Jump to content

Naknada za bolovanje i ovrha radi uzdržavanja


ana.bab

Preporučene objave

Poštovani, da li je naknada za bolovanje izuzeta od ovrhe (radi uzdržavanja)? U računovodstvu mog poslodavca tvrde da je navedena naknada izuzeta od ovrhe, osim u slučajevima ovrhe radi uzdržavanja. Lijepo molim odgovor potkrijepljen argumentima u vidu članka, stavka, zakona, pravilnika. Fina mi ne želi odgovoriti na pitanje. Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru. Točno je kako ste napisali, međutim u TEB-u spominju posljednju nabrojanu stavku tog članka  i Zakon o zdravstvenom osiguranju te zaključuju da se naknada za bolovanje ipak treba izuzeti od ovrhe. Ja se stvarno ne razumijem i uopće mi nije cilj izbjeći plaćanje uzdržavanja, dapače, ali bolujem po dosta teškoj dijagnozi i svaka kuna mi trenutno nažalost jako puno znači.

Ovo što Vi spominjete nije naknada za bolovanje nakon 90 dana, već samo jednokratna pomoć koja se može isplatiti na zahtjev radnika koji je 90 dana neprekidno na bolovanju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To je onda čl. 172. st. 1. toč. 15. - ostali primici koji su izuzeti od ovrhe po posebnim propisima, a Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju u čl. 36. kaže da su naknade plaće za vrijeme privremene nesposobnosti u cijelosti izuzete od ovrhe.

Pretpostavljam da se poslodavac poziva na čl. 173., koji kaže da ako se ovrha provodi na plaći, i to radi uzdržavanja djeteta, od ovrhe je izuzet iznos od jedne četvrtine... itd. Međutim, Vi ne primate plaću, već naknadu plaće, koja je temeljem ZOZO izuzeta od ovrhe. Mislim da to odgovara na Vaše pitanje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija