Jump to content

Ovrha radi neplaćanja poreza na promet nekretnina


grecko

Preporučene objave

Poštovani

S datumom 01.01.2019. moj porezni dug je ušao u apsolutnu zastaru. Porezni dug je nastao 2012. godine i do sada ga nisam platio jer sam čekao rješenje na moju drugu žalbu skoro 5 godina. Prva žalba je rješena u moju korist, a rješenje PU (Porezna uprava) na drugu žalbu sam dobio u prosincu 2018. i porez do sada nisam platio.

Do danas nisam dobio opomenu niti rješenje o ovrsi, niti mi je blokiran račun. Da li postoji mogućnost da je PU pokrenula ovrhu u 2018. i da ipak budem ovršen iako je 01.01.2019. moj porezni dug ušao u apsolutnu zastaru i kako PU dokazuje datum početka pokretanja ovrhe?

Hvala na odgovoru i lijepi pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uvijek postoji mogućnost da Vas netko pokuša ovršiti, ali taj treba dokazati svoje zahtjeve u ovršnom postupku. Kao datum početka pokretanja ovršnog postupka je datum slanja ovršnog prijedloga sudu ili javnom bilježniku. Ukoliko su oni postupak i pokrenuli, po primitku rješenje o ovrsi imate pravo na žalbu u kojoj se možete pozvati na zastaru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala vam na odgovoru. Mislim da je glavni problem upravo u dokazivanju stvarnog početka pokretanja ovršnog postupka. PU u ovršnom prijedlogu sigurno neće navesti datum nakon nastupanja zastare. Kako mogu dokazati kada je PU poslala ovršni prijedlog sudu ili bilježniku. Ako je to učinjeno poštom, pošta mi neće dati tu informaciju bez sudskog naloga. Isto vrijedi i za javnog bilježnika. Osim toga ne znam kako se može kontrolirati javnog bilježnika kod njegovih evidencija zaprimanja zahtjeva. Sve te informacije vezane za datum pokretanja ovršnog prijedloga, kako se meni čini, mogu dobiti jedino putem suda, dakle trebao bih podignuti tužbu na Upravnom sudu ukoliko budem ovršen i nadati se da je postupak pokrenut nakon zastare. U suprotnom gubim spor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 14 minuta, grecko je napisao:

Kako mogu dokazati kada je PU poslala ovršni prijedlog sudu ili bilježniku.

Vrlo je jednostavno. Ako je osobno dostavljeno, onda se na prijedlog za pokretanje ovršnoj postupka stavi pečat i datum kada je osobno dostavljeno. A ukoliko je poslano poštom, tada se sa kuverte prepiše datum kojega je pošta otisnula prilikom zaprimanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija