Jump to content

Raspodjela Novca Prodajom Nekretnine sa različitim suvlasničkim udjelima


Onus Abit

Preporučene objave

Poštovani,

dvije osobe su naslijedile više nekretnina koje skupa čine posjed. posjed se sastoji od zgrade s pripadajućim vrtom. 

Dok je zgrada u cjelini vlasništvo (oporučno nasljedstvo) jedne osobe, pripadajući vrt se vodi na tog i još jednog suvlasnika (nasljedstvo po zakonu).

Obe osobe žele prodati nekretninu, samo nije jasno kako procijeniti pripadajuće dijelove budući su različiti suvlasnički udjeli.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nekretnina u smislu Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, jest zemljište i sve ono što je s njim razmjerno trajno spojeno (kuće, drveće, nasadi i sl.) i vrijedi zakonska pretpostavka da onaj tko je vlasnik zemljišta, je vlasnik nekretnine. Dakle, suvlasnički omjeri, koji su za navedenu nekretninu upisani u zemljišnoj knjizi, vrijede, neovisno o tome koliko zgrada, nasada, vrtova se na toj nekretnini nalazi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na brzom odgovoru Ruby_Danderfluff. Suvlasnički odnosi su jasni. Posjed se sastoji od zgrade i okolnoga vrta, a suvlasnički udjeli idu ovako:

posjed:

kuca

osoba a 1/1

okolni vrt

osoba a 6/10 ; osoba b 4/10. 

Također, postoji procjena od vještaka za cijeli posjed, preračunato po površini cijelog posjeda, dakle tlocrtne površine zgrade i okolnoga vrta. U principu se traži modus razvrgnuća.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako se možete dogovoriti oko toga koja je vrijednost vrta, onda ćete u kupoprodajnom ugovoru s kupcem ugovoriti da se osobi a plaća cjelokupna kupoprodajna cijena za česticu na kojoj je kuća i 6/10 kupoprodajne cijene za česticu na kojoj je vrt, a osobi b 4/10 kupoprodajne cijene za česticu na kojoj je vrt. 

Ako se ne možete dogovoriti, napravite novu procjenu u kojoj će biti zasebno iskazana vrijednost kuće i vrijednost vrta. 

Dakle, isplata kupoprodajne cijene nije nikakav problem i lako se definira u ugovoru, ako se osoba a i osoba b uspiju dogovoriti oko toga koji iznos pripada osobi b za njezine 4/10 vrta. 

 

 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija