Jump to content

Porezna olakšica i alimentacija


GeaHathorn

Preporučene objave

Poštovani,

Molim informaciju - tko ima pravo od roditelja na poreznu olakšicu za dijete? Kćer živi nakon razvoda sa mnom a bivši suprug ju ima prijavljenu na svoju poreznu karticu i plaća alimentaciju.

Imam li ja pravo prebaciti kćer na svoju PK i ostvariti poreznu olakšicu? Bivši ne želi odjaviti kćer sa svoje PK odnosno uvjetuje to sa smanjenjem iznosa alimentacije.

I drugo dvoje djece je imao na svojoj PK iako za jedno od njih nije niti plaćao alimentaciju. To dvoje starije djece sada radi pa ih je odjavio sa svoje kartice.

Hvala unaprijed!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Oboje zajednički vršite roditeljsku skrb za dijete, time oboje imate jednako pravo koristiti uvećanje osobnog odbitka za uzdržavane članove, nisam nigdje našla podatak da roditelj koji živi s djecom ima veće pravo koristiti poreznu olakšicu od drugog roditelja, no to bi trebalo priupitati na poreznoj, možda postoji nekakva njihova praksa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja sam to rješavala koncem prošle godine.Situacija je slična iako mi imamo dvoje djece koja su bila na njegovoj kartici.

Zakonski se olakšica djeli na pola ako nema dogovora.

Najbolje pitajte na Poreznoj.Napišete prijedlog za podjelu olakšice, priložite presudu o razvodu braka.Oni tada pozivaju njega da donese svoju PK. Ukoliko je ne donese, oni po službenoj dužnosti traže PK od njegovog poslodavca.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 11 mjeseci kasnije...

Poštovani/e,

molim pomoć oko te famozne olakšice (opaska-ako več sve imaju kompjuterizirano da nam sjednu na plaću zašto onda nemaju i olakšavajući dio povezan da nam se malo pomogne...?).

vanbračno dijete živi sa majkom u drugoj državi i ja prema sudskom riješenju plaćam alimentaciju a dijete nije prijavljeno na moju PK.

da li imam pravo na priznavanje olakšice?

ako DA da li onda mogu tražit povrat i za predprošlu (2018) godinu? (pošto su naši sudovi poznati po brzini-sve priznam i sve plaćam a njima treba 2 godine da donesu riješenje iako to nije največa glupost od našeg sistema...)

Zahvaljujem unaprijed.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Najbolje ćete to doznati ako prema uputi iz ranijih postova podnesete zahtjev za uvećanje osobnog odbitka. Nakon što rješenje bude doneseno, ako ne budete zadovoljni, na njega se možete žaliti. Koliko ja znam, praksa nekih poreznih uprava jest bila da uvećanje ide i unatrag, ali se manifestira na način da na godišnjoj poreznoj prijavi dobijete natrag povrat poreza (a supruga dobije razliku poreza za platiti).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija