Jump to content

Odbijena žalba na mirovinu DVO-ZOHBDR


MarkoDelija

Preporučene objave

Poštovanje,

već sam se bio javljao ovdje ali eto stiglo riješenje žalbe pa da vas pitam dali se tu što može učinit ili je tu kraj.

Naime kao radno nesposobna osoba i 100% invalid nasljednik sam obiteljske mirovine oca koji je preminuo 26.11.2017.
Otac mi je bio dragovoljac Domovinskog rata sa 1830 dana borbenoga sektora i činom satnika od 1. mjeseca 1992. sve do umirovljenja 2003. Nekako je "nestao" iz narodne zaštite iako je bio i tamo te se vodi od pristupa 106. brigadi HV 30.06.1991. 
Što se tiče dužnosti od samog osnivanja 106. brigade bio je zapovjednik satnije, u 11. mjesecu 1991. prelazi skupa sa cijelom postrojbom u novoosnovanu 130. brigadu, 30.06.1992. prelazi u 68. bojnu vojne policije i sve do umirovljenja obnaša dužnost zapovjednika 1. satnije bojne koja je bila satnija bojno oklopnih vozila (čak navode u njegovom rješenju o mirovini zap. satnije BOV-a) i slana na terene. Nije kao zapovjednik što se kaže "sjedio u uredu" već je prošao kompletnu obranu Osijeka, sa borbeno-taktičkom skupinom VP Dubrovačko zaleđe. čak 7 mjeseci je proveo sa borbenom bojnom VP u Zadarskom zaleđu gdje je bio i zapovjednik 3. sektora neko vrijeme u kojem je djelovala uz borbenu bojnu VP i 141. brigada HV, 7. domobranska pukovnija i 1 bojna 7. gardijske brigade, nakon toga poslan u HVU Petar Zrinski, poslije toga "Bljesak", mirnu reintegraciju je čak isto čuvao naše te izaslanike.  Dakle izuzevši dok je bio na školovanju u HVU doslovno cijeli rat proveo u borbenim djelovanjima, bez obzira što je bio i vojna policija. "Nakitili" ga Spomenicom Domovinskog rata, Spomenicom domovinske zahvalnosti, Medaljom "Bljesak", Redom Hrvatskog Pletera gdje u ukazu stoji - Za osobiti doprinos razvitku i ugledu oružanih snaga Republike Hrvatske, pohvale ministra obrane za uspješnu organizaciju i izvršavanje borbenih zadaća i za Operaciju "Maslenica" i "Tigar" (Dubrovačko zaleđe), na umirovljenju još dobio zahvalnicu od jedno pola metra od zapovjednika HKOV-a za 12 godina uzornog i časnog izvršavanja postavljenih zadaća i suradnje u sustavu vođenja i zapovijedanja postrojbama Hrvatske kopnene vojske.

1993. i 1994. nakon povratka sa "Maslenice" u godinu dana izgubio 30 kg i doznao da je obolio od dijabetesa tip 2, uzrok stres u obavljanju dužnosti  (tako piše u jednom od nalazu liječnika).
Odbio se liječiti i nastavio obnašati dužnosti. 
2001. otišao na bolovanje i liječio se na psihijatriji od ptsp-a te se počeo liječiti od dijabetesa. 
2003. odlukom načelnika personalne uprave na zahtjev zapovjednika bojne zbog dugog bolovanja poslan na umirovljenje.

Bio na invalidskoj komisiji (prvostupanjska) na kojoj mu je dodijeljeno 20% HRVI na osnovu PTSP te mu usmeno rečeno kako se od dijabetesa liječi i kako nema tegoba za dodjelu HRVI te da ukoliko dođe do pogoršanja izađe na reviziju.
Dobija drugostupanjsko riješenje kojim se odbija zahtjev za HRVI zbog toga što je oštećenje organizma masnje od 20%. Koje je doslovno poderao, zamračio čovjek, što reći i ajde nekako izvučemo novo riješenje i nagovorimo ga na upravni sud. Odvjetnik napiše tužbu na upravni sud, gdje se izričito zahtjeva dodjela najmanje 40% HRVI na teški PTSP, te da se dijabetes prizna kao oboljenje nastalo u obnašanju dužnosti (imam doma kopiju tužbe).
Otac predaje tužbu koja iz nekog razloga nikada nije došla na upravni sud, tj. nikada nije dobio riješenje a on je smatrao da je odbijen i poslao to sve u PM.
U međuvremenu od dijabetesa osljepljuje, amputirani prsti na nozi pa pola stopala, amputirana noga do koljena, uslijed bolova nije spavao po tjedan dana te doživljava 7 moždanih udara koji mu paraliziraju cijelu desnu stranu tijela, na kraju i kompletno tijelo.
Na to sve je htio tražiti reviziju HRVI-a gdje mu je rečeno da ne može zato što mu je odbijen dijabetes na što se on nije žalio.
Iako mu je usmeno rečeno na komisiji kao što sam naveo kako se od dijabetesa liječi i kako nema tegoba za dodjelu HRVI te da ukoliko dođe do pogoršanja izađe na reviziju.
Odlazi na civilnu komisiju i dobija 190% invalidnosti, 100% jedinstveno.

I sada, naravno, kada je preminuo ja dolazim 04.12.2017. i podnosim zahtjev za mirovinu i još pitam gospođu što radi u HZMO dali će ovo ići pod novi zakon o braniteljima ili da pričekam tih 10 dana, kaže mi hoće, sve sada ide po novom zakonu, neće to prije ni ući u obradu.

Dobijem u 02. mj. 2017. poziv za komisiju koja potvrđuje moje stanje i pravo na mirovinu, 18.03.2017. dobijam riješenje o mirovini prema ZOMO.
Naravno podnosim žalbu na koju odgovor dobivam na ono njegov imendan 27.12. (čestitka za Božić kako sam ju nazvao) i doslovno sa groblja odlazim po to u poštu.

Odbija se žalba po svim stavkama, žalba je neosnovana, na 3 lista teksta ga nazivaju "osiguranik", "djelatnik MORH-a", doslovno ono osjećaj da su ponizili oca (možda nisam objektivan ali ono zamračio sam riječ branitelj se spominje samo gdje se odbija po zakonu).
Navodi se da njegova invalidnost nema veze sa mirovinom, da su mu osobni bodovi smanjeni sa 85 na 75 zbog smanjenja mirovine za 10%, i tako se uglavnom sve odbija kao neosnovano, i na kraju šlag na tortu, vezano uz prigovor žalitelja vezano uz status oca u HV, valja napomenuti da odredbe ZOHBDR-a stupaju na snagu 1.1.2018. pa se po istima ne mogu očitovati budući da je žalitelj zahtjev predao 4.12.2017. kada je na snazi bio ZOPHBDR (Pa mislim ono stupa na snagu 4 dana nakon dostave rješenja, a još me žena kod koje sam predavao zahtjev očito slagala te uopće nemam pravo prema novom zakonu jer nije bio na snazi a i ako već kažu da je na snazi bio ZOPHBDR taj, što onda njega nisu otvorili pobogu, nisu se prava na obiteljske mirovine mislim doslovno ništa mijenjala). 

A čak su bili kod mene doma iz MB i lijepo sam rekao da me ni mirovina ne zanima, neka ostave istu, samo da tražim njegov status a ne da ga se vodi kao djelatnika.

Uglavnom sad ja tu fino imam smotanu zastavu, pun vrag tih ordenja, pohvala, zahvala za oca koji nije Hrvatski branitelj. Ja sad prema ovome praktički da ne smijem napisat na spomenik niti da je bio branitelj jer prema ovome on to nije i to bi bilo prema svemu protuzakonito. I još što je stvar, kako mu je 2006. MB izdalo iskaznicu branitelja iz Domovinskog rata ako je djelatnik nekakav, zašto ga vode u registru branitelja sa 1830 dana ako nije branitelj?

A meni je nakon ovoga preostao jedino upravni sud zato što žalbi više nema, al obzirom na ovo sumnjam da ću i tamo bolje proći?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani Marko,

Iz Vaših dosadašnjih pisanja potpuno razumijem Vašu situaciju ali mislim da je Vaš pristup pogrešan:

1.Vaš otac je preminuli hrvatski branitelj,

2.nije bio korisnik neke od mirovina po Zakonu o hrvatskim braniteljima

3.bio je korisnik mirovine po Zakonu o pravima iz mirovinskog osiguranja DVO i PS

4.zbog Vašeg zdravstvenog stanje Vama je priznato pravo na obiteljsku mirovinu nakon smrti Vašeg oca,

5.priznato Vam je pravo na odgovarajući postotak iznosa njegove bruto mirovine  po Zakonu o pravima iz mirovinskog osiguranja DVO i PS,  jer je po tom zakonu i primao mirovinu do smrti.

6.sve ostalo su Vaše konstrukcije i mišljenja na koja imate pravo ali temeljem istih nažalost neće doći do promjene iznosa Vaše mirovine kao ni zakona po kojem Vam je dodijeljena.

7.Žalbe možete i imate pravo pisati ali uzalud zbog prije navedenog.

Lijep pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovani, malo sam se vratio na postove koje ste pisali u 9. mjesecu 2018.god. kad se bili iznjeli vec vas slucaj i postavili par pitanja, tamo ste postavili slike dviju stranica rjesenja kojim vam je od strane HZMO-a dodjeljena obiteljska mirovina iza pokojnog oca.

U ovoj danasnjoj temi koju ste otvorili mislim da ste malo krivo napisali pojedine datume (pobrkali godine).

O tome kako radi osoblje (tete i tetice) po podrucnim uredima HZMO-a i njihovoj strucnosti vec smo na ovom forumu nekoliko puta spomenuli (cast izuzecima - ali su vrlo rijetki), dokumenat predan sa datumom kad vrijedi jedan zakon nemoze se nikako rjesavati na drugom novom zakonu nakon sto je ovaj prethodni prestao vrijediti.

Novi braniteljski zakon ZOPHBDR, poceo je vrijediti od 01.01.2018.god. ali ne svi clanci, ovi od clanka 40. do 48. kojima se odredjuje "Pravi na obiteljsku mirovinu" pocinju vrijediti od 01.01.2019.god., ali se odnose na odredjivanje novih obiteljskih mirovina, a ne za vec dobivene dosadasnje obiteljske mirovine. A da se novi ZOPHBDR nece retroaktivno primjenivati postoji i odgovor Ministarstva branitelja, kojega vam prikazujem na dnu posta.

Vama je obiteljska mirovina odredjena po ZOMO-u kako je odredjeno zakonom prema mirovini vaseg pokojnog oca kao sto je vidljivo iz rijesenja kojim vam je obiteljska mirovina odredjena.

Kao sto sam vam pisao i u 9 mjesecu prosle godine, trebali ste potraziti pravnu pomoc pravnika za radno i mirovinsko pravo prije nego ste podnjeli zalbu.

 

 

Retroaktivna primjena braniteljskog zakona_.jpg

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 9 minuta, prof je napisao:

Poštovani Marko,

Iz Vaših dosadašnjih pisanja potpuno razumijem Vašu situaciju ali mislim da je Vaš pristup pogrešan:

1.Vaš otac je preminuli hrvatski branitelj,

2.nije bio korisnik neke od mirovina po Zakonu o hrvatskim braniteljima

3.bio je korisnik mirovine po Zakonu o pravima iz mirovinskog osiguranja DVO i PS

4.zbog Vašeg zdravstvenog stanje Vama je priznato pravo na obiteljsku mirovinu nakon smrti Vašeg oca,

5.priznato Vam je pravo na odgovarajući postotak iznosa njegove bruto mirovine  po Zakonu o pravima iz mirovinskog osiguranja DVO i PS,  jer je po tom zakonu i primao mirovinu do smrti.

6.sve ostalo su Vaše konstrukcije i mišljenja na koja imate pravo ali temeljem istih nažalost neće doći do promjene iznosa Vaše mirovine kao ni zakona po kojem Vam je dodijeljena.

7.Žalbe možete i imate pravo pisati ali uzalud zbog prije navedenog.

Lijep pozdrav

Poštovani prof,

iskreno kao što sam i naveo mene ne muči iznos mirovine, nije nešto posebno ono ali sam zadovoljan, ja sam "ušao" u te žalbe i sve čisto radi tog nazivanja posvuda "djelatnikom"... Znači ni riječju se ne spominje branitelj, dragovoljac niti ništa... Ja sam doslovno rekao i kad su mi poslali te iz ministarstva u 2 navrata da samo želim da on tako da kažem bude branitelj i da je mirovina braniteljska... Ne treba mi veći iznos, nek ostave isto, samo da se ocu da taj status, da tamo piše branitelj, a ne da ga se naziva djelatnikom i osiguranikom... 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 8 minuta, malicovjek je napisao:

Postovani, malo sam se vratio na postove koje ste pisali u 9. mjesecu 2018.god. kad se bili iznjeli vec vas slucaj i postavili par pitanja, tamo ste postavili slike dviju stranica rjesenja kojim vam je od strane HZMO-a dodjeljena obiteljska mirovina iza pokojnog oca.

U ovoj danasnjoj temi koju ste otvorili mislim da ste malo krivo napisali pojedine datume (pobrkali godine).

O tome kako radi osoblje (tete i tetice) po podrucnim uredima HZMO-a i njihovoj strucnosti vec smo na ovom forumu nekoliko puta spomenuli (cast izuzecima - ali su vrlo rijetki), dokumenat predan sa datumom kad vrijedi jedan zakon nemoze se nikako rjesavati na drugom novom zakonu nakon sto je ovaj prethodni prestao vrijediti.

Novi braniteljski zakon ZOPHBDR, poceo je vrijediti od 01.01.2018.god. ali ne svi clanci, ovi od clanka 40. do 48. kojima se odredjuje "Pravi na obiteljsku mirovinu" pocinju vrijediti od 01.01.2019.god., ali se odnose na odredjivanje novih obiteljskih mirovina, a ne za vec dobivene dosadasnje obiteljske mirovine. A da se novi ZOPHBDR nece retroaktivno primjenivati postoji i odgovor Ministarstva branitelja, kojega vam prikazujem na dnu posta.

Vama je obiteljska mirovina odredjena po ZOMO-u kako je odredjeno zakonom prema mirovini vaseg pokojnog oca kao sto je vidljivo iz rijesenja kojim vam je obiteljska mirovina odredjena.

Kao sto sam vam pisao i u 9 mjesecu prosle godine, trebali ste potraziti pravnu pomoc pravnika za radno i mirovinsko pravo prije nego ste podnjeli zalbu.

 

 

 

Poštovani malicovjek,

da ova nova godina me zbunila :D

Ma uglavnom vi ste sad naveli novi ZOPHBDR  oni navode da je ZOPHBDR (stari zakon) bio na snazi kada sam ja podnio zahtjev, da je sada na snazi ZOHBDR, tako je navedeno u rješenju, razlikuju ga po tom jednom slovu, dakle ne vidim onda ako sam predao zahtjev dok je bio važeći ZOPHBDR i nisu ni uzimali u obzir ZOHBDR kako navode, zašto jednostavno onda ZOPHBDR nisu uzeli u obzir. Mislim već ako se "izvlače" na to da nisu gledali opće zakon o braniteljima radi toga i da sam predao dok je taj ZOHPBDR zakon bio na snazi... A i kao što sam naveo i tu me je izlevatila da tako kažem zaposlenica jer me je navela na to da će sve ići po novom zakonu dakle ZOHBDR.... 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani Marko,

Meni također posvuda piše „djelatnik“, nema ništa branitelj, braniteljska mirovina, dragovoljac, 1.800 dana Domovinskog rata jer se radi o priznavanju prava na mirovinu po Zakonu o pravima iz mirovinskog osiguranja DVO i PS.

Zbog Vaših konstrukcija i mišljenja, odgovorne osobe u HZMO nemaju nikakvu obavezu u Rješenje o pravu na obiteljsku mirovinu Vama, na Vaš zahtjev i za Vaše potrebe dodatno nakititi isto sa:

-branitelj

-dragovoljac

-u Domovinskom ratu od …….

-u HV od ……

-imate smotanu zastavu od …….

-ordenja puno

-itd

Lijep pozdrav

uređeno: od prof
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 4 minuta, prof je napisao:

Poštovani Marko,

Meni također posvuda piše „djelatnik“, nema ništa branitelj, braniteljska mirovina, dragovoljac, 1.800 dana Domovinskog rata jer se radi o priznavanju prava na mirovinu po Zakonu o pravima iz mirovinskog osiguranja DVO i PS.

Zbog Vaših konstrukcija i mišljenja, odgovorne osobe u HZMO nemaju nikakvu obavezu u Rješenje o pravu na obiteljsku mirovinu Vama, na Vaš zahtjev i za Vaše potrebe dodatno nakititi isto sa:

-branitelj

-dragovoljac

-u Domovinskom ratu od …….

-u HV od ……

-imate smotanu zastavu od …….

-ordenja puno

-itd

Lijep pozdrav

Poštovani prof

Ma nije mi to ni padalo na pamet sad da će navodit ordenja, zastavu i ne znam što (iako su naveli da mu se vrijeme u Domovinskom ratu računa u dvostrukom trajanju jer su "objasnili" njegovu mirovinu), kao što velim meni je jedino značilo to što je svugdje djelatnik, osiguranik... Baš da se ni riječju ne spomene Hrvatski branitelj... Malo mi je to kako bi se izrazio "podcijenjivački", mislim nije on jedini, ima mislim oko 15000 DVO mirovina, ali da ljude ne može nazvati braniteljima mislim stvarno mi je to nejasno da tako kažem... Kao i zakon o DVO,PS,OSO, nema riječi dragovoljac u zakonu... Ista prava doslovno ima onaj tko je recimo mobiliziran 95' i dragovoljac, svakom piše isto...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 8 minuta, MarkoDelija je napisao:

Poštovani malicovjek,

da ova nova godina me zbunila :D

Ma uglavnom vi ste sad naveli novi ZOPHBDR  oni navode da je ZOPHBDR (stari zakon) bio na snazi kada sam ja podnio zahtjev, da je sada na snazi ZOHBDR, tako je navedeno u rješenju, razlikuju ga po tom jednom slovu, dakle ne vidim onda ako sam predao zahtjev dok je bio važeći ZOPHBDR i nisu ni uzimali u obzir ZOHBDR kako navode, zašto jednostavno onda ZOPHBDR nisu uzeli u obzir. Mislim već ako se "izvlače" na to da nisu gledali opće zakon o braniteljima radi toga i da sam predao dok je taj ZOHPBDR zakon bio na snazi... A i kao što sam naveo i tu me je izlevatila da tako kažem zaposlenica jer me je navela na to da će sve ići po novom zakonu dakle ZOHBDR.... 

U pravu ste razlika u skracenici izmedju starog i novog braniteljskog zakona je u jednom slovu, stari je ZOPHBDR a novi slovo manje ZOHBDR, krivo sam pisao moja isprika.

A nisu vam uzeli u obzir stari braniteljski zakon ZOPHBDR u obzir kod odredjivanja obiteljske mirovine jer tako ne stoji u ZOMO-u, obiteljsku mirovinu ste dobili po clancima postojeceg ZOMO-a a prema iznosu postojece mirovine vaseg pokojnog oca, sto vam je i navedeno u rjesenju koje ste dobili.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija