konačno rješava, do jučer ( i danas zemlja glasi na članove obiteljske zadruge, gdje je živjelo 5 generacija u jednoj kući - zadruge- koje u se razdružile ali nisu razdijelile gruntovno svoju zemlju)

Djeluje komplicirano i jeste ako kupujete takovu zemlju, no kod seljaka se sve zna.Svatko zna koji komad grunta je dobio i kad ga treba on ga raščisti.

Malo preduboko, ali za one koji baš nioš neznaju, sve se može raščistiti, ali.... treba vremena i love da se sve dovede na čistac. Puno sreće!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija